KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávé típusa

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján)
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Név: Szöveges értékelés, konklúzió
   
   
   
   
   

Tesztelési módszerünket hosszas egyeztetés után szakmai szempontok alapján állítottuk össze. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy egységes és bárki számára érthető, áttekinthető legyen. Természetesen mint minden érzékszerven alapuló vizsgálat szubjektív, de a közös vizsgálati pontoknak és tesztelési rendszernek köszönhetően igyekeztünk ezt a lehető legkisebb mértékre szorítani. A tesztelők csak egy számozott mintát kapnak, még a kávé árát sem ismerik, csak a teszt után értékelhetik az ár/érték arányt. Reméljük, hogy értékelésünkkel segítünk a látogatóknak a széles kávéválaszték közötti eligazodásban, és hasznos tanácsot kaphatnak, hogy hova érdemes betérni, egy kellemes kávé, vagy kávéspecialitás elfogyasztására. Bízunk abban, hogy tesztjeinket a vendéglátó helyek nem kritikaként, hanem sokkal inkább visszajelzésként kezelik, megtartva a jó, és javítva az esetlegesen felmerült hiányosságokat, a vendégek legjobb kiszolgálása érdekében.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A kávékeverékeket eszpresszó és eszpresszó alapú tejes italok szempontjából vizsgáljuk!
A tesztben gyengén szereplő kávékeverékek ettől függetlenül alkalmasak lehetnek, más kávékészítési eljáráshoz (filteres kávéfőző, kotyogó, ...stb). Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne csak az összpontszámot vegye figyelembe, hanem olvassa el a szóbeli összefoglalókat, mert úgy válik teljesen kerekké az értékelés. Továbbá mindenki elmondhatja a véleményét fórumunkon kultúrált körülmények között.

Kávéteszt esetében:

1, A krém egységessége és tartóssága

mennyire tartós a crema (konkrétan: a kávé fogyasztása során mennyi ideig marad meg)?
cukrozás és megkeverés után ismét összezárul egybefüggően?
milyen vastag a crema (pl. megtartja a tetejére szórt cukrot?)
tapad a csésze szélére, képződik-e crema-gyűrű a csésze belső oldalán?
milyen a crema állaga, sűrűsége (olajos, buborékos)

2, íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
mennyire tartós az íz, mennyire marad meg a kávé elfogyasztása után
mennyire harmónikus az ízhatás

3, Testesség (testes, lekerekedett, sima)

4, Ár/érték arány

Szóbeli összefoglalás:
Csomagolás, zacskóbontás utáni illat és a babok szemrevételezéses értékelése,felhasználási javaslat (espresso, ristretto, cappuccino).
Egyéb egyéni vélemények

Kávéházak vagy cukrászdák esetében:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

Szóbeli összefoglalás és egyéb vélemények.

A kávébabok pörkölésének megállapításához az alábbi színskálát alkalmazzuk:

a kávébabok pörkölési színei

Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához

kávé aromakorong


A kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.
Tehát mindkét ízkör esketében a kör külső részén elfogadható a különböző vélemény, de a kör közepe felé haladva egyértelműen egyezniük kell az ízdefinicíóknak ahhoz, hogy elfogadható legyen.
Érdemes tanulmányozni ezt a két ízkört, mert ez a kóstolás-ízmeghatározás alapja!!!

1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés.
2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól.
3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet.
4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).


Kávé aromakorong

Aromák

Enzimatikus

Virágos
jellegű

Virágos

Jázmin, kávécserje virága

Örökzöld , tearózsa

Illatos

Kardamon, köménymag

Bazsalikom, ánizs, koriander magok

Gyümölcsös
jellegű

Citrusos

Citrom

Mandarin,  alma

Bogyós
gyümölcsös

Málna, barack

Szeder

Gyógynövény-
és
fűszernövény
jellegű

Fokhagymás

Vöröshagyma

Fokhagyma

Zöldséges

Káposzta, uborka

Lucerna , Zöldborsó

Cukor karamellizálás
(cukor pirítás)

Dió
jellegű

Diós

Földimogyoró, pörkölt földimegyoró

Mandula, dió

Malátás

Gabona (búza, kukorica, rizs)

Árpa, toast, pirított kenyér

Karamell
jellegű

Cukorkás

Tejkaramella, pörkölt mogyoró

Pörkölt cukros mandula

Szirupos

Méz

Melasz, cukornád, juharszirup

Csokoládé
jellegű

Csokoládés

Édes péksütemény

Keksz, étcsokoládé

Vaniliás

Piskóta

Tejsodó (pudding), vaj

Száraz lepárlás

Gyantás
jellegű

Terpentines

Fenyőgyantás, gyantás

Balzsamos, feketeribizli

Gyógyszeres

Kámforos

Cineolos, eukaliptusz olaj

Fűszeres
jellegű

Meleg (tüzes érzetű)

Szerecsendió, cédrus

Bors

Csípős, metsző
(érzetű)

Szegfűszeg

Kakukkfű

Szenes (szén)
jellegű

Füstös

Kátrány

Dohány, pipadohány

Hamus

Égett, megégett

Elszenesedett

Ízek

Keserű

Csípős

Kreozol

 

Fenolos, fenolgyantás

 

Fanyar

Maró, égető

 

Alkálikus

 

Sós

Erős

Astringens, fanyar, összehúzó

 

Durva, brutális

 

Enyhe

Semleges, meghatározhatatlan

 

Lágy, bársonyos

 

Édes

Zamatos, lágy

Kifinomult, csemege

 

Enyhe, lágy

 

Savanyú

Csípős

 

Ingerlős, pikánsan csípős

 

Savanyú

Boros, borszerű

Csípős, vmire emlékeztető ízű

 

Fanyar, kesernyés

 

Savanykás,
fanyar

Erős

 

Maróan csípős, kesernyés

 



További "szakirodalom":
www.sweetmarias.com
www.lucidcafe.com
www.coffeeco.com.au