KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Beszélgetés Juhász Edit Latte Art bajnokkal

juhász edit latte art bajnokA Magyar Barista Bajnokság Latte Art kategóriáját Juhász Edit nyerte meg színvonalas produkcióval. Mondhatjuk azt, hogy jött, látott, és győzött. A verseny után lecsaptunk a győztesre, hogy megismerjük, és olvasóinknak is bemutassuk a bajnokot.

Mondj néhány szót magadról, kérlek!
Elsősorban szeretnék megköszönni minden segítséget és gratulációt, amit kaptam az elmúlt napokban, ez számomra hihetetlen!

A Szamos Marcipánnál dolgozom 2 éve, eleinte pultos és felszolgáló voltam, de mostanra szinte már csak a kávék készítése a feladatom.
Igazából sok mindent nem igazán tudok mesélni magamról, hisz októberben csináltam meg a barista tanfolyamot a munkahelyem által. Pár hónap leforgása alatt szerencsém volt megismerni sok jó embert a szakmában. És remélem még többet fogok most már!


Először is mondd el nekünk hogy, hogyan éled meg, hogy megnyerted a Latte Art kategóriát a Magyar Barista Bajnokságon? Számítottál-e ekkora sikerre?


Őszintén megmondom, talán még most sem tudom elhinni! Nagyon gyorsan történtek az életemben változások e téren. Nem úgy mentem és készültem, hogy én meg szeretném nyerni! Csak méltón helyt akartam állni. Beértem volna akár a 4.hellyel is, bármilyen furcsának is tűnhet. Voltak még indulók, akiket nagyon sokra tartok, és úgy hittem, hogy nincs is sok esélyem megnyerni. Meg hiszen mégis csak az első nagy versenyem volt!
Egyáltalán nem számítottam ekkora sikerre! Nagyon meglepődtem, amikor egészen az első helyezettig nem az én nevem hangzott el. Mindenki nagyon segítőkész, és ez igazán jól esik most nekem.


Mesélj nekünk, mikor és honnan jött az ötlet, hogy Te kávéval szeretnél foglalkozni? Milyen út vezetett a Latte Art-ig?

Ez egy kissé zavaros így utólag, még talán nekem is. Tavaly egy kolléganőm nyert egy barista tanfolyamot cégen belüli pályázat által. Megcsinálta, és utána minden üzletből mehetett 2 fő egy kis 2 napos oktatásra, de sajnos én nem voltam közöttük. Ekkor volt az, hogy felfigyeltem a tanfolyamokra, videókra és az országos versenyre is. Kimentem egy barátnőmmel, és figyeltem mindent, majd amikor hazamentem, már meg is néztem a tanfolyamokat. Az üzletvezető segített nekem, így részt vettem egy tanfolyamon, ahol minden egyes nap azt vártam, hogy mikor lesz már egy kis Latte Art. Otthon minden nap nézegettem a videókat, és nagyon megtetszett!

Vannak olyan minták, amiket nem is tanított nekem senki, de megpróbáltam és sikerült! Ha lehet nem is elsőre, de sikerült. Ha jobban belegondolok, akkor a Gramm Prix verseny vezetett a Latte Art-ig...


Vettél részt különböző versenyeken korábban? Milyen eredményeket értél el, amikre büszke vagy? Mikor és hogyan határoztad el, hogy indulsz az idei versenyen?


Gramm Prix versenyen novemberben voltam először, ez volt életem első versenye is egyben. Nagyon izgultam, de közben jól éreztem magam, felszabadultam, és rájöttem, hogy tényleg nagyon szeretem csinálni! Így aztán részt vettem a következőkön is, ahol aztán volt hogy jobban meg voltam elégedve a teljesítményemmel, de még mindig nem volt az igazi. Mondjuk nagyon kevés olyan munkám van, ami igazán tetszik nekem.

Amire büszke vagyok, az az idei Országos Latte Art Bajnokság! Fél éve ha ezt mondja nekem valaki, akkor biztos, hogy nem hiszem el!
Attilánál és Ádámnál voltam egyszer-kétszer gyakorolni, és egy nap amikor gyakoroltunk Ádámmal, megkérdezte, hogy nem gondoltam-e arra, hogy indulok az Országos Bajnokságon, mert milyen ügyes vagyok. Először nem akartam hinni a fülemnek, aztán öntögettem, gondolkoztam, és arra jutottam, hogy végül is miért is ne!? Tapasztalatszerzésnek nagyon jó. Még több is mint jó! Így aztán megkértem, hogy készítsen fel a versenyre.


Hogyan készülsz a világbajnokságra?

Most még próbálom feldolgozni az eseményeket! De holnap már lesz gyakorlás, ma is próbálgattam egy-két mintát munka közben. De sok gyakorlás lesz, azt megígérhetem!


További sok sikert kívánok, és köszönöm a beszélgetést!