KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ha rendszeresen látogatsz specializált kávézókat az Egyesült Királyságban – azokat a helyeket, ahol a baristák aprólékosan lemérik az őrleményt, és szinte kiutasítanak, ha szirupot kérsz –, észrevehetted, hogy az americano kezd háttérbe szorulni. Ezekben az igényesebb kávézókban az új kedvenc egy ausztrál és új-zélandi import: a long black.

Van egy epizód a híres Breaking Bad sorozatban, ahol Walter White, a kémiatanárból lett drogbáró, találkozik egy új kollégával, aki laborfelszerelésben éppen valamit főz. Amikor White megkóstolja, amit készített, így reagál:

„Istenem, ez a legjobb kávé, amit valaha ittam. Mi a fenéért főzünk mi metamfetamint?” A kávé talán nem annyira addiktív, mint a metamfetamin, de sok rajongója számára a tökéletes csésze megtalálása legalább olyan izgalmas kihívás: a megfelelő bab, pörkölés, őrlés és főzés kiválasztása igazi szenvedély. Most pedig újabb lépéssel közelebb kerültünk ehhez a tökéletességhez: tudósok friss kutatása szerint az is számít, milyen magasságból öntjük a vizet az őrleményre – ez befolyásolja az extrakciót és így az ízt.