Essse Classico - ahogy az olaszok szeretik

Nyomtatás

essse classico szemeskávé tesztAz Essse kávé 1979-ben kezdte el a kávéi forgalmazását, ekkor lépett a siker útjára. Még mielött az Essse Caffé Spa. elkezdte volna a kávék gyártását és forgalmazását (akkori nevén P.A.C.S. di F.Segafreddo & C. Spa.), már rég hagyatkozhatott az alapítók családi tradicióira és tudására a szakmában, továbbá a Bolognai Egyetem Mezőgazdasági szakának a közremükődésére, tudományos kutátásaira. Ezekkel az alapokkal, akkortól- napjainkig, tökéletesítette a nyers kávéból való feldolgozást egészen a csészében lévő eredménnyel, a pörköléstől kezdve, a csomagoláson át , a végső felhasználásig. Termékei magas minőségét jelzi 1996 óta az UNI EN ISO 9002 , majd 2002től az ISO 9001:2000 tanúsítványai. A fő tulajdonsága ennek a keveréknek, az ízek tökéletes egyensúlya és kereksége, a klasszikus testesség és a csokoládés minőség. A csészében kíváló látványt nyújt, a legmagasabb minőségű Arabica és Robusta keverékének köszönhetően. A kávé pörkölése megfelel a tipikus olasz klasszikus kávé pörkölés minőségének. A három 'S' jelentése és a cég filozófiája: olaszul: 'Scienza''Sapienza''Specializzazione' azaz : 'Tudomány' 'Tudás''Specializáció' az eszpresszó világában. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Essse kávék hazai forgalmazójától, a Momenti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Essse Classico

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.12.15. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
7600.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 essse classico szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
6
4
4
19
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
6
4
5
20
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
7
5
5
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
6
4
4
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
5
7
4
6
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot bontva elég sötét szemeket látok, melyek nagy százalékban töredezettek. Az illata füstös-halas. A kávé nagyon friss, a készítési hőmérsékletet ennek megfelelően alacsonyan érdemes tartani. A lefolyása bő krémes, szinte végig csokoládészerű, sűrű. A krém vastag, keverésre záródik, olajossága közepes, színe középbarna. A kávé íze nem bonyolult. Robusztás bárkeverékekre jellemző, csokoládés, kis magvassággal, savasság nélkül. Utóíze hosszú, füstös, édessége jó. Elsősorban espressonak ajánlanám, de tejjel is hozta az olasz átlag bárkeverékek szintjét.
Monyesz

A minta pörkölése sötét, egyértelmű olajkiválás látszik, a szemek fényesen csillognak. Feltűnően sok a törött szem, talán a sötét pörkölés következtében. Enyhén füstös-olajos illatú, daráláskor viszont egyértelmű és erőteljes olajos hal szaga van. A darálót a joker állástól durvább irányba kellett beállítani, figyelve, hogy véletlenül se legyen túl hosszú a lefolyási idő, mert a kávé nem tolerálja a megégést. Tehát a hőfokra elég kényes, a Baby thermosztátját az alsó érték közelébe kellett állítani. Jó indikátor a crema színe, a mogyoróbarnánál ideális a hőfok. A crema egyébként vastag, mondhatni egy egész folyamot kapunk, ami a végén feltisztul. Szépen mintázódik, a cukrot jól tartja, szépen tapad a csészére. Testességére nem lehet panasz. Az ízvilág nem bonyolult, étcsokoládés egy kis malátás beütéssel, utóízében pedig kakaósba fordul. Egy kis cukrot meghálál, de csak óvatosan vele! Se gyümölcsös vonalat, se savakat ne keressünk benne. Jobb ha ennek megfelelően tejes italnak nem erőltetjük, eszpresszónak vagy risztrettónak való, a dél-olasz ízvilág igazi megtestesítője. Hasonlóval volt már dolgunk, a Mokambo Argento emlékeim szerint nagyon hasonlatos volt ehhez.

