Has Bean Jailbreak - a házi mindenes

Nyomtatás

has bean jailbreak szemeskávé tesztVolt egyszer egy keverék, amit Has Bean Premium Blendnek neveztek, de nem tetszett a név se az alkotójának, se az ismerősöknek, talán még a vendégeknek sem. Kicsit fellengzősen hangzott ez a 'Premium'... De már mindegy, mivel egy igen vidám és jópofa névre keresztelték át: Jailbreak! Ez a Has Bean egyik kedvenc házi blendje, ami remek nagy gépekre, és remek otthoni kis gépekre egyaránt. Steve - a pörkölő szakember - ajánlja minden otthoni kávéfogyasztónak, mert szerinte jó más, alternatív kávékészítési móddal elkészítve is, de eszpresszó vonalon is kiválót nyújt. Nem kell emberfeletti képesség ahhoz, hogy valaki megtalálja azokat a beállításokat, amellyel kihozhatja az igazi ízeit ennek a remek blendnek - túlvariálni ugyan lehet, de nem kell! A közepesnél kicsit sötétebb pörkölésű ez a keverék, és a Has Beannél nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a csodás fajtakávékat ilyen szépen össze tudjuk hangolni. Az összetevők nemrég változtak egy kicsit, most az alábbi összeállítása van a Jailbreaknek: 50% Bolivia Loayaza, 30% Colombia Oporapa, 20% Peru Café Verde Cusco Organic 2012. Ragyogó édesség, szép savak és nagy test jellemzi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Has Bean kávék hazai forgalmazójától, a Doggee Barista Box -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Has Bean Jailbreak

Pörkölés ideje: 2012.02.07., Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10.700.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 has bean jailbreak szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
8
4
7
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
4
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
4
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
8
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
3
7
4
7
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta matt, átlagos sötétségűre van pörkölve. A szemek illata édeskés-gyümölcsös, határozott gyömbéres-mézeskalács sütemény illat érződik a zacskóból. Átlagos őrélési fokozaton adta a jó lefolyást. A kávé már nem a legfrissebb, kezdődő fáradtság jeleit mutatja, melyet elég magas hőmérsékletűre állított géppel kezdtem tesztelni. Azon a hőmérsékleten ahol egy átlag olasz keverék már égés nyomait mutatja, még hamar gyűrűződött a krém, így egyre feljebb menve hoztam ki belőle amit csak lehetett. Ez a HasBean keverék nem a túl savas vonalon nyugszik, lehet, hogy annak is meg fog tetszeni, aki ettől a vonaltól idegenkedik. A helyes készítési hőmérsékletet megtalálva a krém sötétebb sárgásbarna, enyhe márványosodással. Átlagosan vastag, frissebben biztos vagyok benne, hogy tud jobbat is. Keverésre záródik, olajossága jó. A kávé a hetes tesztperiódus alatt láthatóan öregedett, melyet a krém volt ami a leginkább mutatott. Érdemes a tárolására nagy hangsúlyt fektetni. Az íze ha tömören kéne írnom, valahol egy észak-olasz arabika keverék és egy savasabb nordic vonulat között helyezkedik el, de inkább az előbbi felé húz. Megmaradt egy enyhe, de nem tolakodó savasság, de az ízek már az édeskés-kesernyés felé hajlottak. Alacsonyabb hőmérsékleten citrushéjas, magasabban pedig egy kicsit megnyílnak az édeskés jegyek, a citrusos gyümölcsösség egzotikusba fordul, és az elején írt illatában is érződő süteményes mézeskalácsos aroma is érezhető. Utóízében enyhén kesernyés. Tejjel is jól együtt van ez a keverék, finom kapucsínókat készíthetünk belőle.
Monyesz

