KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Qualitá Rosso - Itt a piros, hol a piros?

Molinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt A CAFFÉ Molinari több mint 200 éves múltra visszatekintő vállalat. Alapításakor élelmiszer kereskedelem volt a fő profil, legendás terméke a különböző nemzetközi díjakban részesült Aceto Balsamico di Modena. A vállalat 1880-ban elnyerte a királyi család, a Savoyai Ház udvari beszállítója címet. 1911-ben megnyílt az első kávéház Bar Molinari néven, mely szakítva a hagyományokkal, elhagyta az akkor használatos Caffé előtagot és az azóta Olaszország szerte közkedvelt Bar megnevezést kezdte használni. A vállalat központja ma is Modenában található, jelenleg a világ 5 kontinensének közel 70 országában van jelen. A CAFFÉ Molinari név egyet jelent a tradicionális, minőségi olasz eszpresszóval - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, az Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Molinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Molinari Qualitá Rosso

Pörkölés ideje: 2013.09.26, Lejárat ideje: 2015.09.26 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.200- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Molinari második tesztmintája hasonlóan sötét pörkölés, mint az előző alany. Csekély mennyiségű robuszta szemet találtam benne , a pörkölés viszonylag egyenletes, egy összetevőtől eltekintve, amely jónéhány árnyalattal világosabb társainál. Az őrlés terén a daráló nagyjából ugyanott adta a megfelelő produktumot, mint előző alkalommal, de a hőfokkal jócskán alacsonyabb értéket céloztam, nevezetesen a fejhőmérőm szerinti 91-92 fokos értéket. Az így kapott megfelelő mennyiségű cremával rendelkező italt mind cukorral, de ezúttal anélkül is vígan fogyasztottam. Mindenesetre az édesített változat élvez előnyt ez esetben is, így egy egyszerű, klasszikus, csokis és erősen nugátos ízvilágú kávét kaptam, melynek koffeintartalmát magasabbnak éreztem múlt heti testvérénél. Testessége megfelelő, de ízvilág terén ettől a blendtől se várjunk különlegesebb izgalmakat, mindenesetre amit tud, azt számomra szerethetőbb formában hozta, mint a múlt heti rokona.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3,5 / Összpontszám: 18,5

 

Monyesz:

Ez a kávé mondhatni egyenes folytatása az előző heti Molinari blendnek. Pörkölése hasonlóan közép-olaszos, viszont prökölési hiba mentes, így az a durva kesere sincs benn, mint az előzőben. Alacsony hőt kíván és egy picivel finomabb őrlést. Az ízek alapján legalább 30% robuszta van benne. Nincs túlcifrázva az ízvilága, de egy kellemes, nem tolakodó reggeli kávé, bőséges cremával. Leginkább a pörkölt gabonás vonal uralkodik, cukorral erősödik a marcipán és a rumos szeletes íz. A csokis íz a nugátos felé húz. A crema ne legyen túl sötét, mert akkor már előjönnek a keserű ízek! Mindenképp eszpresszó vonalon ajánlom fogyasztani, mert a tej elnyomja az ízeket.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 17

 

Blaze:

A sorban második Molinari teszt minta hasonló pörkölést mutat, talán egy picit egységesebb – nem külön lett pörkölve minden összetevő. Nem tudom... De egységesebb képet mutat. Őrlése picit finomabbra kell, mint az első mintánál, víz hőfokban is körülbelül ott van, talán egy hangyányit magasabban. Krém itt is igen vastag, olajos, nagyon szépen mintázódik – a cukrot becsületesen tartja. Ez a keverék még kevesebb izgalommal szolgál : számomra egy átlagos talján bar blend szintjét hozta: csokoládés-nugátos alap íz mellett egy pici mandula, utóízben pedig olajos magvakat hoz. Testességére nem lehet panasz, ebben a keverékben is kb. 10% robusztát érzek, sejtek. Tejjel hozza a kötelezőt, egész jó kapucsinó, espresso macchiato készíthető belőle. Nekem risztrettó, vagy dupla eszpresszó formában csúszott a legjobban, cukrot meghálálja!  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

Sötétbe hajló pörkölésű, többnyire ép, selymesen csillogó szemek, olajkicsapódás nyomai általában nincsenek. Az őrlést a joker közelében találtam meg, és az alacsony hőmérsékleti tartományt érdemes készítésekor belőni, különben hajlamos a megégésre. A minta a fáradás jeleit mutatja, nehezen sikerül végig egyenes lefolyást produkálni. Krémje bőséges, mintázódik, nagyon jó szerkezetű, a cukrot tartja. Érdemes úgy csapolni, hogy a mogyoró világosabb árnyalatából mintázódjon, ilyenkor lesz a legfinomabb. Ízvilága nincs túlbonyolítva, de szerethető: csokoládés, kakaós, marcipános jegyek a dominánsak, és ha minden jól sikerült, a pörkölt gabonás, nugátos, karamellás ízek inkább a háttérben teszik a dolgukat. Másfél mokkáskanálnyi cukor még inkább erősíti a marcipán uralmát. Tejes italban hozza a kötelezőt, macchiátónak pedig kifejezetten tetszett.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 3,5 / Összpontszám: 19

 

Weinmaker:

A Molinari soron következő tesztmintája is sötétbe hajló pörkölést mutat. A kávébabok épek, olajos fényben csillognak, és nagyjából egyenletes pörkölésűek. Nálam átlagos őrlési beállítással, és a közepesnél hűvösebb vízhőmérséklettel hozta a legjobb eredményt. A krém lefolyáskor bőséges, állaga és olajossága is nagyon jó, mintázódásra hajlamos. Lehetőleg kerüljük a sötét színű cremát, mert akkor már nagy eséllyel megégettük. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Íze igencsak hasonlatos az előzőleg tesztelt Molinari 100% Arabica kávéhoz, bár itt érezhetően jelen van a robuszta vonal. Étcsokoládés-kakaós alapokon, nugátos, pörköltmagvas, marcipános jegyek fedezhetőek fel. Némi cukor határozottan jót tesz neki. Testessége jó. Gyümölcsérzékenyek is bátran fogyaszthatják, mert azt még nyomokban sem tartalmaz. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 18

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6,5 4 3,5 18,5
Monyesz 4 6 4 3 17
Blaze 5 5,5 5 3 18,5
Lorien 5 6 4,5 3,5 19
Weinmaker 5 6 4 3 18

Molinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt kávébabokMolinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt kifolyásMolinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt csapolás
Molinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt krémMolinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt cukorMolinari Qualitá Rosso szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Nagyjából egyenletes, sötét pörkölésű, olajosan csillogó kávészemek. A legjobb eredmény érdekében az átlagos őrlési, és alacsony vízhőfok beállításokat vegyük célba. A krém mennyisége bőséges, a cukrot megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága nagyon jó. Törekedjünk a világosabb árnyalatú crema elérésére. Ízében a klasszikus jegyeket hordozza. Kakaós, étcsokoládés, nugátos aromák a dominánsak, amik pörköltmagvas, gabonás, manulás-marcipános jegyekkel egészülnek ki. Testességére sem lehet panasz. Leginkább riszterttónak, és eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 90% arabika -10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!