Somody Imre, a budapesti Centrál Kávéház tulajdonosa a kávéházban megvalósult fejelsztésekről, az új cukrászatról és az új ételkínálatról beszélt.
Ön mindig is a minőségre koncentrált, elmondható ez a korábbi vállalkozásairól is, és elmondható ez most a lepusztult Centrál Kávéház igényes felújításáról és működtetéséről is. Miért döntött úgy, hogy a tudomány után a magas szintű vendéglátás világába kóstol bele?
– Több mint tíz évvel ezelőtt én még alapvetően ingatlanüzletként ismerkedtem meg a Centrállal, amely éppen játékteremként agonizált. Úgyis terveztünk valamilyen ingatlanberuházást Budapesten, s úgy gondoltam, akkor vágjunk bele ennek a patinás helynek a megújításába. Megfogott a Centrál fantasztikus múltja, amelyben az irodalom és a gasztronómia keveredett, s az eredeti tervek felkutatásával sikerült a helyet úgy rendbe hozni, hogy a munkánkat Podmaniczky-díjjal jutalmazták, mint a legmagasabb színvonalon elvégzett helyreállítást. Én nem vagyok budapesti, így megható volt látnom, hogy a pestiek milyen örömmel fogadták a Centrál megnyitását. Ma pedig már nincs olyan útikönyv, amely ne ajánlaná kötelező látnivalóként a Centrál megtekintését.
Idővel azonban láttam, hogy a kávéház kezd abba a kategóriába kerülni, ahová az atmoszféra miatt jönnek az emberek, s legfeljebb egy kávét isznak meg. Ez viszont nem hoz túl sok bevételt, ezért úgy döntöttünk, hogy a gasztronómiai kínálatot is megújítjuk, hogy a reggelitől a színház utáni vacsoráig fogadni tudjuk a vendégeket.
Ebbe az elgondolásba illik, hogy bevezették a kínálatba a Mihályi-desszerteket. Mi következik ezután, van újabb terv?
– Mihályi László kiváló cukrászmester, a váci Desszertszalon tulajdonosa, akinek számos nemzetközi sikere volt. Mi létrehoztunk számára – több mint 100 millió forintos beruházással – a Centrálban egy ultramodern cukrászati részleget, itt készülnek helyszíni fogyasztásra és elvitelre is a desszertek.
Ez komoly befektetés volt, ennyi pénzből egy új éttermet is lehetne nyitni… A desszertkínálat kora reggeltől késő estig rendelkezésre áll, és a forgalmat máris jelentősen fellendítette. Leszerződtettük Cseh János mesterszakácsot is, aki az ételkínálat megújulásáért lesz felelős, s szeptemberre a Centrálnak egy modernizált, de a hagyományoknak nem hátat fordító, új étlapja lesz.
Egy magyar neouvelle cuisine… De azért ugye nem válik kevesek méregdrága éttermévé a Centrál?
– Ez nem egy 30 fős, Michelin-csillagra vágyó luxusétterem, hanem egy nagy forgalomra tervezett kávéház és étterem, ahol a középpolgári szinten megfizethető, minőségi kínálatot tudunk biztosítani.
Azt mondta, hogy a cukrászat árából új éttermet is lehetett volna nyitni. Tervez további éttermeket nyitni?
– Feleségemmel az a célunk, hogy a Centrált működtessük és utódainkra hagyományozzuk. Nem akarunk a gasztronómiá-ban terjeszkedni, de mint üzletember természetesen örülnék annak, ha egyfajta franchise-hálózatként vidéken is megjelenhetnénk, hiszen volt olyan időszak, amikor a vidéki nagyvárosokban is remek vendéglátóhelyek működtek, mint a Platán Pécsett vagy az Arany Bika Debrecenben. A mai gazdasági környezetben azonban kétlem, hogy erre lenne fizetőképes kereslet Magyarországon.
Reméljük, pár év múlva itt is lesz… Tudjuk, hogy a gyógyszerészethez nagyszerűen ért, de megcsapta-e már tűzhely füstje?... Tud főzni?
– Nem vagyok szakember, de egy éve minden héten egyszer-kétszer főzök.
Forrás: Metropol