KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti 201 - a robusztás kedvenc

musetti 201 szemeskávé tesztKözel 80 éve, a Pó folyó völgyében alapított Musetti kávépörkölő a Caffé Szamila Kft. kifejezett kérésére, a "hagyományosan magyar ízlésvilághoz" igazodva alkotta meg a Musetti 201 elnevezésű keverékét. 50% arabika – 50% robuszta összetételű, mély karamellás csokoládés ízű, nehéz, testes, karakteres, megfelelő gépbeállítással tökéletes tigratúrájú krémes espresso készíthető belőle. Kávéautomaták és háztartásokban használatos kávégépek több, mint tíz éve töretlen népszerűségű babkávéja hazánkban - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávék hazai forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Musetti 201

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2014.02.01 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
4040.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 musetti 201 szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
4
7
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
7
5
7
24
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
6
5
6
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
6
4
6
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
6
5
7
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A tesztmintát bontva aránylag sötétre pörkölt szemeket látok, melyek között néhány típus világosabb árnyalatú. A babok felülete tompán fénylik, itt-ott erősebb olajkiválással. Az illata fűszeres csokoládés. Az átlagtól egy kicsit finomabb őrlést kíván, itt már jól érezhető a keverékben lévő robuszta jelenléte. Rövid idő alatt rátaláltam a készítési hőmérsékletre, ami aránylag alacsonynak mondható, ez thermosztátos gépeknél az alsó tartományban keresendő. A magasabb hőmérsékletet látványos sötét krémmel és kesernyés ízekkel jutalmazza. Bevallom egy kicsit tartottam a keveréktől, mivel magas robuszta hányaddal bírt, azonban az első jól elkapott csapolásnál meglepően pozitív volt. A kávé lefolyása bőségesen krémes, szőkülés nem jellemző rá. A krém vastag, színe barnás, olajossága átlagos, inkább süppedős, keverésre záródik. Az ízek teltek, markánsan csokoládés egy kis fűszerességgel. A fűszerességet az édes vonalon keressük, ánizsos és vaníliás aromákkal. Mint említettem a robuszta tartalom érezhetően jelen van az ízekben, azoban nem kiugróan és nem kellemetlenül, hanem szinte észrevétlenül egészíti ki a keveréket. Ajánlom mindazoknak akik ezt a vonalat szeretik, vagy csak bele szeretnének kóstolni egy robusztásabb keverékbe, ez a kávé akár az egyik kedvencük is lehet a kategóriában.
Monyesz

Ez a minta sötét pörkölésű, olajosan csillogó szemekből áll, de még nincs még túlzásba víve. Az illata friss pörkölést sejtet és magas robuszta tartalmat, amit a szemek morfológiája is megerősít. Még inkább a bőséges crema, amely az átlagosnál finomabb darálás mellett bőséges, leülepedés után is kb. a kávé felét teszi ki, szinte megáll benne a kanál. A darálóhoz nem kellett nyúlni a teszthét alatt. A kóstolásnál kiderült, hogy kevés cukor előnyére, sok viszont hátránya válik - egyből a gyerekkori kanalas orvosságok ízét juttatta eszembe. Én cukor helyett mézzel és barnacukorral is kipróbáltam, és mézzel jobbnak tűnt, mint cukorral. Hőigénye alacsony, de valamennyire tolerálja a magasabb hőfokú elkészítést, csak akkor nem kapjuk a maximumot, de nem lesz kellemetlen, égett íze. Csak 9 illetve 16 grammal töltve az egy- és kétszemélyes szűrőt is jó testességet mutatott, igaz, az ízek tobzódásától nem kell tartani, megmarad a csokis-pörkölt szotyis, kissé malátás ízvonalnál, aztán utóízében enyhén mokkásba fordul. Egy reggeli indító kávétól talán nem is kell több! Tejjel nem az igazi, inkább az eszpresszó vonal fekszik ennek a keveréknek. Én napi két doppiot is el tudtam fogyasztani, nem éreztem a magas koffein tartalmát, de aki érzékeny, jól teszi, ha mértékkel fogyasztja.

Blaze

Heti teszt mintánk közép-olasz pörkölési szintű, láthatóan robuszta túlsúlyos keverék. A babok csillogó felületűek, őrléskor a tipikus robuszta illatot adják. Darálási igényét tekintve a normáltól finomabbra kell menni, vízhőfok igénye pedig az én gépemen extra alacsonynak mutatkozott (alapesetben a gépet 30-40 percig melegítem, ebben az esetben az optimális a 18. percnél levő csapolás lett). A keverék krémességére panasz nem lehet: a crema szinte hömpölyög a kifolyóból, a cukrot percekig képes lenne tartani, a csészét szépen megfesti. A kávéról ódákat nem lehet zengeni, nem lehet csűrni-csavarni, mert egy egyszerű kompozíció: kakaós, étcsokoládés alapon nyugszik egy kis pörkölt magvas aroma. Ennyi. Ez nálam egy tipikus reggeli, ébresztő (koffein) bomba, magas koffein tartalommal. Egyáltalán nem rossz, nem lóg ki belőle a robuszta, nincsen kellemetlen (mellék)íze, a hőfokra kell figyelni. Tejben nekem lapos volt, ezt a keveréket szerintem risztrettóként, eszpresszóként érdemes fogyasztani! A robusztás keverékek rajongóinak mindenképpen érdemes próbálni, egy alacsony hőstabilítású gépen is jól muzsikálhat az alacsony hőigénye miatt.

