KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Danesi Gold - akár egy falat Mozart golyó

danesi gold szemeskávé tesztA Tradíció folytatódik... Magyarországon sincs ez másképp! Többszöri forgalmazó váltás és egy több országot ( Magyarországot is ) érintő, összeeskűvésen alapuló támadássorozat kivédése után, végre jó kezekbe került a méltán híres, olasz Danesi márka, Hazánkban is! Az olasz Gyártó és a magyarországi Forgalmazó ( Ecorange Kft. ) egymásra talált, a márkahű Fogyasztók legnagyobb megelégedésére, örömére! Hétről-hétre nő azon Üzletek és Partnerek száma, ahol elérhető a világ egyik leghíresebb eszpresszója, hozzájárulva ahhoz a több mint 300 millió csésze kávéhoz, amit évente szolgálnak fel a világ számos kávézójának asztalánál! A Danesi Gold egy 100% arabika keverék, mely a Danesi legnépszerűbb keveréke, a legjobb brazil és közép-amerikai Arabica szemekből válogatva. Édeskés ízhatás és teljes, tökéletes aroma jellemzi" - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Danesi kávék hazai forgalmazójától, az Ecorange Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Danesi Gold

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.01.14 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10.290.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 danesi gold szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
7
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
8
5
7
25
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
8
4
7
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
5
7
23
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
9
5
7
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta egyenletesen sötétre pörkölt szép egész kávészemeket tartalmaz, töredezett darabot csak elvétve látni benne. A csomag illata  kellemes, édeskés csokoládés. Átlagos őrléssel és teljesen átlagos hőmérséklettel vágtam neki a tesztelésnek, ami jól is feküdt neki. A lefolyása az egész tesztidőszak alatt szép és krémes, jól beállítható vastagsággal. A krém vastag, állaga közepesen olajos, színe mogyoróbarna. Keverésre szépen záródik. A kávé magas arabika tartalmat sejtet. Nem túl bonyolult, ellenben az ízhibáktól mentes, ezért szerethető keverék lehet. Íze kellemesen étcsokoládés, kakaós fűszeres-rumos aromával. Utóízében halvány magvasság, jól odafigyelve kis mogyoró és  mandula is definiálható. A kávé savassága minimális. Néha a csapolások 40%-ban felbukkant egy enyhe kis kesernyés füstösség, de alig volt számottevő, zavaró magasságokba egyszer sem emelkedett. Tejjel sajnos sokat laposodott, semmi megfogható íz nem volt benne. Elsősorban vékony lefolyású rövid eszpresszónak ajánlanám, az ízek és aromák ekkor vannak a maximumon.
Monyesz

Az e heti minta pörkölése a közepesnél sötétebb, egyértelmű olajkiválás látszik, a szemek fényesek, a közép-olasz vonalat követi. Feltűnően friss illat csapott meg a minta bontásakor, ami később a cremán is látszott. Darálásnál a joker állást állítottam be, és 9 illetve 17 grammal töltöttem a szűrőket, a darálmány illatát pörkölt szotyisként írnám le. Szabályos idejű, gyönyörű, végig cremás lefolyást produkált a kávé, egy-egy bebuggyanás fordult csak elő. Szép tigrismintát is könnyű volt előcsalogatni, a crema állagra, tartósságra is kifogástalan volt. Érdemes figyelni a színét, mert a hőfok beállításánál jó segítséget nyújt. Már kicsit túllőve az ideális hőfokon belép egy kellemetlen, tartósan megmaradó kesernyés íz, míg jól eltalálva csak egy mokkás jelleg érződik az utóízben. Nem nagy hőigényű kávé, a közepes hőtartomány megfelelő neki. A gyümölcsös vonulat nem található meg benne, de ezért kárpótolnak a klasszikusnak mondható finoman étcsokis, mandulás, maricpános ízek. Sőt, kis cukorral a rumos vonal is előcsalogatható, így gyakorlatilag egy Sport szeletet ihatunk. Egyértelműen a risztrettó-eszpresszó vonal az erőssége, tejes italként nem sokat mutat. Tisztán fogyasztva ne fogjuk magunkat vissza, igyuk dupla adagban, nem bánjuk meg! Egy testes, karakteres ital mindig jól esik ebből a kávéból.

Blaze

A kapott minta közép-olasz pörkölésűnek mondható, fényes felületű babok, de még nem olajban tocsogó szemek jellemzik. A hozzám jutott mintában viszonylag sok a törött, sérült szem, illatuk enyhén füstös. Őrlését tekintve normál igényű, csakúgy mint víz hőfokot illetően. Ez egy kicsit meglepett, mert ránézésre 90/10 vagy 100% arabikának gondoltam. A kávé jó friss, szép a lefolyás, sűrű festékként, forró csokiként hömpölyög. Bőséges, kiváló állagú cremat kapunk, a cukrot szépen tartja, és cirmos mintázódásra is hajlamos. A kávé egy számomra igen szerethető kombinációt nyújt: étcsokis-kakaós alapon nyugszik egy tiszta marcipán, az egész olyan hatást nyújt mintha egy csokis-marcipános-rumos szelet lenne. Utóíze enyhén mokkás, a testességére sem lehet panasz. Nekem tejben nem remekelt, ezt a keveréket főként magában risztrettónak, eszpresszónak élvezném. Koffein tartalma átlagos, nem egy reggeli ébresztőnek való kávé, délután is bátran fogyasztható. Tetszett, ízlett!

