KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Privát Kávé - kávékóstoló

Kapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt Boltunk, Gyõr belvárosának egyik leghangulatosabb részén, a Sarló közben található. Az üzlet 1994-es megnyitása óta, egyre bõvülõ kínálattal áll a kedves vásárlók rendelkezésére. A kezdeti édességkínálat az évek során csokoládé- és marcipánkülönleges-ségekkel, friss gyümölcsteákkal és helyben pörkölt kávéval egészült ki. A nyári idõszakban kis terasszal várjuk a kávézni vágyókat. A kávé helyben történõ pörkölése biztosítja, hogy mindig friss és aromás kávé várja a kávézás rabjait, hogy magas színvonalon hódolhassanak szenvedéjüknek. 2014 év új blendjének elkészítésével az volt a célunk hogy széles vevőkörnek igazi kávés élményt szerezzünk. Mindehhez hosszabb kísérletezgetés és tesztelés után 4 kontinens zöld kávéinak színe javából válogattunk. Mindezt annak figyelembe vételével végeztük, hogy az ár kialakításánál figyelembe vegyük a Magyarországi viszonyokat - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Privát Kávé

Pörkölés ideje: 2014.01.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 5.950- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Kapucziner tesztre küldött kávéja aranyszínű szelepes csomagolásban érkezett, az általam eddig ismert visszahajtott szájú papír tasak helyett. Igaz, a szelepnek jelen esetben semmi jelentősége nem volt, mert a zacskó lezárása nemigen sikerült, gyakorlatilag magától szétnyílt a "hegesztés" mentén. Maga a kávé ezt szerencsére nem sínylette meg, igen frissnek bizonyult a minta. A babok szép, tejcsoki színűek, fényesség, olajosság nyomokban sem tapasztalható. Őrlőt a joker állástól leheletnyit finomabbra véve nagyon szép lefolyást adott, mely szinte az utolsó napig sem változott, akkor is szögegyenes gyufaszálként érkezett a csészébe. Hőfok terén a fejhőmérő szerinti 93-94 fok környékén mutatta számomra legkedvesebb arcát az ital, normál, tankönyvi lefolyással. Ez a kávé ilyen szempontból homlokegyenest az ellentéte a múlt heti Moak-nak, egyáltalán nem volt macerás a készítése. Ízében inkább az újhullámos vonal felé tendál, kellemes gyümölcsös aromák, melyekben néhányszor érett, már csak mérsékelten fanyar egres villant be. Fogyasztás után utóízben enyhe keserű mandula marad viszonylag hosszan. A manufaktúra egyik igen kedvelhető blendjét ismertem meg ezúttal. Koffeintartalma nem vészes, tejes italnak számomra nem volt kiugró, csak szimplán kellemes, eszpresszónak viszont úgy fogyasztottam el, hogy cukor egyáltalán nem került bele a tesztelés alatt. /csak nagyon bizonytalanul és halkan jegyzem meg, de összetevőiben talán etióp és guatemalai kávék ízvilágát, vagy ahhoz hasonlókat véltem felfedezni, illetve talán némi jó minőségű brazil is lehet benne.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Monyesz:

Ismerős pörkölő újabb mintáját teszteltem egy héten keresztül a mostani alkalommal. Változott a csomagolás, első ránézésre elégedett voltam vele, bár a zacskó felnyitása feltűnően könnyedén sikerült, nem tudom ennek ilyennek kellene-e lennie. Minden esetre a benne levő anyag frissnek mutatkozott. Olyannyira, hogy napokon keresztül erősen buborékos szén-dioxidos cremát kaptam, ami persze gyorsan össze is esett aztán. Persze ez nem negatívum, hiszen a friss pörkölés velejárója. A minta a tesztelés végére megnyugodott, ekkor egy kicsivel finomabb darálást igényelt már, de így végig egy crema folyamként jött le. Már az indulásnál is az átlagosnál finomabb őrlést és magasabb hőfokot, amely már a gőzös-sárkányos szintet jelenti. Ízeiben a pörkölőmester újabb blendejeinek vonulatát ismertem fel, mert egy nagyon friss, üde ízvilág domborodott ki. A hagyományos kakaós-csokis vonal inkább a háttérben húzodott meg, és egy szőlős, enyhén fanyar, és citrusos íz dominált, aminek ellenpontozásáként karamelles édesség állt szembe. Kevés cukorral ez még jobban kidomborodott, ugyanakkor a frissesség halványodott, és a citrusos vonal kezdett erősött. Nekem bevált eszpresszó és kapucsínó vonalon is.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Blaze:

Idei második teszt minta mutatós arany színű zacskóban érkezett,örömöm azonban hamar szertefoszlott: a zacskó teteje érintésre kb. 1 centiméteres részen azonnal szétnyílt,a szelep alig szelelt. Első használat után csomagoláskor az alja is kiszakadt,a babok mindenfele gurultak. Jó ötlet ez a zacskó a Kapucziner-től,de a lezárásra profi gépet kellene venni, mert a mostani lezárás láthatóan hibás,elégtelen. Kanyarodjunk vissza azonban a kávéhoz:a babok nagy szórást mutatnak. Az igen apró peaberry-től kezdve a nagy lóbabokig minden van benne,pörkölési szintje kb. „city roast”. Első próbáim gyorsra sikeredtek, igen finomra kell őrölni. Hőfokban a közepes tartományban érdemes keresgélni, lefolyást pedig jó vékonyra, de akár csepegősre is vehetjük. Nagyon friss volt a minta, így az első két napon a crema buborékos volt és könnyen bőrösödött. A crema teljesen rendben, mennyiségre és minőségre is, mintázódásra hajlamos. A keverék kellemesen gyümölcsösen köszön be, utána kakaópor-csokoládé érezhető, utóízben nagyon pici fanyarsággal. Savassága is harmonikus, a gyümölcsösségét legfőképpen szőlőnek mondanám, abból is nem a nagyon édes fajtára gondoljunk. Tejjel is ízlett, remek espresso macchiato-t készítettem belőle, ristretto formában is nagyon jó. Koffein tartalma nem tűnt magasnak, testessége is jónak mondható. Ez a Kapucziner minta igen ízlett, egy jó harmonikus, komplex blend, a számomra éppen megfelelő savassággal és gyümölcsösséggel. 