Lorien

A minta nem teljesen egyenletes, sötétbe hajló pörkülésű. A szemek fényesek, kissé olajosak, egy részük töredezett. A robuszta arányát meglehetősen magasra tippelem, ránézésre kb. fele-fele arányban lehet az arabikával a keverékben. Őrlés tekintetében a joker beállítástól kicsit finomabb irányban találtam meg az optimális beállítást, amelyen a tesztidőszak alatt nem is kellett változtatnom. A lefolyás cseppekre szakadóan indul meg, majd hamarosan kivastagodik, egyenletes, olajfestékszerűen sűrű krémfolyammá válik. A blend összetételéből következően alacsony hőmérsékleti tartományban kell csapolnunk, ennek megtalálásában segít a krém, amely tankönyvbe illően jó indikátor, azonnal jelzi, ha megfelelőek a beállítások. Egyébként pedig a kisebb hibákat viszonylag jól tolerálja a keverék, nem büntet kellemetlen ízekkel. A krémre semmilyen tekintetben sem lehet panasz, mennyisége bőséges, szépen mintázódik, állaga, olajossága kiváló, a cukrot jól tartja, a csésze falára feltapad a krémgyűrű. Ízvilágában az egyszerűség a legfőbb jellemző, de ezt inkább jó értelemben vegyük, hiszen amit tud, azt jól tudja. Csokoládés, pirított gabonás jegyek dominánsak, mellettük marcipán, dohány, bőr és egy leheletnyi füstös fűszeresség színezi a képet. Cukor hozzáadásával kevésbé tetszett, az ízlésemnek már túlzottan émelygőssé, szirupossá vált. Tejes italokban hozza az elvárhatót, különösen a belőle készült macchiátó ízlett. Koffeintartalmát magasnak éreztem, így leginkább a dolgos hétköznapok indítójának ajánlom.

SiD

Az eheti teszt kávénk sötét, selyemfényű, olaszos pörkölésű, jócskán robusztás blend, ami már az illatán is azonnal érezhető. A magas robuszta hányad miatt legalább olyan nehéz helyesen elkészíteni, mint egy tiszta arabica blendet, ugyanis elképesztően alacsonyra kell menni a vízhőmérséklettel. Szerencsére éppen kéznél volt egy PID-es vezérlésű Gaggia Classic, így ki tudtam próbálni, hogy mi az az alsó határ, ahol még korrekt ízeket ad ez a kávé. Az eredmény elépesztő: 85°C-ig le tudtam menni anélkül, hogy hőhiányos fanyarságot éreznék vagy a krémesség romlana. Viszonyításképpen egy világosra pörkölt arabica 110°C körüli hőmérsékletet kér ezen a gépen. A kávé egészen 75°C-ig jól csapolható volt, de itt már szőke lett a crema és az ízekben is kiütközött az alacsony hőmérséklet.
A legjobb csapolásokat a 85-92°C közötti tartományban lehetett hozni. Magasabb vízhőfok esetén olyan szemmel látható hibákat kapunk, mint az apró buborékokkal pezsgő, vörösesbarna crema, az ízek pedig émelyítően kesernyés irányba mennek a hőmérséklet emelkedésével. Ideális körülmények mellett a kávé krémje sárgás mogyoróbarna, ez egy jó indikátor, ha a hőmérsékletet nem tudjuk túl pontosan belőni, mert semmiképpen sem szabad sötétebbre menni a krémmel! A crema ilyenkor vastag, selymes, de nem bőrös és nem buborékos. A kávénk íze nagyon egyszerű, de kedvelhető: nugátos, csokoládés, picit fás, kesernyés, de nem zavaró módon. Rövid risztrettónak ideális, de ezt most nem fogyasztottam kettesével, mert jelentős a koffein hatása. Többször került bele cukor is, nekem így ízlett jobban.


musetti 201 szemeskávé teszt kávébabokmusetti 201 szemeskávé teszt shotmusetti 201 szemeskávé teszt csapolás
musetti 201 szemeskávé teszt cukormusetti 201 szemeskávé teszt kifolyásmusetti 201 szemeskávé teszt krém

Összegzés: Sötét, nem teljesen egyenletes, selymes fényű kávébabok. Jól kivehető magas robuszta hányaddal. A normál őrlési beállításoknál picit finomabbat kíván, a hőfokkal pedig jócskán lefelé kell menni, hogy a legtöbbet hozhassuk ki ebből a blendből. A lefolyás tökéletes, a krém vastagsága, állaga nagyon jó, szépen mintázódik, a cukrot könnyedén tartja, és vastagon felkúszik a csésze falára. A hőmérséklettel érdemes vigyázni, mert magasabb hőfoknál kellemetlen émelyítő ízek kerülhetnek előtérbe. Az ízvilága nagyon egyszerű. Csokoládés, pörköltmagvas alapokon nyugszik, amit kiegészít egy pici fűszeresség, és némi mokkás jelleg. Koffeintartalma jelentős, így az arra érzékenyeknek erre érdemes odafigyelni. Leginkább reggeli ébresztőkávénak, risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
50% 50%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!