- Kávékorzó tesztcsapat
- Kávékóstoló szemeskávé tesztek
Coffee Collective Espresso - kirobbanó gyümölcsösség
A Coffee Collective koppenhágai pörkölőben Peter Dupont pörkölőmester mellett Klaus Thomsen 2006-os barista világbajnok, Casper Engels kávékóstoló (cupping) világbajnok dolgoznak. A TCC személyesen és rendszeresen jár a farmokon, minden kávéjukat direct trade rendszerben veszik, jelenleg Brazíliában, Guatemalában, Kenyában és Panamában. A termelő minden esetben jóval magasabb árat kap a piaci és fair trade árnál is. A magas ár és a közvetlen kapcsolat etikailag jelentős, de egyben a minőség feltétele is. Piaci áron lehetetlen annyi munkát belefektetni a termelésbe, amivel kihozható a kávé maximális minősége. A viszonylag magas ár megértéséhez szükséges tudni, hogy mindhárom összetevő direct trade - közvetlen kereskedelemben - beszerzett áru a pörkölő részéről. A jelenlegi magas piaci árnál jóval drágább a nyersanyag. Pl A Finca Vista Hermosát ötször szüretelik, hogy mindig csak a a megfelelő érettségű kávécsresznyéket szedjék be, utána a feldolgozásnál további válogatáson esnek keresztül a kávészemek. A kenyai Gatina a piaci ár kb háromszorosába kerül. A pörkölt kávé vákumcsomagolásban érkezik, ami fokozza a frissességet. Ritkaság, de már a zöld kávét is vákumcsomagololásban kapja és tárolja a pörkölő (erre is felárat fizetnek). A különböző szedési, feldolgozási technikákról a pörkölő blogján lehet olvasni. The Coffee Collective espresso blendje 100% arabica, 60% Daterra Sweet Collection, Brazil, 20% Finca Vista Hermosa, Guatemala 20% Gatina, Kenya AA Top kávéfajtákból áll. A budapesti Printa design bolton belül (www.printa.hu) levő kávézóban kapható, egy La Marzocco Lineán és Mazzer Robur-E-vel készítem. A dupla szűrőbe kb 20 grammot használok, az egyadagosnál kb 12 gramm az adag - tudtuk meg a forgalmazótól.