A kávépörkölés a kávéipar legizgalmasabb része. Gondoljunk csak bele, hogy adott a zöld kávészem, aminek szinte semmi különös illata, csupán kellemetlen zöld íze van varázslatos módon egy hihetetlen aromás, komplex ízű pörkölt kávészemmé alakul. A frissen pörkölt kávé illata szinte mindenkit magával ragad és rabul ejt.
Melyik a Világ legjobb kávéja? Legtöbbször talán ezt a kérdést kapom a Kapucziner vásárlóitól. Ez az a kérdés, amire konkrét, egyértelmű választ nem tudok és nem is lehet adni. Azt szoktam válaszolni, hogy szívesen beszélek azokról a kávékról, amelyek véleményem szerint megérdemlik, hogy a világ 10 legjobb kávéja között legyenek.
A víz, „testünk legfontosabb tápláléka” nem egy egységes fogalmat takar. A víz lehet lágy vagy kemény, jóízű vagy ihatatlan, szennyezett vagy kristálytiszta, és még sorolhatnánk. Nemrég történt egy felmérés, ahol - a lakosság visszajelzései alapján - elkészült egy országos vízkeménység térkép. Az építő jellegű, független víztesztnek viszont volt egy negatívabb eredménye is.
Egyre több kávézó tart az általa forgalmazott/ használt kávékból kóstolót/cuppingot. Mi a célja a Cuppingnak? A végcél egyszerű, a legjobb csészeminőség előállítása. De az út annál kanyargósabb. Szeretnénk a világ különböző pontján, egy adott kávénak az íz és illatjegyeit reprodukálható módon megismerni, bemutatni.
Szeptember végén Budapesten járt a kávés szakma egyik megkerülhetetlen szaktekintélye, az amerikai Scott Rao. Workshopokat tartott az Espresso Embassy és a Casino Mocca vendégeként, mi pedig találkoztunk vele.