KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci Mild - vérbeli olasz bár keverék

pascucci mild szemes kávé tesztA Pascucci története az 1800-as években kezdődött. A cég jellegzetes logója „csak” 50 éves - ám a különleges kávét ismerők és kedvelők számára a minőség szimbóluma. Nem véletlenül: a Pascucci szakemberei jól tudják, hogy a nyersanyag - vagyis a kávébab - kiválogatása az alapja az igazán jó kávék alkotásának. Az osztályozást követi a kávékeverékek készítése - majd az egész folyamat egyik legkényesebb része, a pörkölés! A pörkölés nem egyszerű munkafázis: komoly szakértelmet igénylő művészet, mely olyan szakértelmet igényel, mely ötvözi a többgenerációs tapasztalatot, és napjaink komputerizált technológiáját. A Pascucci itt is saját útját járja: hagyományaik szerint a megpörkölt szemeket hallgatni kell. A kávé a pörkölés alatt állandó pattogó hangokat ad, melyek időtől és színtől függően változnak, ezek megfigyelésével érhető el a legjobb minőség.

A pörkölés után a kávé tárolósilókba kerül, majd a termék frissességének megőrzése szempontjából alapvető fontosságú csomagolás következik. Ezt követően indul végső útjára, a kávészerető fogyasztókhoz. Mint a fentiekből is látható, egy minőségi kávékeverék elkészítése rengeteg munkát, törődést, sok tapasztalatot, s persze, a tökéletességre való folytonos törekvést követel - mindezt garantálja a Pascucci márkanév. Mint az A/R arány (75-25%) is jelzi, a Mild egy hamisítatlan itáliai „Bar” keverék. Határozott testesség, kiegyensúlyozott ízvilág, középmagas koffeintartalom jellemzi, csokoládé és szárazgyümölcs jegyekkel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pascucci Mild

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.06.14, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
7920.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

pascucci mild szemes kávé teszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
6
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
7
5
5
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
8
4
6
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávét bontva nagyobb, egyenletesen sötétre pörkölt szemeket látok. Az őrleményfinomságot az átlagosra állítva adja a jó lefolyást. Lefolyása friss és végig krémes. A krém vastag, mogyoróbarna színű, keverésre záródik, olajossága és tartóssága közepes, hamar összeesik. A tesztidőszak utolsó napjáig is nagyon jól készíthető és toleráns volt, a krémen még ekkor is jól látszott, hogy ereje teljében van az alapanyag. Ízében egy teljesen jó és élvezhető olasz vonalon mozgó bárkeverékkel van dolgunk. Kísérletezhetünk normál és lassabb lefolyással is, mindekét verzió jól áll neki. Masszív étcsokoládés, kevés magvasságal, aromája nugáttól a vékony lefolyásnál érezhető szirupos mogyoró. Ízében érezni a robuszta tartalmat, ami harmónikusan egybesimul, nem lóg ki a keverékből. Tejjel is finom, azonban inkább a klasszikus olasz vonalra állítanám be, így azoknak ajánlanám kipbróbálásra, akik ezen a vonalon keresnek megbízható minőséget.
Monyesz

A minta pörkölése egy hajszállal világosabb az előzőnél némi fénnyel a babokon, de még mindig sötétnek mondanám, viszont nem érződik füstös illat. A daráló és a főző előző mintáével azonos beállítása mellett a kávé túl gyorsan jött le, ezért finomabbra vettem az őrleményt. Ahogy beállt a normál lefolyási idő, az ízben egy durva keserűség jelentkezett, túlzottan kakaós beütést kapott a kávé. A hőfok emelése ezen nem segített, sőt végül az előző Pascuccinál is alacsonyabb hőfokon találtam meg a megoldást. A crema színe még így is sötétebb árnyalatú lett, lassú lefolyásnál mintázódott. Komolyabb robuszta tartalomra utal, hogy végig crema folyam látszott a szűrőtartó kifolyóján, a cukrot jól állta, és csésze falán is sok maradt belőle. Az ízben ennek nem sok nyoma van, legalábbis nem ’könyököl ki’ semmilyen kellemetlen íz. Alapvetően a kakaós íz jellemzi, de határozott fűszeres, esetenként csípős beütéssel. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a lefolyást lassúra vesszük. Cukorral kóstolva a kakaós jelleg némileg átalakul, és inkább nugátosba fordul, szerintem ekkor legfinomabb a kávé. Utóízében – talán a pörkölésből átjövő – kis fanyarság is megjelenik. Összességében egy jó, nem túlbonyolított bárkeverék egyéni ízjeggyel, amely eltalált lefőzéssel megállja a helyét. Tejes italként inkább csak macchiatóként tudom elképzelni, kapucsínóként nálam nem vált be.

