KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

KTRL (kənˈtrōl, kontrol): a Kontakt kávézó és Roland, a pörkölő, neveinek mozaikszava. A kávé, a termesztéstől a pörkölésen át egészen a végső ital elkészítéséig, a folyamat kézben tartásáról szól. Igyekszünk egyre több ilyen változót kontrollálni, hogy egyszerűbbé tegyük egy nagyszerű csésze kávé elkészítését, minden alkalommal. Célunk, hogy bármilyen elkészítési módhoz kiváló kávét biztosítsunk, így minden kávénkat “omni roast” profillal pörköljük, tehát filterre és espressora is ajánljuk. Hiszünk abban, hogy a specialty kávé komplex kell, hogy legyen, de nem komplikált, ahhoz, hogy ez válhasson a kávézás új mércéjévé - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Mansa Experimental nevét arról a dél-etiópiai körzetről kapta, ahol a kávét termesztik. A tétel 65-85 termelő kávéjából áll össze, akiknek a jellemzően 3-5 hektáros farmjai 1900-2200 méteres tengerszint feletti magasságban, agyagos talajon helyezkednek el. A kávét félárnyékban termesztik más növényekkel, például enset (hamis banán), kukorica és borsó mellett. Az állomásra történő beszállítás után csak az érett vörös cseresznyét választják ki feldolgozásra. Abiyot Boru, az állomás tulajdonosa szigorú minőségi és környezetvédelmi politikát követ – például a folyamat melléktermékeit trágyaként használja fel, és ezt visszaosztja a gazdáknak, valamint gondoskodik az egyéb maradékanyagok megfelelő ártalmatlanításáról. A tulajdonosként eltöltött két év alatt felügyelte a szárítóágyak és a raktári szolgáltatás bővítését, valamint olyan szociális munkálatokba kezdett, mint az útépítés és a termesztők számára a betakarítás előtt nyújtott hitel szolgáltatás. A tervek között szerepel az itteni műveletek javítása és bővítése, valamint különböző feldolgozási technikák kikísérletezése és alkalmazása - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Finca La Bendicion a Dipilto-Jalapa hegységben található, a Nueva Segovia megyétől északkeletre, és körülbelül 1300 méter magasan fekszik. Összességében a gazdaság 252 hektáros, és körülbelül 105 hektár kávét ültetnek rajta. A Finca La Bendición laza, homokos talajú, bőséges humuszú, éves csapadékmennyisége 1400 és 1600 mm között van. Ezenkívül a gazdaság biodiverzív faunával és flórával rendelkezik, rengeteg széles levelű fával és tűlevelű fajjal. Mindez együttesen optimális kávétermesztési körülményeket teremt. Az ebben a gazdaságban feldolgozott minden tétel gondozása és feldolgozása felülmúlhatatlan, minden szakaszban körültekintő részletességgel, kezdve az optimális cseresznyeszedéssel. A megmosott kávéket 20-25 napig, a mézeset 20-25 napig, a naturált 30-35 napig szárítják! A gazdaság Luis Alberto tulajdonában van, egy családi vállalkozás része, amely négy generáció óta termeszt kávét. Lánya, aki segít az üzletben, az ötödik generációt nyitja meg. Luis és családja 2007-ben kezdett részt venni a Cup Of Excellence megmérettetéseken, ahol 2018-ban felért a csúcsra, hiszen 91,80 pontos kávéjukkal az 1. helyet szerezték meg - tudtuk meg a forgalmazótól.

La Torera egy kis falu a hondurasi Copan La Union területén, a terület tengerszint feletti magassága 1500 és 1600 méter között mozog, és a fő termesztett fajtavariánsok a catuai, parainema, IHCAFE 90 és lempira. A terület ideális éghajlattal rendelkezik a kávétermesztéshez, a hegyek között fekszik. A hűvösebb éjszakai hőmérséklet meghosszabbítja a kávécseresznye érését, és a talaj tápanyagokban pedig rendkívül gazdag. Ez a tétel különböző kistermelőktől származó kávékból állt össze, akiknek körülbelül 3-5 hektárnyi földjük van. A kávét a termelők és családjaik maguk szedték, és egy központi mosóállomáson dolgozták fel, mielőtt a szárítás megemelt ágyakon történt volna. Ezen termelők még nem állítottak elő mikrolotokat ezelőtt, ezzel a keverékkel szeretnék ösztönözni őket a szüret és a feldolgozási módszerek minőségének még magasabb szintre való fejlesztésére. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Magyarországon egyedülálló módon csak csajokként vágtunk bele a kávé pörkölésbe sok évnyi kávéhoz köthető tapasztalattal a hátunk mögött. Csajként igazgatjuk márkánk útját. A kávé hivatásunkká vált, ezért fontos számunkra, hogy specialty kávé alapanyagainkból kihozzuk a legtöbbet. Gondos odafigyeléssel pörköljük őket. Minden nyers kávéra a saját termőterületére jellemző ízeket igyekszünk kihangsúlyozni. A hondurasi single origin kávénk "natural" eljárást kapott, amiből mi eszpresszó pörköléssel próbáltuk kihozni a fajtára jellemző ízjegyeket - tudtuk meg a forgalmazótól.