KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pellini Top - egy kellemes desszertkávé

pellini top szemes kávé tesztA Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségükkel munkásságuk hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiákat alkalmazza. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes Pellini kávé színvonalat. A Pellini küldetésének tekinti, hogy minden fogyasztó kávérajongó szenvedélyét kielégítse oly módon, hogy a kávészünet minden egyes pillanatát megismételhetetlen élménnyé varázsolja. Pellini Top: A legjobb öt közép-és dél-amerikai termelőterületről származó arabica kávék választékát zárta ebbe a különleges keverékbe. Az illatos, harmonikus, csokoládés aroma mellé, alacsony koffeintartalom párosul. (Koffeintartalma mindösszesen: 1,3%.) Kellemes intenzitású, különleges kávé 100% arabica kávészemekből, melyeket közvetlenül a származási helyükön szelektáltak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pellini Top

Pörkölés ideje: 2012.02.15, Lejárat ideje: 2013.08.15 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10415.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 pellini top szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
3
5
18
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
3
5
17
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
7
4
6
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
6
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Tompán fényes sötét pörkölésű viszonylag nagy szemű egyenletes keveréket bontottam. Az illata kesernyés, kissé füstösen fanyarkás. Őrlésre az átlagos fokozatot kéri. A lefolyása kissé kezdeti fáradtság benyomását kelti, a közepétől el-el táncol még viszonylag magasabb hőmérsékleten is. Ekkor már nem érdemes sokat várni, inkább törekedjünk egy rövidebb italra, különben híg benyomást kelt. A krémje közepesen vastag, arabikára jellemző olajossággal. Keverésre záródik, de nem marad túl sok. A kávé íze kakaós-csokoládés, egy enyhe savas citrusos ízvilággal. Az édessége jónak mondható, leginkább virágos zamatban jelentkezik. Utóíze kellemes, arabikásan fanyar, hosszan tart. Tejjel vagy kapucsínónak finom, a savasság jól beilleszkedik a tejbe. Sajnos a tesztperiódus alatt a kávé rendkívüli iramban öregedett, ezért azt tanácsolom, hogy vagy gyorsan fogyasszuk el, vagy kis adagonkánt alaposan csomagoljuk vissza.
Monyesz

A mintában enyhén olajos, viszonylag sötét pörkölésű szemek vannak, az illata kissé fanyarkás rozskenyeres jellegű. Jól indult a tesztelés, a joker beállítással a szimplákat 9g-ból, a duplákat 16g-ból szépen lehetett készíteni. Visszafogott kakaóssága mellett, inkább a virágos jelleg dominált, utóízében enyhe gyümölcsösséggel. A közepesnél nem sokkal magasabb hőfokon a crema kicsivel az átlagosnál jobbnak mutatkozott, bár keverésre vékonyodott, a cukrot lassította, de megtartani nemigen tudta. Vártam, hogy majd a további próbálkozásokkal sikerül még pluszt kihozni a kávéból, de csalódtam, mert két nap után rohamosan vesztett élvezhetőségéből a kávé. Testessége nagyot zuhant, az ízek elszürkültek, kiüresedtek. A szimpla szűrővel már nem is tudtam követni, kompenzálni a kávé öregedését, a duplánál pedig 17.5g-ig kellett felmenni. Ami maradt, az az enyhe kakaós vonal, ami már kezdetektől jellemezte a kávét, és egy lágyan citrusosba forduló gyümölcsös utóíz. Sajnos az első két napban tejes italként nem kóstoltam ezt a blendet, így nem állítom, hogy nem ad jó eredményt. Egyéb esetben viszont kizárólag risztrettónak ajánlom.

Blaze

A kapott minta pörkölése viszonylag egyenletes, közép-olasz szintre van pörkölve.  A babok épek, nem igen láttam sérültet közte. Ránézésre 100% arabikát sejtek, ezt az első pár próba bizonyítja is. Őrlését tekintve átlagos, elkészítési hőfokot illetően az átlagnál azonban jóval feljebb van az igénye. A crema arabikásan vékony, magasabb dózist használva ez javítható, a cukrot így már képes tompítani. A keverék hozza az olaszos vonalat: kakaós alapíze van. A kakaó mellett azonban jön egy gyümölcsös vonal is, ezt kísérve egy halovány éppen csak érezhető virágos jegy.  Kellemesen savas a kávé.  A tesztidő alatt a kávé nálam gyorsan öregedett, utána kellett menni az őrlővel, és sajnos a gyümölcsösség tompult. Ehhez a keverékhez nekem nagyon tetszett egy pici cukor, ez kiemelte a már említett savasságot és gyümölcsösséget. Jó eszpresszó alapanyag, és tejjel sem vész el a kávé, így bátran kóstolhatjuk tejes italokban is. A viszonylag alacsony pontszám oka nálam az, hogy igen hamar ellaposodott a kávé, lehet egy nagyon friss minta másként viselkedne, pár nap után már látszottak a fáradtság nyomai. Összességében egy kellemes desszertkávét ismertem meg ebben a Pellini mintában, koffein tartalma alacsony, így a nap bármely szakában bátran fogyasztható.