Lorien

A Danesi minta többé-kevésbé egyenletes, sötétbe hajló pörkülésű. A szemek fényesek, némelyiken olajkicsapódás látható, többnyire épek, csak egy nagyon kis részük töredezett. Úgy sejtem, hogy valamennyi robuszta is lehet a keverékben, de a pontos arányt nehéz megbecsülni. Az őrlési paramétereket könnyen megtaláltam, kb. a joker beállítás volt a jó, amelyet az egy hetes tesztidőszak alatt összesen alig egy ricnivel kellett finomabb irányba állítani. A hőmérséklet eltalálása már sokkal nehezebb volt, az erősen robusztás blendeket megszégyenítően extrém alacsony hőfokot igényel, szinte a gép alsó hőmérsékleti holtpontján kellett elkezdeni a csapolást. Amikor ezt nem találtam el, bántóan kesernyés ízekkel büntetett, erre nagyon oda kell figyelni. A krém mennyisége bőséges, enyhén mintázódott, állaga és olajossága is rendben lévő, kisebb mennyiségű cukrot jól megtartott, a csésze falára feltapadt. Kakaós, csokoládés ízvonal uralkodik benne, földimogyorós, mandulás dohányos jegyekkel, amit jól ellenpontoz az enyhén fanyarkás-fűszeres savas lecsengés. Érdemes egy kávéskanálnyi cukorral is megkóstolni, leginkább a Sport-szelethez hasonlítható rumos-kakaós ízélményben lesz részünk, a háttérben pedig a mandulás ízjegy marcipánossá alakul. Tejes italokban nem nyújtott kiemelkedőt. 

SiD

Sötét, selyemfényű kávébabokból áll a keverék, a babok nagyobb méretű Arabica szemeknek néznek ki, de akad köztük törmelék, törött kávészem is. A babok illata édeskés, őrléskor őrölt mákhoz hasonló. A kávé lefolyása etalon: sűrű, krémes, nem bugyog be, nem habzik. Lassú, csepegéssel induló, majd vékony egérfarokba beálló, risztrettós lefolyást adtam neki. Az espresso krémje sötét mogyoróbarna, enyhe vöröses mintázattal. A krém és az ital konzisztenciája jó, a krém nem bőrösödik, nem buborékos, az ital selymes, olajos. Nagyjából átlagos vízhőmérsékletet kíván, de arra nagyon kényes: a megfelelőnél alacsonyabb és magasabb hőfokon egyaránt keseredik, de ha elkapjuk a helyes beállítást, akkor szinte elronthatatlan. A kávénk íze csokoládés, mandulás, marcipános, amolyan Mozart csokis jellegű. Cukor nélkül vajas étcsokoládé krémre emlékeztet, mintha egy jófajta sötét csokitortát ennénk. Az utóíze mokkás, néha még épp kellemesen kesernyés, a savasság alacsony. A kávé az egy hetes teszt periódus alatt végig jól teljesített, nálam öregedés jelei, korai szőkülés nem mutatkozott. Tehát összességében a csokoládés, magvas vonalon mozog ez a keverék, gyümölcsösségre, nagy savakra ne számítsunk! Mostanában a gyümölcsös, erőteljesen savas kávék rajongója vagyok, de klasszikus olasz kávét már rég élveztem így, mint ezt a Danesi keveréket.
Általában kettesével fogyasztottam, két szimpla risztrettót egymás után, az egyiket üresen, a másikat édesítve. Javaslom kipróbálni így is, úgy is!


danesi gold szemeskávé teszt kávébabokdanesi gold szemeskávé teszt kifolyásdanesi gold szemeskávé teszt csapolás
danesi gold szemeskávé teszt lefolyásdanesi gold szemeskávé teszt shotdanesi gold szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét, nagyjából egységes pörkölésű kávébabok, felületükön selymes csillogással, kevés töredezett szemmel. Átlagos finomságű őrlési beállítást, és normál vízhőfokot igényel. Túl magas hőfokon készítve, hajlamos a megégésre. Ettől eltekintve könnyen, stabilan elkészíthető blend. A minta lefolyása szép, a krém állaga és konzisztenciája nagyon jó, tartóssága kifogástalan, sűrű, krémes. Az íze leginkább egy csokitortához, vagy csokis sütihez hasonlítható. Csokoládé, mandula, marcipán aromák uralkodnak, amit szépen egyensúlyoznak a rumos, pörkölt magvas, fűszeres jegyek. Testessége nagyon jó. Utóízében némi mokkás lecsengés fedezhető fel. Nagyon szépen összerakott, kiegyensúlyozott keverék. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, tejes italokban csak átlagos. Nagyon keellemes kávé, amit bátran ajánlunk mindenkinek megkóstolásra.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!