KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Automata kávéfőzők

Több
14 éve 5 hónapja #67 Írta: lorien
lorien válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=Monyesz link=topic=329.msg11305#msg11305 msg=11305][/answer]

A K tipusú jeladó nekem szimpatikusnak tűnik, könnyű vele dolgozni, szabványos, csak beállítom a PID-nek, másrészt annyira vékony, hogy gyakorlatilag nincs hőtehetetlensége. Azt hiszem, csak kibányászom a mostnai thermostát belsejét, és helyére belerakom a jeladót, így nem kell megfúrni a kazánt. A PT100 használata számomra kevésbé praktikusnak tűnik, nagyobb, macerásabb a beszerelése. Majd szétszedrem a gépet, és megnézem, mennyire férek el benne, bár a PID-et biztosan kívül kell elhelyezni.

lorien.blog.hu
La Scala Butterfly, Mazzer Mini

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 5 hónapja #68 Írta: lorien
lorien válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=SiD link=topic=329.msg11307#msg11307 msg=11307][/answer]

Így van, pontosan ezt szeretném. A legjobban az akaszt ki, amikor hűtőcsapolok, felrakom a szűrőt a kávéval, és akkor közben beindul a felfűtési ciklus :) Ráadásul csak érzésre lehet belőni a hőmérsékletet a mostani magas hőértékű thermostáttal, a csapolások nem egyenletes színvonalúak. A PID ezeket megoldaná, sőt javítaná a csapolás alatti hőstabilitást is.

lorien.blog.hu
La Scala Butterfly, Mazzer Mini

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 5 hónapja #69 Írta: jobog
jobog válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
Nekem ez a PID a legtöbb gépnél fölöslegesnek tűnik. Éppen a Gaggiáknál hasznos. A PID-del a csapolás kezdő hőmérsékletét lehet beállítani, azután ha elkezd folyni a lé, a PID már nem játszik, csak a konstrukció hőstabilitása.

Namost a csészemelegítő csapolás szükséges dolog, és az egyszersmint elő is állít egy fix hőmérsékletet. A csészemelegítő csapolás kiváltja a felfűtési ciklust, a fűtés leállása pedig fix értéken történik függően a termosztát értékétől. Erről a fix értékről megfelelő gyakorlattal már könnyen, gyorsan (ingyen) nagy biztonsággal és stabilitással állíthatjuk elő a kávénak szükséges alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletet.

Ehhez képest nekem a PID olyasminek tűnik, mint pl. az almaszedő asszonyokat fölszerelni egy színelemző készülékkel. Ezt minden reggel műszak kezdetén (majd a hőmérséklet emelkedésével naponta többször) kalibrálnák, a készüléket odateszik az almához, az elemzi mennyire intenzív a piros szín, és ha eléggé akkor zöld lámpával jelzi: leszedhető. Ha nem elég piros akkor tiltó jelzést villant föl az almaszedőnek. Így a leszedett almák kellően érett, magas minőségű termények lesznek.

Csakhogy ugyanazt elvégzi a dolgozó készülék nélkül is, ingyen, egyszerűen azzal, hogy ránéz az almára, és amelyik piros, leszedi, amelyik zöld otthagyja.

Szval nekem valami ilyesmi a PID.

Ami érdekes, andrew mindíg azzal érvel a gaggiák jósága mellett, hogy minden más gépet (tökéletlenségük okán) pideznek, csak a Gaggiákat nem. Sztem a fordítottja igaz. A Gaggiákról írja maga andrew, és SiD is megerősítette, (blaze nem) az amúgy kiáváló hőstabilitásuk már egy csészemelegítő csapolástól is felborul, méghozzá ellenőrízhetetlen módon. Emiatt inkább más, külön eszközzel melegítik a csészét. Ez nem nagy fáradság, mindenesetre én szomorú lennék, ha olyan gépem lenne amire még egy csészemelegítő csapolást sem bízhatok, mert ennyi is teljesen kiütné + ellenőrízhetetlenné tenné a hőmérsékletét.

Az én szememben a Gaggia akkor lenne tökéletes gép, ha alkamas lenne a csészemelegítő csapolásra (alapkövetelmény) és ezt követően gyorsan, stabilan hozná a kíván hőmérsékletet semmivel sem késleltetve a csapolást. Vagy csak annyival késleltetve amennyi idő a tömörítéshez, csésze eltörléshez egyéb pepecseléshez amúgy is kell. Ahogy az én gépeim teszik PID, külön csészemelegítő eszköz vagy minden egyéb trükk nélkül.

Tehát sztem a Gaggik normális használata: csészemelegítő csapolás, fix kazán hőfok gyors és kontrollált visszanyerése -erre csak PID-del képesek- csapolás. Ezt a folyamatot az én gépeim mindenféle PID nélkül hozzák. Megjegyzem talán ekkor sem PID kellene a Gaggiákhoz, hanem egy egyszerűbb, olcsóbb pontos hőmérő.

Az elején ezt írtam: "Erről a fix értékről megfelelő gyakorlattal már könnyen, gyorsan (ingyen) nagy biztonsággal és stabilitással állíthatjuk elő a kávénak szükséges alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletet."

