- Horváth Lajos
- Kávé
A koffein metilxantin-származék (INN: caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.
A kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek gazdaságilag jelentős mennyiséget exportra. Ezen országok többsége fejlődő ország, és devizabevételeik jelentős részét a nyerskávéexportból nyerik.
A kávéiparban a különböző termelőországokból származó kávékat eredetükkel jelölik meg. Ezzel első megközelítésben a kávé típusát (íz, babforma, szín) jellemzik. Egy származási helyen belül további finom megkülönböztetéseket tesznek termelőterület, földrajzi magasság, minőségi osztályok, szüret szerint.
Tisztelt Kávébarátok!
Végleges stádiumába ért a korábban már beharangozott kávékereső és kávézókereső fejlesztése. Arra szeretnénk bíztatni látogatóinkat és olvasóinkat, hogy vegyenek részt az adatbázis bővítésében, hogy ezzel is elősegítsük a hazai kávézási kúltúra fejlődését.