KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pellini Oro - a megbízható jóbarát

pellini oro szemes kávé tesztA Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségükkel munkásságuk hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiákat alkalmazza. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes Pellini kávé színvonalat. A Pellini küldetésének tekinti, hogy minden fogyasztó kávérajongó szenvedélyét kielégítse oly módon, hogy a kávészünet minden egyes pillanatát megismételhetetlen élménnyé varázsolja. Pellini Oro: Tradicionálisan olasz kávékeverék 90% arabica és 10% robusta összetétellel. Felismerhető  kifinomult és kiegyensúlyozott testességéről és egyenletes aromájáról. Kitűnő crema, kivételes illat és közepes koffein tartalom jellemzi. Étcsokoládés zamatában némi, mandulás, marcipános jelleg is felfedezhető - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pellini Oro

Pörkölés ideje: 2012.03.05, Lejárat ideje: 2013.09.05 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
8255.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 pellini oro szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
3
5
18
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
3
5
17
Paljoc/Magister Stella + Mazzer Super Jolly
4
6
3
5
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
6
4
5
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagban egészséges nagy szemek minimális töredezettséggel. A pörkölési szint nem túl sötét, olajkiválás még nem látható. Az illata kellemes csokoládésan édes, sültes. Az őrleményt az átlagos fokozatra állítottam a normál lefolyáshoz. Ez a kávé nem túl kényes, a megfelelő hőmérsékletre állítva kezesbárány. Sajnos a lefolyása nem túl friss pörkölésre utal, de még így is szerethető. A keverék egy teljesen lekerekített arabikás irányt képvisel, elég nehéz is ízekről írni, számomra annyira egyben van. A krémje átlagosan vastag, mogyoró színű, foltosodásra hajlamos. Olajossága jó, szépen felkúszik a csésze oldalára. Keverés után záródik. A kávé íze, mint írtam nagyon lekerekített. Savassága az átlag olasz keverékekhez képest jó, inkább savanykás bogyósgyümölcsökben jelentkezik. A kávé édessége közepes, kellemes virágillatú jegyeket mutat, utóízében és aromáiban enyhe földimogyorós. Testessége lehetne erősebb, de így nincs vele probléma. Egy kellemes desszertkávé. Nekem ízlett eszpresszónak és tejjel is jól harmónizált, finom kapucsínókat készítettm belőle.
Monyesz

A mintában viaszos fényű, közepes pörkölésű szemek vannak, látható mennyiségű törött szemet tartalmaz, illata kissé füstös. Az egyszemélyes szűrővel indítottam a tesztelést, ez az előző mintához hasonlóan működött is 2-3 napig, aztán a lefolyás kezdett eltáncolni, és a finomabbra darálás sem javított a helyzeten. Váltottam a dupla szűrőre, de azzal is csak viszonylag nagy dózis, 18.0g mellett állt be a lefolyás. Az ízekre kevés hatással volt az öregedés, egy átlagos ízvonalat vonultatott fel a kávé, kakaós-étcsokis, kis mandulás beütéssel. Ebből kizökkenteni csak jóval az átlagos hőfok fölé emeléssel lehetett. Testességének jót tett a nagy dózis, lefolyáskor a crema szépen mutatott a csészében, aztán kevergetésre elvékonyodott, vékonyan tapadt csak fel a csészére. Egy kis cukor szerintem jót tesz ennek a blendnek. Kapucsínóként nem a szokásos, mert a gyümölcsösség hiánya miatt egy csokis tejet idéz fel, de így is kellemes ital lesz belőle! Egy mindenes kávé tehát, sokat ne várjunk tőle, a mindennapok kávéja ez, de bátran fogyaszthatjuk akár risztrettóként, akár tejes italként.