A PID kétségtelenül pontosabb mint a "megfelelő gyakorlattal" meghatározott készülék hőmérséklet. Vagyis a PID-nek ott lehet szerepe, akinél nincs meg ez a megfelelő gyakorlat a készülékei kezelésére azok beható ismerete alapján. Akinek nincs ezernyi tapasztalata arról miként kell a hőmérséklettel szörfözni ahhoz, hogy  az aktuális kávénak legmegfelelőbb legyen. Netán nem csak nincs meg a tapasztalata, de nem is akarja azt megszerezni. Csakhogy az eszpresszó készítés nem arról szól, hogy nem érdekel hogyan készül, csak a végeredmény jó legyen (automata gép, valamennyire). Sztem az eszpresszó készítés arról szól, hogy kiismerjük a gépeinket, eszközeinket, alapanyagainkat és azok viselkedését. Márpedig ha ez megvan akkor a gép hőmérséklete is stabilan a kezünkben lesz PID nélkül is.

Ha viszont az emberi tényezőt mint bármekkora tapasztalat mellett is ténylegesen változót ki akarjuk küszöbölni akkor lehet PID, de akkor a tamperelés is mérlegen történjen, az adagolás szigoróan századgrammos mérlegen stb. Csakhogy ezzel nem az etelonokhoz, mondjuk egy talján presszó baristájához fogunk eljutni, hanem egy kávégíkes ameriai háziasszonyhoz.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 5 hónapja #70 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=jobog link=topic=329.msg11324#msg11324 msg=11324][/answer]
Jobog!

Sok igazság van abban, amit leírtál. Ezért idegenkedem én is a PID-től, illetve momentán nincs is olyan gépem, amit PID-ezni kellene (Pavonit nem kell, a QM-et pedig már 100%-osan kiismertem + átforrósodott állapotában akár két eszpresszós csészényi hűtőcsapolás sem viszi le annyira a hőmérsékletet, hogy újra bekapcsoljon a fűtés. 2kg-os thermoblokk ugye...)

Viszont lorien esetében egy teljesen alumínium konstrukciójú gépről van szó, azaz adott egy nem túl vastagfalú, de elég nagy űrtartalmú alumínium bojler, mely egyben a gép fejrésze is, hasonlóan, mint a kétrészes Saeco bojlereknél. A gyári értékű 100°C-os thermosztáttal gyengén muzsikált, ezért kicseréltem egy 107°C-esre, amiről használat közben kiderült, hogy néha túl magas. Ilyenkor jön képbe a hűtő csapolás, de az alumínium bojler hővesztése olyan mértékű, hogy egy csészényi víz lecsapolása szinte mindig azonnal beindítja a fűtést, ami idegesítő lehet, mert újra meg kell várni és újra próbálkozni egy újabb hűtő csapolással.

Nem tudom, lorien próbálta-e, ha nem, akkor meg kéne próbálnia a következőt:
Hűtőcsapolást követően a fűtés esetleges beindulását hagyja figyelmen kívül, azonnal helyezze fel a kart és csapoljon! Az éppen beinduló fűtés nagy eséllyel nem fog beleszólni az aktuális csapolásba, legfeljebb a következőbe, ha kettőt csapolunk egymás után.
Másik opció: beiktatni egy kis kapcsolót, ami megszakítja a fűtés áramkörét, így hűtőcsapolás után az nem tud majd visszakapcsolni.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 5 hónapja #71 Írta: paljoc
paljoc válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=jobog link=topic=329.msg11324#msg11324 msg=11324][/answer]
Érdekes, amit írtál!  :)
Én is egyébként amiatt kedveltem meg a Pavoni-t pillanatok alatt a Gaggia mellett, mert tökéletesen alkalmas a csészemelegítő csapolásra! Ez nagyon megtetszett benne! Pedig minden más technikai szempontból sokkal "labilisabb" készülék, hőmérő sincs benne, én állítom elő a nyomást, ki tudja jól-e, stb...
Aztán lehet, hogy nem is kell bele semmi technika, mert forrás közelében tartja azt a közel 1 liter vizet, kell ennél stabilabb dolog? Kár, hogy a bulin nem jött össze a kettőnél több egymás utáni csapolás vele... :'(

Catler ES9010 Dual Boiler-AeroPress-Iwaki Cold drip-Mazzer Super Jolly-Catler CG 8030 Smart Grinder Pro-Gene Café roaster

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 5 hónapja #72 Írta: blaze
blaze válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=jobog link=topic=329.msg11324#msg11324 msg=11324][/answer]
az en Gaggia Classic gepen siman elbir egy 30-40-50ml cseszecsapoast , semmi baj nem lesz vele
ranezek a futesi ciklusra utana es kavetol fuggoen tudom milyen hofokon szeretnek csapolni
ha nem lenne hutocsapolas akkor legtobb esetben nalam baromi sarkanyos, prüszkölő viz jonne , mely mint tudjuk keves kavenak jotekony :) :)

Gaggia Baby PID, Niche Zero "Midnight Black"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Moderátorok: secondbolt
Oldalmegjelenítési idő: 0.835 másodperc