KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kipróbáltuk a Clatronic MS3326 tejhabosító és forrócsoki készítő gépet

clatronic ms3326 tejhabosító készülékKaptam egy felkérést azzal kapcsolatban, hogy lenne-e kedvem kipróbálni a Clatronic tejhabosító készülékét, amivel állítólag nagyon egyszerűen lehet jó minőségű tejhabot készíteni. Miután kevésbé hiszek az "állítólagos" kijelentésekben, és kíváncsiságomnak sem tudtam ellenállni, így hamarosan meg is érkezett a készülék.

Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy ez nem a profi baristákat helyettesítő eszköz, hanem egy otthoni készülék azok részére, akiknek:
  • nincs tej gőzölési lehetőségük a kávéfőzőjükön,
  • nincs kedvük, idejük megtanulni azt jól használni,
  • kedvelik a forrócsokoládét, kakaót,
  • egyszerűen, könnyen kezelhető, sokoldalú eszközre van szükségük.

Egy viszonylag kisméretű doboz rejtette a gépet (jóval nagyobbra számítottam), amely gyakorlatilag három részből állt. Egy valószínűleg indukciós elven működő, alsó melegítő rész, egy tapadásmentes bevonattal rendelkező kiöntő és a cserélhető mágneses korongok. Az alsó rész felelős továbbá a felhelyezhető korongok forgatásáért.

Korongból kétfélét adnak a géphez, az egyik egy olyan, amiből sok kis „karom” áll ki, ezzel lehet a kívánt mennyiségű levegőt bevinni a folyadékba, míg a másik egy sima korong, ami a kézzel történő folytonos keverést helyettesíti.

A kezelés valóban pofonegyszerű. Felhelyezzük a kiöntő belsejébe a megfelelő korongot (annak függvényében, hogy mit szeretnénk csinálni). Ezt célszerű úgy elvégezni, hogy a kiöntőt levesszük a talpról (így sokkal könnyebb), majd ezután visszahelyezzük.

Az alsó részen három gomb található. Az elsőt lenyomva nincs melegítő funkció, csak forgatja a beöntött folyadékot. A középsővel már melegítés is történik, de ennek intenzitása alacsonyabb, mint a legutolsóé, amely a legnagyobb hőleadást biztosítja.

A gyári leírás szerint a „karmos” korong tejhabosításhoz való, míg a sima forrócsokoládé, vagy kakaó készítéséhez. Persze aki ötletes, ennél sokkal több mindenre is tudja használni.

Néhány példa a „karmokkal” ellátott koronghoz: tejhabosítás, shakerato készítés, forrócsoki készítés légbuborékokkal, illetve minden olyan eset ahol szükség van levegő bevitelére is.

Sima korong:
forrócsokoládé, kakaó, mártások, illetve minden olyan szituáció, ahol csak sima keverésre van szükség.

Mivel ez egy kávés oldal, így nem mennék bele a hideg shake-ek, italok és mártások készítésének részleteibe, kizárólag a lényegesebb funkciókat mutatom be.

Tejhabosítás:

  • Helyezzük fel a „karmos” korongot.
  • Öntsük be a kívánt mennyiségű tejet (figyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a leírás szerinti maximális mennyiséget).
  • Indítsuk el a folyamatot a jobb szélső gombbal (legnagyobb intenzitású melegítés) úgy, hogy közben az edény falán tartjuk a kezünket. Tapasztalatom szerint, ha hagyjuk végigmenni a teljes programot, akkor túl sok levegő kerül a tejbe. Mivel ez ízlés kérdése is, így érdemes kipróbálni, hogy kinek mi válik be, és bevetni különböző trükköket.
  • Shakerato vagy hideg koktélok készítése.
  • Szintén a „karmos" korongot használjuk, azzal a különbséggel, hogy most a bal szélső gombot kell alkalmazni, mivel nincs szükség melegítésre, csak keverésre és levegő bevitelére.
  • Miután beletöltöttük az alkotóelemeket, indítsuk el a készüléket, majd a kívánt állag elérése után kapcsoljuk ki (érdemes az elkészült tejhabot átönteni egy rozsdamentes tejhabosító edénybe, mert abból könnyebb önteni).

Egy finom Shakeratohoz a következőkre van szükségünk:

  • Készítsünk egy eszpresszót, vagy egyéb módon elkészített kávét.
  • Öntsük bele az edénybe, majd ízesítsük némi cukorral ízlésünk szerint.
  • Forgassuk meg egy picit a gép bekapcsolásával, hogy a cukor feloldódjon.
  • Adjunk hozzá néhány jégkockát.
  • Indítsuk újra a készüléket, amíg a jégkockák elolvadnak, és kellemes kávékrémet nem kapunk.

Forrócsokoládé:

Helyezzük fel a sima korongot. Öntsük be a kellő mennyiségű tejet, majd indítsuk el a készüléket a jobb oldali gombbal. Miközben a tej pörög, folyamatosan szórjuk bele a forrócsoki port, és hagyjuk dolgozni a gépet. Forrócsokoládé készítésénél oda kell figyelni arra, hogy a melegítést addig folytatni, amíg néhány buborék meg nem jelenik a besűrűsödött csokoládé felszínén. Legtöbb esetben nálam nem volt elég, hogy végigmenjen a program, hanem miután leállt, újra kellett indítani. Viszont itt már oda kell figyelni, és megszakítani a folyamatot a kellő pillanatban.

A tisztítás, a tapadásmentes bevonatnak köszönhetően gyerekjáték. Csap alatt pillanatokon belül elöblíthető, esetlegesen egy dörzsi mentes szivacsot vagy puha rongyot használhatunk.


Összefoglalásként elmondhatom, hogy egy hasznos eszköznek ítélem a Clatronic készülékét. Nem „homebaristáknak” kifejlesztett eszközről van szó, ők valószínűleg jobb minőségű tejhabot tudnak készíteni saját kávégépükkel (bár a többi funkciója miatt akár még nekik is jó lehet). A "kis" Clatronic tejhabosítási képessége egészen jó (sajnos sok kávézóban ennél gyengébb minőségű tejhabot produkálnak), a többi funkciója pedig tökéletes. Egyszerű kezelhetőségével, sokcélú felhasználhatóságával, és nem utolsó sorban barátságos árával sok otthoni felhasználó kedvence lehet.

Tippek és trükkök:

  • Ha nem hűtőből kivett hideg tejet használunk, akkor ugyanazon idő alatt, amíg a tej eléri a kellő hőmérsékletet kevesebb levegőt visz a tejbe.
  • Figyeljük a készíteni kívánt dolog állagát, és szakítsuk meg a programot, vagy éppen indítsuk el újra, ha szükséges (a gomb újbóli megnyomásával vagy a kiöntőedény levételével a program azonnal leáll).
  • Tejhabosításnál helyezzük a kezünket az edény külső részére, hogy érzékeljük milyen hőmérséklet tartománynál járunk (vigyázat, senki se égesse meg a kezét!).
  • Figyeljünk arra, hogy amennyiben melegítési funkciót is használtunk, az alsó rész meleg, ne nyúljunk hozzá, amíg ki nem hűl.
A készülék megvásárolható webáruházunkban!