Paljoc A kapott minta szép, egyenletes pörkölésű babokból áll, törött, sérült, pörkölési hibás szemeket csak elvétve találni benne. Közepesen sötét, olajkiválás nincs, tompa fényű babszemek, ránézésre 5-10% robusta tartalommal. Az őrlést a Mazzer Super Jolly "joker állásában" kezdtem és ez nagyjából jó is volt, kis igazításokkal gyorsan meglett az optimum. Az E61 gép fejhőmérőjén 94-95 foknál csapolva adta legjobban magát, de úgy éreztem nem túl kényes a blend, elrontani nem nagyon sikerült. Szép, megfelelő vastagságú cremával folyt, cukrot tartotta és igényelte is. Ugyanis ízvilág terén önmagában fogyasztva nem adott kiemelkedő élményt. Egyszerű, stabil olasz blend, termőhely szerint én az amerikai kontinensre tippelném a babok származásának nagy részét. Kevés sav, enyhe fűszeresség jellemzi, egy kakaós-keserű mandulás alapon, ami az uralkodó íze ennek a kávénak. Eszpresszónál kevés cukor nálam emelte az élvezeti értékét, kapucsínónak átlagosnak mondanám. Egy stabil, nem túl kényes blend ez véleményem szerint, ami azonban semmi kiugrót nem tudott számomra mutatni. Öregedése nem volt extrém mértékű, az utolsó tesztnap is sikerült viszonylag szép lefolyást adni neki.
Lorien

A második Pellini minta közepesen sötét pörkölésű, selymesen fényes, többnyire ép szemekből áll, úgy tippelem, hogy kb. 80% lehet az arabica aránya. Átlagos őrlési beállításokkal és közepesen magas hőfokkal érdemes elkészíteni, de egyébként könnyű dolgunk van, a hibákkal szemben aránylag toleráns a keverék. A krémje mintázódik, mennyisége megfelelő, a cukrot süppedősen tartja. Állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára szépen feltapad. Ízvilágában egy átlagos olasz bárkeverékre számítsunk, pirított gabonás, tökmagos dominancia mellett csokoládés, füstös-fűszereses jegyekkel, mokkás és enyhén kakaós lecsengéssel. Cukorral kevésbé tetszett, tejes italokban viszont hozza az elvárhatót, különösen macchiótóban ízlett. Koffeintartalmát közepesnek éreztem.

SiD

Sorban a második Pellini mintánk picit sötétebb pörkölés a korábban tesztelt Top blendhez képest: sötétnek mondható, de azért nem olajban fürdő olaszos pörkölés. A neten található leírások alapján 90/10-es Arabica/Robusta arányú ez a keverék. A kóstolásos teszt és a kávészemek vizuális vizsgálata is megerősíti ezt az arányt. A korábbi mintához képest toleránsabb kávéval van dolgunk, szebb lefolyást ad, de pár nap alatt itt is fáradás jeleit vélem felfedezni: hamarabb szőkül és ellaposodik. A kávé krémessége a blend arányainak megfelelő, a crema mogyoróbarna, sötétebb barnás textúrával.
Az ízekben semmi kiugró összetevőt nem lehet felfedezni, simulékony mindenes kávé ez a Pellini keverék: vannak savak, nem túl gyümölcsös, inkább csak szimplán savanykás, van száraz kakaós test és kicsit füstös utóíz. Hőmérséklet igénye magas, megégetni nem könnyű. Lassú, csöpögősen induló lefolyást javaslok. Tejes italnak elég jól muzsikált és automata kávégépben is jól szerepelt.


pellini oro szemes kávé teszt kávébabokpellini oro szemes kávé teszt csapoláspellini oro szemes kávé teszt kifolyás
pellini oro szemes kávé teszt krémpellini oro szemes kávé teszt eszpresszópellini oro szemes kávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. Egy igen barátságosan viselkedő blend, amely könnyen elkészíthető. Általános őrlési finomságot, és hőmérsékleti beállításokat igényel. Lefolyása szép, a krém mintázódásra hajlamos, a cukrot süppedősen tartja. Kitart a fogyasztás végéig, és olajossága is nagyon jó. Ízében csokoládés, kakaós, amit némi bogyós gyümölcsös, pirított magvas, és fűszeres aromák egészítenek ki, némi füstösség kíséretében. Összeségében egy szépen megkomponált, kerek kávékeveréket sikerült alkotnia a Pellininek. További jó hír, hogy gyakorlatilag bárminek elkészíthető, mert akár eszpresszóként, akár tejes italként is nagyon jól viselkedett.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
90% 10%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!