A minta egyenletes, fénytelen, világos pörkölésű szemekből áll. Daráláskor az illata már előre vetítette, hogy egy alapvetően citrusos ízvilágot várhatok. A joker beállításnál nagyjából megfelelő lefolyási időt kaptam, ugyanakkor feltűnően hektikus, ugrálós volt az egérfarok. Ezt semmivel nem sikerült kivédeni, bár a dupla szűrőt használva javult a helyzet. A crema valódi arabikás, vékony, elkeverve éppen csak záródik, a cukrot nem is igen tartotta meg. Az elkészítés vége felé hajlamos a szőkülésre. Mindenképp magas hőfokot kíván, a Baby termosztátját a maximális állásra kellett tenni, és még ez is kevésnek bizonyult, igényelte a gőzfunkciós ráfűtést. A hőfok függvényében az ízek némileg változnak, kicsit alacsonyabban citrusos, kesernyés, citrushéjas beütéssel, feljebb menve ananászos és ezzel együtt erősebben savas jegyeket mutat. Érdekes, de kicsit kiüresedettnek éreztem ezt a kávét, a fő ízen kívül semmi nem jön ki rajta. Kis cukorral nekem jobban ízlett, még jobb volt viszont tejes italnak. Aki az újhullámos kávékat szereti, az örömmel fogja eszpresszónak is fogyasztani. De figyelni kell, hogy minél frissebb kávét vásároljunk, mert egy hét alatt kétszer is finomítani kellett a daráláson.

Blaze

A második HasBean minta ami érkezett most egy fokkal sötétebb pörkölés, mint az előző.  Ezt most nem SO-nak (Single Origin) nézem, hanem keveréknek, mert a szemek között láttam sötétebb pörköléseket is , mint a nagy átlagé.  A szemek szép, épek, sérültet nem igen láttam.  Őrlésileg bontáskor teljesen normál volt, de a tesztelési periódus alatt rendesen utána kellett menni az őrlővel, sajnos a minta nem tűnt teljesen frissnek. A víz hőfokát tekintva azonban már korántsem normál igényű : nagyon magas hőfokon hozza ki a maximumot magából.  Figyeljünk erre, kezdő vagy automata gépekhez nem ajánlott, mert az alacsony hőfokon csak a citrusos ízek dominálnak. Ha a hőfokot belőttük a kávéhoz a csészében egy enyhén mintázódó, megfelelő vastag krémájú italt találunk. A csészéhez hajolva az illat mintát végezvén nagyon érdekes, kellemes sült gesztenye illatot éreztem. A cukrot a krém éppen csak lassítja, olyan arabikás – a csésze szélére azonban szépen felkúszik. A kávé fő vonala egy trópusi gyümölcsös, és enyhén virágos édeskés íz, savait tekintve viszont nem erős ez a HasBean minta. Testessége rendben van, utóízében egy kis tolerálható keserűség van. Ez a minta nálam tejben jobban teljesített, igen jó alapanyag kapucsinóban vagy macchiátóban. A gyümölcsös, visszafogottan savas kávét kedvelők kóstolják meg, biztos vagyok benne, hogy egy frissebb mintából többet is ki lehetett volna hozni.

Lorien

Eheti mintánk egyenletes, közepes pörkölésű, ép arabika szemekből áll. Az átlagosnál valamivel finomabb őrlést és igencsak magas készítési hőfokot kíván az optimális eredmény érdekében. A lefolyása közelít az egyenleteshez, mindössze egy pici eltáncolás utal a kezdődő fáradtságra vélhető jelére. A krém homogén, világos mogyoróbarna színű, mennyisége inkább csak átlagos. Állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára feltapad, és annak ellenére, hogy nem túl bőséges, a cukrot süppedősen tartja. A kísérletezés során több ízprofilt is mutatott. Amikor a kissé kesernyés citrusos, citrushéjas vonal dominált (nem volt kellően magas a készítési hőfok), érdemes volt egy kávéskanál cukorral “felnyitni” az ízeket, ilyenkor egész gyümölcsorgia bontakozott ki: narancs, ananász, papaya, málna és szamóca is érezhető volt. Ennél kicsit magasabb hőfokon más arcát mutatta, mindazonáltal ekkor is jobban tetszett cukorral. A trópusi gyümölcsök most is megmaradtak, és határozottan feljött mellé a csokoládé, egy kis sült gesztenye és grillázs. Tejes italokhoz is kiváló alapanyag, finom kapucsínó készíthető belőle. 

