Ahhoz, hogy a jövőt ésszerű és teljesíthető tervekkel célozzam meg, elengedhetetlen, hogy az elmúlt időszakot, annak eredményeit, kudarcait, és a rendszer hibáit megvizsgáljam. Mindenekelőtt azonban a legfontosabbal kell kezdenem. Azzal, hogy megköszönjem a szüleim, a családom, a régi és új barátaim, a munkatársaim és az ismerősök, vagy ismeretlenek támogatását, ami nélkül ma sokkal szegényebb lennék. Nyilván nem anyagi értelemben, bár úgy is. A lányok-fiúk (Timi, Ivett, Emese, Zsú, Csabi, Kisvári, Stefán, stb.) akik partizánakcióval igyekeztek előteremteni a szükséges hátteret, és azok is, akik nem kerültek név szerint a felsorolásba, de a maguk módján részt vállaltak, mind nagyon fontosak a számomra! Köszönöm! Bebizonyosodott az is, amit korábban csak titkon reméltem, hogy igen is van olyan cél, és érték, ami mögé ma is felsorakoznak az értékes emberek.
A múlt vasárnap ismét összejöttünk az óbudai 8 Gramm kávézóban egy kis szakmai találkozásra, beszélgetése, és nem utolsó sorban a már szokásos latte art verseny ötödik fordulójára.
A májusi forduló elég családiasra sikeredett, a vendégeken kívül összesen hat nevezett versenyző volt jelen. Természetesen nem unatkoztunk, a jó társaság adott volt. A május hónap mintája a tulipán volt, ezúttal espresso csészébe kellett megönteni a motívumot és a most a levelek számában sem volt megkötés. Az alacsony számú résztvevők miatt a kiesők közül vigaszágon visszakerülhetett valaki a versenybe.
Hajcsunk Tiborral, a SCAE regionális koordinátorával beszélgettem a barista versenyekről, rendezvényekről, célokról. A hazai, és a környező országokban végbemenő folyamatokról, illetve, hogy milyen nehézségekbe ütközik egy-egy versenyző kijuttatása a nemzetközi versenyekre.
2011. március 25 és 27-e között került megrendezésre a Csodálatos Kávé kiállítás keretében az idei barista verseny. A barista bajnokság mellett a SCAE szervezésében zajlott le a Latte art, a Coffee in good spirit, a Cup Tasting, és a Cezve/Ibrik bajnokságok. Idén nálunk újdonságnak számított a Cezve/Ibrik és az amatőr barista verseny. Az utóbbi számot azoknak találták ki a szervezők, akik szívesen megmérettetnék magukat, de még nem állnak készen a barista bajnokság mintegy 30 oldalas szabályzatrendszerére. Itt a versenyzőknek két espresso és két cappuccino italt kellett készíteniük. A kávékeveréket mindenki saját maga vihette, melyet a zsűri kóstolással értékelt. Az esemény fényét emelte, hogy a környező országokból is érkeztek kávészövetség tagok, bírák és vendégversenyzők. A tét nem több, mint az egyes versenyszámok győztesei képviselik hazánkat a világbajnokságon, ahol már az országok legjobbjai mérik össze magukat. De most térjünk vissza a versenyekre időrendben!
A hétvégén megrendezésre került a Gramm Prix második fordulója. A Kávékorzó olvasói már tájékozódhattak előző cikkünkben arról, hogy kik és milyen céllal hívták életre ezt a 10 fordulóból álló bajnokságsorozatot.