Menu

A kávéval, kávékészítéssel, és kávézással kapcsolatos szavak magyarázatai

63 bejegyzés van a lexikonban.
Keresés a lexikon bejegyzései között
Kezdődik ezzel Tartalmazza a keresőszót Pontosan megegyezik Hasonló a keresőszóhoz
Összes A B C D E F H I K L M N O R S T W
Page:  1 2 3 4 5 Next »
Bejegyzés Meghatározás
AeroPress

Az AeroPress egy egyszerű, de nagyszerű alternatív kávékészítési eszköz, ami rövid idő alatt lett mind a baristák, mind pedig a kávészeretők kedvence világszerte.

Affogato

Egy gombóc vanília fagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után - (gyomor) hűsítően frissítő. Különösen egy forró nyári délután rendelnek gyakran az olaszok kedvenc kávézójukban (bar) egy affogato-t.

Americano

A caffé lungo (hosszú kávé) egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel fehigítjuk. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Ennek megfelelően nagyobb csészében szervírozzák. Bár nem igazán olasz, mégis sok helyen szerepel a "kávé-lapon".

Amerikai kávéiskola

A mai amerikai kávéitalok az olasz kávéiskola espresso alapjára épülve készülnek. Jellemzőjük a nagy mennyiségben felhasznált gőzölt és habosított tej, valamint a sokféle szirup hozzáadása

Arabica

Coffea arabica, az arabica kávé érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb, ellenben jóval több aroma anyagot és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica fajtákból készített kávéital ízesebb, erősebb aromájú ital, ugyanakkor koffeintartalma jóval alacsonyabb, csak 40-70%-a a főként gyengébb minőségű robusta fajtákat tartalmazó keverékekének. Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb. Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry, amely a normál kávécserjén kialakuló speciális alak, amikor a magban csak az egyik fél "termékenyül" meg, és csak ez érik be. Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával. A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-át az arabica teszi ki. A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek

A robusta felfedezéséig a kávét az arabika kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robuszta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabika között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van, aki az arabika-robuszta keverékekre esküszik.

Arabika

Coffea arabica, az arabica kávé érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb, ellenben jóval több aroma anyagot és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica fajtákból készített kávéital ízesebb, erősebb aromájú ital, ugyanakkor koffeintartalma jóval alacsonyabb, csak 40-70%-a a főként gyengébb minőségű robusta fajtákat tartalmazó keverékekének. Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb. Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból áll a termése). Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával. A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-át az arabica teszi ki. A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek

A robusta felfedezéséig a kávét az arabika kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robuszta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabika között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van, aki az arabika-robuszta keverékekre esküszik.

Baci

Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség: 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín

Barista

Az olasz eredetű barista szó egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban, a hetvenes-nyolcvanas években indult espresso-kultusz hirtelen magas rangra emelte a kávéhoz és az eszpresszó technológiához értőket. Baristának azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik. A barista hivatás egyszerre hasonlítható a mixerhez és a sommelierhez. A mixer alapvetően a bár mögött dolgozik, feladata az italkészítés, vendégkezelése jellemzően közvetlen.

A barista eszpresszó alapú italokat és italkülönlegességeket készít, napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható. Ért a különböző kávéfajtákhoz és tudja, hogyan kell az egyes kávéfajtákhoz igazítani a daráló beállítását, ismeri a kávégép működését, képes olyan új és egyedi italokat kitalálni, melyek ízben harmonizálnak és egy adott alkalomhoz illeszkednek. A barista egy kicsit műszaki ember is, hiszen van, hogy több kávéőrlővel és nagy teljesítményű kávégéppel dolgozik. Mindezek mellett gyakran a pultnál történő értékesítés feladata is rá hárul.

A barista hivatás, más formában ugyan, de már több mint száz éve is létezett hazánkban. Abban az időben, amikor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették, volt kávéspincér képzésünk, amelynek kitanulásához hosszú, gyakorlattal eltöltött évek kellettek. Ma, a nemzetközi trendeket is figyelve, joggal remélhetjük, hogy újra beköszönt a kávézók, kávéházak reneszánsza. Évszázados kávéházi hagyományokkal bíró és a kávézás élményét napjainkban újra felfedező országunkban a barista munkakör hamarosan megkerülhetetlen része lesz a vendéglátó szervezeteknek.

Bécsi kávéiskola

A bécsi kávéitalok meghatározó jellemzője az alapkávéhoz gazdagon hozzáadott tej, tejszín és tejszínhab.

Bicerin

Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala, mivel a hozzávalók ára az alacsonyabb réteg számára megfizethetetlen volt. Valóban egy nemes italról van szó. Elkészítésekor a forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül lassan (a rétegezés miatt) az egészet felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.

Café au lait

Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban

Café calvados

Francia változat a corretto-ra: eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal.

Café con hielo

Spanyol változat a jeges kávéra: egész jégkockákra öntött eszpresszó kávé, amit általában üvegpohárban szolgálnak fel. A katalán területeken a café amb gel (zsel) elnevezés honos.

Cafe con nata

Spanyol elnevezés: espresso kávé tejszínhabbal

Caffé coretto

Coretto: "javított" kávé. A "javított" szó helyett inkább a "feljavított" lenne az ideillő. Arról van ugyanis szó, hogy az eszpresszó kávéba valamilyen alkoholt öntenek. (Gyakran azonban csak az eszpresszó mellé teszik.) A "valamilyen" szó is nagy jelentőséggel bír, hisz nem akármilyen alkohol jön itt szóba. Leggyakrabban Grappa vagy Brandy. És hogy tovább fokozzuk a mondandónk lényegét, "sajnos" sokaknál az sem egészen mindegy, milyen az a Grappa vagy Brandy. Néhány név a toplistáról: Grappa di Garibaldi, Erik Banti la Grappa, Bricco Mondalino Grappa di Malvasia, Vecchia Romagna (Brandy)

Page:  1 2 3 4 5 Next »
Kávékorzó Független Kávémagazin - Kávélexikon

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe