- Kávékorzó Tesztcsapat
- Kávékóstoló szemeskávé tesztek
AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha kávékóstoló
Az AVX Café pörkölő üzeme 2017-ben kezdte meg a működését. A pörkölés technikai hátterét egy Giesen W15A típusú pörkölő nyújtja. Választékunkban megtalálhatóak egyaránt a kedvező árfekvésű kávék mellett a specialty minősítésű babokon át, a rendkívül nehezen elérhető tételek is. Melyeket igyekszünk megosztani a nagyközönséggel. Mint minden szegmensben, itt is prioritás a folyamatos tanulás, fejlesztés, hiszen csak így lehet kedvező áron, kiváló minőséget nyújtani. Pörkölési stílust tekintve nem tesszük le a voksunk el egyik irány mellett sem. Így a szortiment részét képezi a világos pörkölésű kávéktól kezdve, a közepesen át, néhány sötétebbre pörkölt tétel is. Az Ethiopia Yirgacheffe Aricha kávénk, Etiópia Yirgacheffe régiójából származik (1950 - 2100 méteres tengerszint feletti magasságból), melyet a Kebel Aricha feldolgozó állomáson dolgoznak fel. A tétel nem egy nagy farmról érkezik, hanem a régióban élő 650-750 kistermelő kemény munkáját tükrözi. Ugyan ilyen diverzitás jellemző a kávét alkotó ősi etióp (Heirloom) variánsokra. A szemeket mosott eljárással dolgozzák fel, majd emelt afrikai ágyakon szárítják. Pörkölését tekintve abszolút a világos stílust képviseli. Profilozása során törekedtünk arra, hogy a cupping során egyáltalán ne jelenjenek meg a "pörkölt" ízjegyek, ellenben az ananász, sárgabarack, bergamot és citrusok domináljanak. Közepesen testes kávé, kellemes utóízzel. Eszpresszónak elkészítve ajánljuk, 1 : 2 - 2,5 kivonatolási aránnyal. A kávé a legszebb formáját a pörköléstől számított egy hónapon belül mutatja. Azonban érdemes legalább 7 napot várni a kóstolásával a pörköléstől számítva - tudtuk meg a forgalmazótól.