Lorien

Eheti tesztmintánk majdnem egyenletes, közepes pörkölésű. A szemek épek, mattos fényűek, valószínűleg tisztán arabika keverék. Az átlagosnál durvább őrlési beállítást igényel, és magas, de nem extrém hőfokon érdemes csapolni. Úgy tapasztaltam, hogy akkor a legfinomabb, amikor csöpögősen, a megszokottnál kicsit hosszabb ideig csapolva, bő risztrettónyi mennyiség érkezik a csészébe. Krémje enyhén mintázódik, nagyon vékony, a cukrot egyáltalán nem tartja, de állaga és olajossága kiváló, kevergetés után záródik, és a csésze falára feltapad a klasszikus krémgyűrű. A normál eszpresszó a klasszikus kakós-csokoládés ízvilágot hozza, rövidebbre csapolva pedig a kakaósság jótékonyan a háttérbe szorul, és a csokoládé mellé szép savas, már-már gyümölcsös dominancia társul, szépen kiegészülve virágossággal, mandulával, marcipánnal. Egy kávéskanál cukor szinte elvarázsolja, nemcsak hogy kiváló desszertkávé válik belőle, hanem desszert helyett is szívesen elfogadnám. Tejes italokban is jól vizsgázott, egyaránt finom kapucsínót és macchiátót készítettem belőle. A megbontott csomagot ne tároljuk túl sokáig, viszonylag gyorsan öregszik.

SiD

Selyemfényű, olaszos pörkölésű, egyenletes árnyalatú a tesztre kapott keverék, a kávébabok illata édeskés, méretük sokféle és akad sérült kávészem is, de nem nagy számban. A kávé viszonylag durva őrleményt, közepesen magas vízhőmérsékletet és magas dózist kíván a szép lefolyás és a megfelelő konzisztencia érdekében. A crema nem túl masszív, de egy arabica blendnek megfelelő, a színe sárgásbarna, vöröses textúrával. Az adagolásra és a tömörítésre figyeljünk oda, mert a kávé kényes, könnyen szőkül, csatornásodik! Rövidre érdemes csapolni, csöpögősen induló, lassú kioldódással.
A zacskó bontásakor a pörkölési szinthez képest meglepően élő, gyümölcsös savakkal lepett meg ez a kávé, melyet szépen lekerekített a csokoládés alap, és a virágos, édeskés utóíz. Az észlelt gyümölcsösséget leginkább savanykás piros almás ízhez tudnám hasonlítani. A savassága alapján jó alapnak tartom tejes italokhoz. A legnagyobb problémám ezzel a Pellini keverékkel, hogy a bontás után 3-4 napon belül felismerhetetlenségig laposodik az íze a gyors öregedés miatt, ezért aztán csak gyorsan pörgő, nagy forgalmú helyekre ajánlott.


pellini top szemes kávé teszt kávébabokpellini top szemes kávé teszt kifolyáspellini top szemes kávé teszt csapolás
pellini top szemes kávé teszt krémpellini top szemes kávé teszt eszpresszópellini top szemes kávé teszt kávékészítés 

Összegzés: Közepesen sötét, olaszos, egyenletes pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál durvább örlemény, és közepesen magas vízhőmérséklet, valamint magas dózis mellett hozhatjuk ki a legtöbbet a kávéból. Lefolyása szép, a krém közepesen vastag, a cukrot nem tartja meg, csak tompítja. Ízében kakaós, csokoládés alapokon mozog, finoman kiegészülve egy gyümölcsös vonallal, háttérben némi virágos aromával, kellemes édeskés utóízzel. Egy igazán kellemes, harmonikus keverék. Sajnos nem mehetünk szó nélkül el a mellett, hogy ez a blend extrém módon öregszik, és néhány nap elteltével, már csak árnyéka önmagának. Leginkább risztrettónak ajánljuk, de szépen teljesített tejes italok alapjául is.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!