SiD

A tesztre kapott minta az SO Arabica Has Bean kávéknál egy árnyalatnyival sötétebbre pörkölt, mutatva, hogy ő egy eszpresszó blend (persze még így is világos pörkölésnek mondható az eszpresszó blendek világában). Háromféle Arabica kávé keveréke ez a blend az alábbi termőhelyekről: Bolívia, Kolumbia, Peru. A kávészemek szépek, illatuk kellemes, irány az őrlő! Átlagosnál egy picivel finomabb őrleményt kíván, a vízhőmérséklettel pedig ne fukarkodjunk. Közép kategóriás otthoni kávégépek tulajdonosai figyeljenek oda, hogy jól bemelegített készülékkel álljanak neki a feladatnak, de a profi géppel rendelkezőknek is szükségük lesz minden tudományukra. Magas dózissal dolgozzunk! A csöpögős lefolyás nekem most nem jött be, gyakran csatornásodás lett a vége, ezért inkább egy normális, átlagos lefolyási időre próbáljunk szorítkozni! A kávé szépen folyik le, jól krémesedik, a kapott ital átlagos sűrűségű, a krém színe sárgásbarna, enyhe vöröses cirmos karimával. Sajnos a minta gyorsan öregszik, napról napra romlik a tökéletes csapolások aránya, úgyhogy fogyasszuk nagy lendülettel! Az első napokban nagyon klassz, édes utóízű, testes eszpresszókat lehet belőle csapolni, majdnem azt mondanám, hogy elmenne egy világosabb észak-olasz blendnek is. A kávéról ilyenkor tejcsokoládé és aszalt gyümölcs, leginkább sárgabarack jutott az eszembe. Ahogy öregszik a minta, a savasság egyre jobban erősödik és citrusos irányba mozdul, egyre nehezebb az édeskés utóízt megtalálni, ilyenkor inkább csak tejes italnak jó, de annak még így is parádés. A keverék savassága közepesnek mondható: ne számítsunk extrém, arconcsapás jellegű savasságra, mint a Kicker blend esetében! Kapucsínó rajongóknak feltétlenül ajánlott, de az észak-olasz arabica blendek kedvelőinek sem fog csalódást okozni ez a Has Bean kávé.


has bean jailbreak szemeskávé teszt kávébabokhas bean jailbreak szemeskávé teszt shothas bean jailbreak szemeskávé teszt csapolás
has bean jailbreak szemeskávé teszt eszpresszóhas bean jailbreak szemeskávé teszt krémhas bean jailbreak szemeskávé teszt latte art

Összegzés: Szép egyenletes, közepes pörkölésű, egészséges szemekből álló kávébabok. Az átlagosnál finomabb őrlést, és nagyon magas hőmérsékletet igényel. A bontott mennyiséget célszerű minél hamarabb elfogyasztani, mert gyors öregedés jeleit mutatta a minta. A krém vastagsága közepes, de elfogadható, a cukrot tompítja, és süppedősen nyeli el. Színe világosbarna, állaga jó. Ízek terén a gyümölcsök dominálnak, narancs, ananász, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, és még sok minden előcsalogatható a hőmérséklet függvényében, amit a csokoládés aroma kísér. Savassága visszafogott, de azért érezhető. Tejes italokban nagyot szól, tökéletesen harmonizál a tejjel. Eszpresszónak, risztrettónak is finom. A gyümölcsös stílus kedvelőinek érdemes megkóstolni ezt a blendet.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!