KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Jubileum - méltó a nevéhez

Kapucziner Jubileum szemeskávé teszt November 7.-én nagykorúvá vált a Kapucziner kávémanufaktúra. Szinte hihetetlen, de 20 év telt el amióta megkezdtük működésünket. Az első pörkölésem természetesen brazil Santos kávé volt. Az elmúlt években sikerült nagyon sok különleges kávét pörkölnöm és megkóstolnom. A tesztelésre küldött blend elkészítéséhez már az év elején neki láttunk. Titokban tudtuk nélkül nagyon sok barátom részt vett benne. Természetesen, ha jól sikerült akkor az Ő érdemük is. Igyekeztünk a jubileum alkalmából különleges minőségű kávékat blendelni, a világ minden tájáról. 20 év alatt megtanultam, hogy a blend illetve pörkölés sikeressége csak a kávé csészében mérhető. Mindenesettre a cél az volt, hogy mind az ínyencek, mind a hétköznapi kávé fogyasztóknak ízlésének megfeleljen. Nagyon bízom benne, hogy a JUBILEUM BLEND ezeket az igényeket kielégíti - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Jubileum Blend

Pörkölés ideje: 2013.10.28 , Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 4.950 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Kapucziner manufaktúra tesztre küldött kávéja fekete, szelepes zacskóban érkezett. Bontás után kellemes illat és a különböző méretű babok szép, egyenletesre pörkölt sokasága fogadott. Találtam köztük szinte borsszem nagyságú arabikát éppúgy, mint félbe vágott tarkababszem méretűt. Az őrlést ezúttal egy Catler CG8010-es kúpkéses őrlőn végeztem, a finom végállástól két jelzésnyire. Amennyire nagy szórás mutatkozott ennél a blendnél a babok mérete tekintetében, annyira változatos ízvilággal szórakoztatott a fogyasztás során. Egy szépen megkomponált, szélsőségektől mentes, újhullámos irányt megcélzó keveréknek készült ez véleményem szerint, ahol a szelíd gyümölcsösség és savasság kellemes párhuzamot alkot egy keserű mandulás, esetenként marcipános ízvilággal. A fejhőmérő szerinti 93-97 fok között "tologatva" a blendet billegtethető a kávé ízvilága az említett jegyek között, hol egyiket, hol másikat erősítve. Nekem a 94 fokon készített, inkább a gyümölcsösség felé mutató arca tetszett legjobban, az is eszpresszó formájában. Tejes italban nem szólt nagyot ez az amúgy is inkább visszafogottra és egyensúlyosra hangolt blend. Testessége jónak mondható, cremája arabikához mérten kielégítő, mintázódásra is hajlamos volt esetenként. Koffein tartalma mérsékelt, vacsora után is fogyasztható akár. Érdekes módon ez a tesztminta úgy fogyott el, hogy cukorral meg sem kóstoltam! :-)

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Monyesz:

A minta minőségi csomagolásban érkezett, visszazárható szelepes zacskóban.A szemek mérete nem egységes, a pörkölés közepes, fénytelen. A babok illata különösen daráláskor a szőlőmag fanyarságát idézi, ugyanakkor a zcskóba beleszagolva egy határpzottt édességet is éreztem. Az arabicás hőtartományba állítottam a termosztátot, de aztán ezen visszevettem, mert a blend nem igényelte a túl magas hőfokot. A tankönyvinél lassabb lefolyást találtam jónak, a mennyiséget a szimplánál 10g-ra, a duplnál 17.5-18g-ra beállítva. Ekkor a testesség nagyon jó volt, végig erőteljes és tiszta ízket kaptam: eleinte éreztem némi fűszerességet, de ez a 2-3 nap után elmúlott, maradt egy szőlős, tehát valamennyire édességet bújtató gyümölcsö íz, ami mellett a tiszta citrusos, enyhén savas jelleg is mutatkozott, utóízében a keserű mandula jött ki. Cukorral az aszalt gyümölcsös vonalra tolódott a fő ízvonal, mellette a csokis-mandulás jelleg is jobban kidomborodott. A kávé végig megőrizte frissességét, a cremára nem lehet panasz, duplánál kifejezetten vastag és tartós cremát kaptam.Kapucsínónak is nagyon ízlett, tehát desszertkávénak és tejes ital alapnak is jónak tartom.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Blaze:

A tesztre érkezett minta simítózáras, egyirányú szelepes zacskóban érkezett, bontáskor igen kellemes friss kávé illat volt érezhető. Igen szép egyenletes pörkölés, tejcsokoládé színű babok uralják a keveréket, törött, sérült szem nem volt látható közöttük. Őrlés tekintetében átlagos, a képzeletbeli „joker” álláson volt jó, hőfok tekintetében viszont fenti hőtartományban érzi jól magát. A krém szépen mintázódik, ellenben elég vékony, cukrot éppen csak tompítja. Nagyon friss volt a kapott minta, az első két napban nagyon pezsgett, és annyira fűszeres jegyeket hozott, hogy már-már chilisen csípősnek is mondható ízeket hozott. Fő vonulata a blendnek egy citrusos gyümölcsösség, én főként (honey) pomelo-ra asszociáltam, ezt veszi körbe egy közepes savasság, és természetes édesség, enyhe kakaós-csokoládés aromával spékelve. Utóízében mandula érezhető, a mandula jelenlétet hőfokkal való kísérletezéssel lehet erősíteni, vagy éppen csökkenteni.  Testessége közepes, koffein tartalmát alacsonynak éreztem. Nálam eszpresszónak volt a nyerő, de tejes italban is szépen átjön az ital jellege. Összességében azt kell mondjam egy igen harmonikus „új iskola” szellemű keveréket alkotott ezzel a Kapucziner Manufaktúra, egy szerethető savassággal, kellemes ízvilággal. 

