KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávés szakma legjobbjai 2021

Melamin-ügy: mégsem szennyezettek a Nestlé termékei?

nincs melamin a nestlé termékeibenBár az első vizsgálat szerint tartalmazott melamint a Nestlé - azóta már zár alá vett - kávéízesítője, három újabb laboratóriumi vizsgálat ennek ellenkezőjét állítja.

A Nestlé Coffe Mate nevű tejporáról a cég által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat azt állapította meg, hogy a kínai botrányban elhíresült melamint tartalmaz. Ezért 5,5 tonnányit a hatóságok zároltak az 5 grammos kiszerelésű termékből. Azóta azonban három, egymástól független külföldi laboratóriumban is bevizsgáltatta a cég a terméket, ezek pedig azt állapították meg, hogy nincs benne melamin. A Nestlé a hatóságoktól várja, hogy az ügy tisztázódjon.

Közben a nagyobb kiszerelésű ízesítőket is bevizsgálták, azokban nem volt a szennyezőanyagból. Így a zárlatukat az illetékes hivatal hétfőn feloldotta. A Nestlé Hungária Kft. hétfő esti közleménye leszögezi, hogy a Coffee Mate még nem került a boltokba. A cég abban is bizonyos, hogy a termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet és valamennyi terméke biztonságban fogyasztható.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra is hatósági zár alatt van a Nestlé Coffee Mate elnevezésű - a köznyelvben kávéfehérítőnek mondott - terméke. 

A szakember közölte: a szóban forgó terméket a cég Magyarországon vizsgáltatta be, és ők szolgáltatták a kérdéses, kilogrammonkénti 2,7 milligrammos melaminmennyiség-értéket a hatóság számára. (Ez a melaminmennyiség túllépte a 2,5 milligrammos kilogrammonkénti határértéket.) Hajós Ádám leszögezte: a hatósági mintavétel - amelyet hétfőn végeztek el - lesz a mérvadó az ügy megítélése szempontjából. 

Hozzátette: a magyar laboratórium, amelyben a hatósági ellenőrző vizsgálatot végzik, ugyanolyan akkreditált laboratórium, mint az unió bármely tagállamában. Ez azt jelenti, hogy a szakértők itt is ugyanolyan módszerekkel, eljárásokkal vizsgálódnak, mint máshol. 

Hajós Ádám megerősítette, hogy a hatóság felszabadított Nestlé termékeket abban a raktárban, ahol a zár alatt lévő tételt tárolják, ezekben ugyanis nem volt határérték feletti melaminmennyiség. Ezt a cég igazolta. 

A fővárosi és Pest megyei főállatorvos tájékoztatása szerint a zárolt tétel hatósági vizsgálati eredménye 3 nap múlva várható. Ha a vizsgálat eredménye határérték alatti melaminmennyiséget mutat, akkor a zárolt tételt felszabadítják, amennyiben határérték felettit, megsemmisítik.

A melamin-ügy akkor robbant ki, amikor Kínában több ezer csecsemő megbetegedett, négyen pedig meghaltak a szennyezett tejportól. Melamint találtak a termékekben, amit a ragasztó- és műanyaggyártásban használnak. Miután több európai országban is találtak a szennyezett termékekből, az unió illetékes bizottsága elrendelte a Kínából származó, tejporral készült termékek vizsgálatát.

Forrás: MTI