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Francia jellegű, egyenletes, közepes pörkölésű, szép egészséges szemek kerültek elő a csomag bontásakor. Mattos fényűek, olajkicsapódásnak nyoma sincs. Kis mennyiségű, kb. 10 százaléknyi robusztát sejtek benne. Sajnos a zacskó, amelyben a minta érkezett hiába szelepes, ha a hegesztése már több helyen elkezdett engedni, mire hozzám ért, és hiányoltam róla a simítózárat is, amellyel légmentesen vissza lehetne zárni. Szerencsére ez nem befolyásolta a teszt eredményét, hiszen a minta egyébként nagyon friss volt. A joker őrlési beállításoktól 1-2 ricnivel finomabb állásban találtam meg az optimumot, a szokottnál kissé magasabb dózissal (szimpla 11-12g, dupla 19-20g). A hőmérséklet tekintetében a közepes tartományokat volt célszerű becélozni, mert noha jól tolerálta a blend a forró gépet, ennek főképp a gyümölcsösség, de az egyéb ízek is kárát látták. A krém mennyisége jó volt, a frissesség miatt kissé buborékos és összeesésre hajlamos. Szerkezete és olajossága szintén rendben lévő, a cukrot rövid ideig, de tartotta, sőt a tesztidőszak végére mintázódást is sikerült produkálnia. Az első korty tömény fahéj-domináns fűszerességgel és intenzív gyümölcsösséggel nyit, amelyben zöldalma, szőlő, és szolid citrusosság fedezhető fel, majd szépen jönnek a kiegészítő jegyek, úgy mint mandula, pirított dió, marcipán, majd egy kis keserűcsokoládé is, amely az utóízében is megmarad. Hőmérséklettől függően néha bejöhet egy kis pirított magvas beütés is, ezt talán jobb nem engedni elharapózni, ha túl erős, kissé kilóghat az összhatást tekintve. Cukor hozzáadásával a gyümölcsösség tovább differenciálódhat, némi piszkét és trópusi gyümölcsöket is felfedeztem ilyen módon, de egyébként inkább cukor nélkül szerettem jobban. Tejes italokban jól harmonizál, bár talán egy kicsit a háttérbe szorulnak az erényei. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, a nap bármely szakában nyugodtan csapolhatunk belőle. Kár, hogy hamar elfogyott a tesztminta, szívesen kísérleteztem volna tovább vele.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű kávébabokból állt a minta, illata kellemes, érezhetően friss. Némi kísérletezés után az őrlési finomságot az átlagos szintnél finomabbra hangolva, és közepesen magas hőmérséklet beállításnaál találtam meg a nekem leginkább tetsző arcát. A lefolyás szép, semmi ugrálás, egyenesen, kellő krémmennyiséggel érkezik a csészébe. A krém állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el. Ízvilága valahol félúton van a hagyományos és újhullámos vonal között. Jól kivehetően jelen van a gyümölcsösség és a savasság, de még nem billen át az erősen savas vonal felé. Ízében a szőlő, zöldalma harmonizál a csokoládéval, melyhez a háttérben némi marcipán, és fűszeres jegyek is felfedezhetőek. A hőmérséklet változtatással lehet játszani a csokoládé-gyümölcs aránnyal, anélkül, hogy a kapott ital megsínylené. Bátran ajánlható mindenkinek, mert egyáltalán nem háklis keverék, és elkészítése könnyű. Testessége jó, utóíze kellemes. Finom volt eszpresszónak is, de nekem kapucsínónak is tetszett.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7,5 4 8,5 24
Monyesz 4 8 3 8 23
Blaze 4 8 4 8,5 24,5
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 4 8 4 9 25

Kapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt csapolás
Kapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt shotKapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt cukorKapucziner Privát Kávé szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletespörkölésű, egészséges kávébabok. A legjobb eredmény elérése érdekében az átlagosnál picit finomabb őrlési beállítást, és közepesen magas vízhőfokot érdemes alkalmazni.

A lefolyás szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a gyümölcsösség kerül előtérbe, melyben leginkább szőlő, zöldalma, egres fedezhető fel, amit szépen egyensúlyoz egy csokoládés-kakaós vonal. Némi cukor hozzáadásával a gyümölcsök trópusivá változnak, és a keserűcsoki tejcsokoládévá szelídül. Mindenki úgy fogyassza ahogy neki a legjobban tetszik. Felfedezhetünk még benne némi pirított magvas, marcipános-mandulás, fűszeres aromákat is. Egy kellemes, harmonikus benyomást keltő blend. Testessége jó, utóíze kellemes. A szokásos eszpresszó, risztrettó mellett bátran kipróbálható tejes italnak is.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 90% arabika -10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!