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Eheti tesztünkben egy Kapuczíner mintát vallattunk. A szemek mérete igen nagy szórást mutat, az egészen aprótól az óriásig sokféle előfordul. A kávébabok épek, pörkölésük közepes, egységes tejcsokoládés színben pompáznak. Illata friss, intenzív, különösen őrléskor, a kávégyümölcs illata buján keveredik a frissen sült kalácséval, sőt némi paprikát is felfedezni vélek. Olajkicsapódás nyoma nem láthatók. Úgy találtam, hogy a megszokottnál kissé nagyobb dózissal és a joker állás környékén érdemes az őrlést végezni. Hőfok tekintetében nem ennyire egyértelmű a képlet, egészen tág határok között mozoghatunk a normál és a magasabb tartományok között, mindenesetre a túl nagy forróságot kerüljük el, mert ott új ízeket már nem kapunk, viszont a meglévőeket megöljük. Krémje jó indikátor, talán akkor ízlett a legjobban, amikor világosabb, kb. okkersárga árnyalatú alapon mintázódott. Mennyisége arabikás viszonylatban is csak átlagos, a cukrot gyorsan süppedve nyeli el. Állaga ennek ellenére egészen jó, és kevergetés után összeáll. Ízeit nehéz “egységes szerkezetbe” foglalni, az aktuális csapolás során alkalmazott hőfok és lefolyás tekintetében mindig más és mást kaptam. Kisebb fajta hiányérzetem lett amiatt, hogy igazából nem sikerült egy csészében megjeleníteni mindent, habár hozzátartozik az igazsághoz, hogy az érkezett minta többszörösével is szívesen kísérletezgetnék. Mindezért azonban kárpótolt, hogy a különböző profilok más és más dolgok miatt voltak szerethetőek. Az ízekhez visszatérve, a jófajta kakaós, étcsokoládés, továbbá vajas kalácsos alapokon túl szép kerek citrusos, szőlős gyümölcsösség, keleti fűszeres, pirított törökmogyorós, mandulás-marcipános jegyek említhetők. Időnként felbukkant némi szolid csilis-paprikás jelleg, valamint egy kis cukrot hozzáadva feljött egy kis túlérett, aszalt vagy kandírozott trópusi gyümölcsösség mellett a karamella is. Tejes italokhoz szintén jó alapanyag, kiváló kapucsínót készítettem belőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A simítózáras zacskó bontásakor friss kávéillat fogadott. A szép, egészséges, egyenletesre pörkölt kávébabok, közepesen sötét színben pompáztak. A minta a kóstolás alatt sokat változott. A szerencsének köszönhetően elsőre sikerült egy nagyon finomat gurítani belőle egy csöpögős, dupla risztrettó formájában. Az átlagosnál picivel finomabb őrlési, és magas vízhőfokot alkalmazva, lassú lefolyással volt a legjobb. A krém kellően olajos, jó állagú, és mintázódásra hajlamos, a cukrot csak rövid ideig tartja. Ízében a kakaó, és a gyümölcsök kapják a főszerepet. Először erőteljes, majd a teszt vége felé csökkenő fűszeres jelenléttel, és mandulás-marcipános jegyekkel megspékelve. A gyümölcsök leginkább citrusos, szőlős formában voltak kivehetőek. Mondhatni, hogy egy igen "játékos" blendet sikerült megalkotni, mert több hőmérsékleti tartományban is el lehet vele játszani, úgy, hogy nem megy a minőség rovására, csupán egyes aromák erősödnek vagy tompulnak. Testessége jó, utóíze kellemes. Nekem leginkább dupla risztrettó, és eszpresszó formában ízlett a legjobban, de tejben is hozta a kötelezőt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 8 3,5 9 24,5
Monyesz 4 8 4 9 25
Blaze 3 8,5 3 9 24,5
Lorien 3,5 8 4 9 25,5
Weinmaker 4 8 4 9 25

Kapucziner Jubileum szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Jubileum szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Jubileum szemeskávé teszt csapolás
Kapucziner Jubileum szemeskávé teszt lefolyásKapucziner Jubileum szemeskávé teszt krémKapucziner Jubileum szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Tejcsokoládé színű (közepesen sötét), egészséges szemekből álló, egységes pörkölésű kávébabok, melyek mérete igen változatos. Átlagos, vagy annál picit finomabb őrlési beállítás, és viszonylag magas hőfok szükséges a legjobb eredmény eléréséhez. A lefolyás szép, a krém állaga és olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot csak rövid ideig tartja. Ízét nehéz egységesen meghatározni, mert a hőfok változással más-más arcát mutatja meg. Kakaós-csokoládés, citrusos, szőlős, mandulás-marcinápos aromák, fűszerességgel megbolondítva. Igazi kísérletezős blend. Koffeintartalma nem vészes, így bármikor fogyasztható. Testessége jó. Nagyon szépen muzsikál risztrettó-eszpresszó vonalon, de érdemes tejes italnak is kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!