Blaze

A kapott mintában a babok közép, vagy már dél-olasz pörkölést mutatnak, igen sok a nagyon apró, és sérült, félbetört szem közötte. Az őrlemény illata enyhén pörkölt magvas,kissé mokkás illatú. Őrlést tekintve a normálnál kissé durvábbra kellett venni az őrlőt, víz hőfok igénye viszonylag alacsony. A crema bőséges, mintázódásra hajlamos, a cukrot megtartja, szépen felkúszik a csésze oldalára. Ez a keverék elég egyszerű, így sokat írni nem lehet róla : (ét)csokoládé bomba. Utóíze kellemes mokkás, sokszor olyan érzésem volt a kávét fogyasztva, hogy egy étcsokoládéval bevont kávészem desszertet kóstolgatok éppen. Aki szereti az ilyen egyszerű, klasszikus bár keveréket annak nem lesz panasza ezzel. Nekem macchiátónak is ízlett. Egy egyszerű, ámde szerethető klasszikus bárkeveréket kaptunk tesztre, amit tud azt jól tudja.

Lorien

A mintában nagyon sok a töredezett szem, nem teljesen egyenletes, sötétbe hajló a pörkölése, a babok zsíros fényűek. Robuszta tartalma számottevő, kb. 25-30% lehet. Az átlagosnál egy árnyalatnyival finomabb őrlést kíván. A lefolyás szép, egyenletes, olajfestékszerűen sűrű. Valamivel az átlagos feletti hőmérsékleten kell csapolni, a krém jól jelzi, ha eltaláltuk: ilyenkor mennyisége bőséges és erősen mintázódik. Állaga kiváló, a cukrot megtartja, kevergetés után összeáll, és feltapad a csésze falára a klasszikus krémgyűrű. Ízvilágában egy jó olaszos bárkeverék jellemzőit hozza. Igazi csokoládébomba, némi pörkölt magvas, marcipános jegyekkel, utóízében kakaós, pirított tökmagos. Egy kávéskanálnyi barnacukor jót tesz neki, szinte tejcsokoládéssá lágyítja. Tejes italok alapjául is jól használható, hozza az elvárható szintet.  

SiD

Eheti tesztre kapott mintánk sötét, dél-olasz pörkölés: olajos, füstölt hal illatú, a zacskóban sok törött, sérült kávészemmel. Átlagos beállítások mellett azonnal csodálatosan csapolható és nem különösebben kényes a beállításokra. Megégetni nehéz, de nem lehetetlen: ezt a krém bőrösödésén és vörösesbarna színén lehet látni. Legjobb arcát alacsony hőmérséklet + lassú, de nem csöpögősen induló lefolyás mellett adja, ilyenkor a legjobb a krémesség is. A crema mogyoróbarna, selymes, az ital sűrű, olajos hatású, egy ideális olasz bár keveréknek megfelelő. Az ital íze édeskés, csokoládés, mogyorós, a sötét pörkölés nem üt vissza túlságosan, tehát kellemetlen keserűséggel nem találkozunk. Az arabika-robuszta arány jól be van állítva: a robusta kávék fás, földes ízjegyei nem törnek az előtérbe, éppen csak annyira vannak jelen, hogy jó testet és krémességet adnak az italnak. A savasság enyhe, alacsony hőfokon csapolva érezhető. A koffein hatás nem elhanyagolható, egy reggeli dupla után eléggé megpörget.
Kapucsínónak nem ajánlom, főként eszpresszónak és risztrettónak fogyott nálam, néha kevés cukorral édesítettem. Egy kellemes bár keveréket ismertem meg ebben az Essse kávéban, melyet a klasszikus olasz kávék rajongóinak érdemes lehet kipróbálni!


essse classico szemeskávé teszt kávébabokessse classico szemeskávé teszt csapolásessse classico szemeskávé teszt shot
essse classico szemeskávé teszt csapolás gaggiaessse classico szemeskávé teszt kifolyásessse classico szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét, dél-olaszos pörkölésű kávébabok, sok töredezett szemmel. Felületükön olajos csillogással, ami illatában is visszaköszönt. Az elkészítés nagyon könnyű, szinte elronthatatlan, toleráns keverék. Átlagos őrlési finomság, és vízhőfok mellet szépen elkészíthető. Lefolyása tökéletes, a krém bőséges, sűrű, olajos, mintázódásra hajlamos. A cukrot szépen tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében egy egyszerű csokoládés, mogyorós, tipikus dél-olaszos ízvilágot képvisel. Ezt tökéletesen hozza is. Testessége nagyon jó. Utóízében leginkább kakaós, mokkás jegyeket lehet felfedezni. Első sorban eszpresszónak, és risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza az elvárt szintet.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
70% 30%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé


Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!