KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

illy espresso sötét pörkölésű pod tesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A hozzánk érkezett sötétebb csomagolású változat fémdobozos, és nem egyenként csomagolt kiszerelésű. Természetesen kapható egyedi csomagolásban is. Nézzük, hogy mennyiben másabb az illy sötét pörkölésű keveréke.

illy espresso podos kávétesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. Elsőként a piros jelölésű közepes pörkölésű podos kávékeverékét vettük górcső alá.

molinari costarica arabica shb podos kávétesztA Molinari Gourmet pod szériáját az egyedi kávé termőterületek szerint készítették, vagyis nem különböző területetkről származó kávékeverékekről van szó, hanem egy-egy terület egyedi ízvilágát zárta tasakba a gyártó. A Guatemala után a Costaricát vettük elő. Costa Rica tápanyagokban gazdag vulkanikus talaján termesztettek először kávét a közép-amerikai országok közül. Csak Arabica kávét termesztenek, a robuszta termelése törvénybe ütköző cselekedet. A legjobb kávékat itt is SHB jelöléssel látják el, ami minimum 1500 méter tengerszint feletti termelést jelent. A világ egyik legismertebb különleges minőségű kávéja szintén itt terem: a La Minita Tarrazu csak korlátozott mennyiségben elérhető. Az itt termő kávék selymesek, megfelelően telt savakkal rendelkeznek, testesek, és nagyon jó minőségűek. Mindezek után, gondolom érthető, hogy nagy kíváncsisággal bontottuk fel a podos tasakokat és kezdtünk bele a kóstolgatásba.

molinari guatemala arabica shb podos kávétesztA Molinari Gourmet pod szériáját az egyedi kávé termőterületek szerint készítették, vagyis nem különböző területetkről származó kávékeverékekről van szó, hanem egy-egy terület egyedi ízvilágát zárta tasakba a gyártó. Elsőként a Guatemala Arabica SHB-val ismerkedtünk, amely azért is érdekes, mert az SHB felirat utal a szigorú termesztési feltételekre, ahol a kávénak legalább 1500-1700 méter magasan kell teremnie, ahhoz, hogy ezt a minősítést megkaphassa. Továbbá érdemes tudni, hogy Guatemala a világ egyik legjobb kávétermesztető területe, és egyben a világ nyolcadik legnagyobb kávétermelője. Az itt termett kávék jellemzője a kiegyensúlyozottság, harmónikusság, fűszeres, gyümölcsös ízek. Ez a 100% Guatemalai Arabicát tartalmazó pod, az erre a területre jellemző tulajdonságokat próbálja a kóstoló elé tárni. Nézzük meg, hogy mekkora sikerrel!

lamborghini caffé espresso italiano pod tesztA Tonino Lamborghini kávé 80 % arabica, 20 % robusta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabica: Brazilia, Közép Amerika, Etiópia, míg a robusta szemek: India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket.
Nagyon lényeges a Lamborghininél, hogy a kávészemeket kézzel szedik, szedés közben az ágak végén nőtt kávészemeket részesítik előnyben, majd természetes módon 20 napig szárítják. A Lamborghini kávépodja a szemeskávénál már megismert ezüstös, elegáns csomagolást viszi tövább, ezzel is elősegítve a márka azonalli beazonosítását. Szemeskávé tesztünkben már nagyon jól szerepelt, és kíváncsian vártuk, hogy mennyire tudja az ott megismert színvonalat hozni a podos változatával.