A belső víztartályos, hőcserélős (HX-es) gépek vízkőtlenítése nem bonyolultabb a sima bojleres gépek vízkőtlenítésénél abban az esetben, ha nem használjátok a gépen a teavíz funkciót.
Ebben az esetben a készülék bekapcsolásakor feltölti a bojlert, aminek a vízvesztesége egészen minimális, ha csak gőzölünk vele, így a benne lévő víz egy idő után "kilágyul", ha szabad ilyen pongyolán fogalmazni.
Néha-néha egy picit utána tölt a gép, de abból nem lesz extrém vízkövesedés.
Ilyen esetben csak a hőcserélőt kell vízkőtlenítenünk, amit pont úgy csinálunk, mint a sima bojleres gépeknél: vízkőoldós oldatot teszünk a tartályba, amit a fejen keresztül szakaszosan átöblítünk.
Amennyiben viszont rendszeresen vételezünk forró vizet a gépből a vízcsapon keresztül (teához, csészék melegítéséhez, elöblítéséhez, akármihez...), akkor bizony a gépünk bojlere és fűtőbetétje ki lesz téve a vízkövesedésnek (ha nincs vízlágyító a tartályban), így nem elég csak a HX-et vízkőtleníteni.
Ebben az esetben én a következőképpen szoktam eljárni:
kikapcsolt, hideg állapotban leszerelem a készülék tetejét és kb 1cm-rel kijebb húzom a vízszint érzékelő szondákat, majd bekapcsolom a gépet és megvárom, míg felfűt. Ekkor a gépet kikapcsolom, majd a vízcsapon kiengedek annyi vizet, amennyit csak lehet. Ezzel elérjük, hogy a bojlerben egészen alacsony legyen a vízszint.
Feltöltjük a víztartályt vízkőoldó oldattal (pl. citromsavas) és visszakapcsoljuk a gépet.
Ilyenkor az automatikus bojlerfeltöltés teletölti a bojlert a tartályból szipkázott vízkőoldós oldattal.
Mivel 1cm-t kihúztuk a szondát, ezért a gép a szokottnál 1cm-rel magasabbra tölti a vízszintet, így a vízszint síkjában kialakuló vízköves lerakódás is a vízkőoldós víz alá kerül és leoldódik.
A vízkőoldós oldattal teli bojlerrel járassuk a gépet kb 10-20 percig, majd járjunk el hasonlóképpen, mint korábban: tehát gépet kikapcsolni és a vízcsapon kiengedni annyi vizet, amennyit csak lehet.
Utána már tiszta vízzel teli tartállyal visszakapcsolni a gépet, majd felfűtött állapotban addig csapolgatni a forróvíz csapon, míg teljesen kimegy a citromos íz.