
November 23-án délután a szekszárdi Bormúzeum konferenciatermében nyílt fórumon beszélgettek szakmabeliek és fogyasztók a kávékultúra helyzetéről, alakulásáról, jövőjéről, bemutatták a 2013-ban bevezetésre kerülő Kávéházi Minősítési Rendszert, valamint köszöntötték a Barista Válogatott megjelent tagjait, és élménybeszámolóra kérték őket.


A rendezvény ideje alatt az épület katakombás pincerészében A Kávé Háza által kialakított kávéház üzemelt, ahol a Lucky Cap kettő blendje, a Caffé Carraro Don Corteze és Nezvál Máté sajátpörkölésű kávéja volt fogyasztható, melyet szendvicsek és a VértesFood által helyben sütött elképesztően zseniális pékárui egészítettek ki Dinga Csaba jóvoltából.
A program 19 órától A Kávé Házában folytatódott „Barista Party nem csak baristáknak” címen. Közel ötven érdeklődő regisztrált az eseményre, ahol szarvas hátszín, rozmaringos fasírtgolyók, márványsajt krém zeller szárral és még tengernyi finomság biztosította az alapot a Stefán Ételbár prezentálásában. Az est megnyitója egészen különleges volt. Tóth Sándor a Szöuli versenyzők felkészítőjeként indulásuk előtt néhány palack 1996-os nyers pezsgőt tett félre az ünneplésre. Minden jelenlévő egy-egy pohár ünneplő itallal a kezében köszöntötte a 2012-es barista válogatottat és fogyasztotta egészségükre. Csend volt és a kávéházban hihetetlenül lehetett érezni a tiszteletet a büszkeséget és örömöt. Több ilyen kellene!
Szekszárdi borok (mi más?), finom kávék, Juhász Edit meseszép cappuccinói és Orosz Ákos világbajnoki címet érő italai színesítették a programot. Morafcsik Péter az MBU, mint aranyfokozatú támogató képviseletében sajátkészítésű kacsamájpástétommal lepte meg a vendégeket és maradt a biztos pontnál, az aperol spritz-nél. :) Elmondása szerint az eddigi legjobbat fogyasztotta a Kávé Házában. :)
A tervezett 23-órás zárás, bizony nem volt tartható, a vendégek éjjel 1 óra után indultak csak szállásukra.
Szombat reggel.
A Bormúzeumnál berendezett Lucky Cap kávéházban nagy sürgésforgás volt. A pultban tucatnyi AeroPress, a Faema E61, a Lucky Cap I. AeroPress Blendje, melynek összeállításában a Kapucziner segédkezett és egy hegynyi KeepCup vidította a látogatókat, miközben az emeleten megtörtént a versenyzők eligazítása. 15 darab AeroPress a YoCore Bt., Három Mahlkönig daráló Hajcsunk Tibor, egy Marco víztorony az Ecorange Kft (Balázsi Péter) és indukciós lapok, Kettle kannák, mérlegek, kendők a Lucky Cap jóvoltából biztosították, hogy igazán profi verseny legyen.Az Indulók:
- kör: Amberboy-Kiss Ádám, Kakas Bon-Bon manufaktúra, Várady Tibor
- kör: Dömötör Dávid, Orosz Ákos, Nyerges Péter
- kör: Dr. Váncsodi József, Morafcsik Péter, Szőlősi Lívia
A harmadik körben induló Dr. Váncsodi József a pécsi klinikán ügyelt reggel 8 óráig, majd átvágtatott Szekszárdra, hogy örömteli szórakozásból versenyre keljen a profikkal. Maximális riszpekt! No és indult Morafcsik Péter is, aki az idei évben már többször bizonyította, hogy kedveli a baristák világát. Neked is köszönjük Péter!


A selejtezőkből összeállt a döntősök listája: Dömötör Dávid, Morafcsik Péter és Várady Tibor.
A döntőben a versenyzők nagy koncentrációval igyekeztek jó italokat készíteni, bár Péter nem hazudtolta meg magát, 4 perc alatt elkészült, majd felajánlotta segítségét a többieknek.
Az értékelést követően Hajcsunk Tibor a zsűri elnöke, Tóth Sándor szervező és Ádám Attila az aeroPress forgalmazója hirdette ki az eredményt.
2012-ben az I. Magyar AeroPress Bajnokság végeredménye:
- 1. helyezett: Várady Tibor
- 2. helyezett: Morafcsik Péter
- 3. helyezett: Dömötör Dávid
Köszönjük a Lucky Cap-nek, A Kávé Házának, Tóth Sándornak, a Magyar Kávéegyesületnek, a Kapucziner kávémanufaktúrának, az AeroPressnek, a Bormúzeumnak, a Mahlkönignek, a Marconak, és a VértesFoodnak, valamint minden részvevőnek látogatóként, vagy versenyzőként.