[answer author=SiD link=topic=308.msg10631#msg10631 msg=10631][/answer]
Szia SiD!
Szerintem mindegyik automata kávéfőző darálóját belehet állítani úgy, hogy olyan lisztfinomságúra darálja a kávét, hogy ha a pogácsa méretét növeljük, tehát több gramm darálásra állítjuk be a gépet, akkor a szivattyú egyszerűen nem képes ezen a nagy mennyiségű tömör kávén a vizet átpréselni (a biztonsági szelepen keresztül könnyebben távozik a víz). Van olyan típus is (kerámiakéses), ahol a felhasználónak nem hagynak tág határok közötti beállítási lehetőséget. Te is foglalkozol ezzel, és szerintem már tapasztaltad azt, hogy ha a darálóhoz nem nyúlsz hozzá, csupán olajosabb magvú kávét teszel a gépbe a szárazabb szemű helyett, akkor nagy lesz a különbség a pogácsák állaga között. A magasabb olajtartalom miatt a darált kávé kicsit később jön ki a kések közül, a darált apró szemek ez idő alatt a kések között egymást csiszolják, dörzsölik. Az apróbb szemek jobban kitöltik a teret, nincsenek a szemek között akkora hézagok ahol a víz kisebb nyomás hatására tudna távozni, mint a biztonsági szelep nyomása. Egy ilyen rossz beállítással könnyen produkálhatunk olyan hibát, hogy a gép működik, de nem ad kávét.
A másik kérdésedre nincs egyértelmű válaszom, mert ugye ízlések és pofonok különböznek. Jópár automata megfordult már a kezem között, de ha azt tételezzük fel hogy csak egy fajta kávéval főzünk az összehasonlítás tárgyát képező gépeken, akkor sem tudnák határozott rangsort felállítani, mert még azonos típuson belül is vannak eltérések például a víz hőmérséklete, kések kopása, a daráló állása, a krémesítő szelep típusa és állapota miatt. Stb..... A sajátomat (!!) nem tudom beállítani olyanra, mint amilyen aromát kapok a munkahelyemen levőtől, pedig azt ajándékba kaptam, egy sarkára leejtett, törött elcsempült Magic de Luxe személyében. Ki akarták dobni, de hoztak egyet szervizelésre, ezt meg adták ajándékba. Már csak azért is visszakalapáltam, rendbehoztam, a töröt dolgokat kicseréltem. Kipróbáltam, és ez lett az etalon! Igyekszem olyanra beállítani a gépeket, mint amilyen kávét ezzel főzök. Hát mit ne mondjak, nehéz esetek vannak.
Gépválasztásnál a lényeg szerintem az, hogy ne csak a szervizesek tudjanak a funkciókon állítani, hanem a következőkhöz a felhasználók is férjenek hozzá: vízhőmérséklet váltás, daráló nagyobb állítási lehetősége, darált mennyiség beállítási lehetősége, fokozatmentes vízmennyiség állítása. Rendelkezzen a gép krémesítő szeleppel vagy rendszerrel. Lágyvíz használata javasolt. Legyenek a gépgyártásnak hagyományai.
Ha ezek együttesen megvannak, akkor türelemmel és sok próbafőzéssel ezek is beállíthatóak úgy, hogy jó kávét fogyaszthasson a gép tulajdonosa. Mert ugye kávé és kávé között óriási különbségek vannak.
Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy azok számára is érthető legyen a mondanivalóm akik nem szakmabeliek, de tagjai a kávéfogyasztók népes táborának. Ha ők most szeretnének gépet vásárolni vagy gépet cserélni, akkor remélhetőleg néminemű segítséget kaptak az általam leírtakból.
"Aki tudja az csinálja, aki pedig nem, az tanácsokat ad hogyan kellene csinálni."