A király új ruhája - A Kávé Háza 1927

Nyomtatás
a kávé háza belső térA közelmúltban teljes arculatváltáson átesett szekszárdi kávézóban igen jól sikerült megvalósítani az elképzelést, miszerint a megszokott miliővel teljesen szakító, azzal homlokegyenest ellenkező design jellemezze azt. Mint a tulajdonostól, Tóth Sándortól megtudtam, két fontos dolog hívta életre a változtatást. Az egyik, hogy a megnövelt alapterülettel több vendégnek adhasson helyet az üzlet, ill. mindezt kényelmesebb formában tegye.
a kávé háza dizájnEmellett az egyszerűséget és a praktikumot szem előtt tartva került kialakításra a belső tér. A kávés polcok, a kiállított régiségek, tárgyak eltűntek és a megnövekedett vendégtérben süppedős kanapék sokasága biztosítja a továbbiakban a kényelmes, ráérős kávéfogyasztás lehetőségét.


a kávé háza kávégépVan is erre igény, hiszen annak ellenére hogy egy hétköznapi késő délelőtt jártam arra, folyamatos volt a sürgés-forgás, kisebb társaságok diskuráltak az asztaloknál, ismerősként mozgó törzsvendégek jöttek-mentek. Volt magányos vendég is, aki szemmel láthatólag nem járt még itt, de valahonnan megneszelhette, hogy érdemes betérni, mert többféle italt is végigpróbált.
A megújult belső tér véleményem szerint ugyan mellőzi a régi, barátságosabb hangulatot, de ez egyáltalán nem válik a hely kárára, hiszen Sanyi és Miki személye, a készített italok minősége garancia arra, hogy sokadszorra betérve is ugyanakkora élmény legyen itt kávézni.

a kávé háza faema közeliA spotlámpák fénye és a sík üvegfelületek a fényképeken látható érdekes stílust kölcsönzik a helynek. Ebben a modern miliőben dolgozik a gyönyörűen felújított 1965-ben gyártott Faema E61 kávégép és az őt kezelő baristák. A szokásos, tökéletesen készített espressok mellett, számomra eddig nem ismert, új arcát mutatta meg a hely és Sanyi, mondanom sem kell hogy nagy örömömre. Az alternatív kávékészítési eszközök, lombikok megszemlélése után egy rögtönzött filteres kóstolás lehetőségét kínálta a Mester, amit nagy örömmel fogadtam és ezúton is köszönöm az élményt.

A bemutató a következőképp zajlott:
a kávé háza sanyi alkotHáromféle, de nagyon hasonló eszköz került a pultra, mindháromba gondosan belehelyezve a szűrőpapír, átöblítve forró vízzel. A felhasznált fajta /HB/, az őrlés finomság, a mennyiség /mind a kávé mind a víz tekintetében/ és a készítési mód is azonos, míg a különbség az italok között ezzel ellentétben döbbenetesen nagy volt.

a kávé háza dripperekA látszólag pofonegyszerű működési elv hasonlósága miatt egyáltalán nem gondoltam volna ekkora változatosságot a ízek terén. A meghatározott idő alatt lecsöpögő italok a Chemex, a Pourover /Hario V60/ és a harmadik, rendkívül kis méretű, de sűrűn redőzött filterpapírral dolgozó készüléknél nagyon nagy kóstolásbeli élményt jelentettek. Többször is végig szürcsölgettük őket és próbáltuk meghatározni, jellemezni a kávékat. Érdekes módon mindketten a Chemexben készültet szerettük a legjobban, részemről ennél a módszernél éreztem a legintenzívebb ízeket.

Az élmény minden tekintetben meghatározó volt, így hazaérve pörköltem is egy adag Kenya AA fajtát szép világosra, hogy az itthon rendelkezésemre álló Aeropress kávé készítő eszközt kicsit megvallassam így, a friss élmények hatása alatt.

Még egyszer köszönöm Sanyinak a baráti fogadtatást, a bemutatót és kívánom, hogy kávézója sokáig legyen tele elégedett vendégekkel, a megszokott jókedvvel és nem utolsó sorban remek kávékkal.