Blaze

E heti Pascucci mintánk esetében a babok kissé világosabbak az előzőnél, és szintén szép ép szemekből áll. Az őrlemény illata pörkölt magvas, darálásilag normál igényű, vagy annál éppen picit finomabbra kell hangolni őrlőnket. Víz hőfok tekintetében feljebb kell menni, mint amit az előző minta kívánt, nekem ekkor volt a legkomplexebb. A cremara itt sem lehet panasz: bőséges, cirmos mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen tartja, és az olajossága is jó. A keverék uralkodó íze a csokoládés-kakaós, mellé egy kis fűszeresség társul. Ez nálam tipikusan az a dél-olasz karakterű bár keverék, mely egy picike cukorral él igazán. Ilyenkor egy kis szárított, aszalt gyümölcsös íz is elő tud bújni, de nem hangsúlyosan, csak diszkréten. Ha a hőfokkal játszunk, a marcipán jelenlétét lehet előcsalni, vagy netán fokozni. Aki szereti az ilyen viszonylag egyszerű bárkeveréket, az nem fog csalódni, de savasságot ne keressünk benne. Koffein tartalma átlagosnak mondható. Tejes italokban is jó lehet ez a Pascucci kávé, de nálam risztrettóként volt a legjobb, egy ici-pici cukorral.    

Lorien

Eheti tesztkávénk többnyire ép, majdnem egyenletesen sötétbe hajló pörkölésű, zsíros fényű szemekből áll, számottevő, becslésem szerint kb. 20-25% robuszta tartalommal. Az átlagosnál finomabb őrlési beállítással találtam meg az optimális lefolyást, amelyhez nem muszáj feltétlenül ragaszkodni: a próbálkozásaim során előfordult, hogy a szabványosnál jóval hosszabb idejű, 30-35 másodperces, csöpögős risztrettót kaptam, és még ilyen hosszú kioldódási idővel is nagyon jól teljesített. Hőmérséklet ügyében már sokkal nehezebben boldogultam, a krém talán az átlagosnál kicsit magasabb hőfokon mutatja az optimumot, és bár még nem égett meg benne a robuszta, úgy éreztem, hogy már sokkal kevésbé kerek az ital, mint amit normál hőtartományban készítek. A krém ilyenkor is bőséges, mintázódik, állaga jó, a cukrot egy kis kezdeti süppedés után megtartja, még kevergetés után is szépen összeáll, és feltapad a csésze falára. Talán a nagy mennyiség miatt, de enyhén hajlamos a bőrösödésre. Ízvilágában egy igazi dél-olasz bárkeverékre számítsunk. Az erősen fűszeres, borsos, étcsokoládés dominanciát egy kis földimogyoró, mandula és marcipán kíséri. Cukorral nekem nem ízlett, az ízlésemnek kissé eltúlzott, már-már émelygősen szirupos volt. Tejes italokban az átlagos szintet megüti, ennél többet azonban ne várjunk tőle. Koffeintartalmát átlagosnak éreztem, ezért bátran fogyaszthatjuk reggeltől a nem túl késő délutáni órákig bármikor, eszpresszónak vagy még inkább risztrettónak a legjobb. 

SiD

Egymás után két Pascucci mintát teszteltünk, ez most a második. Az előző a Golden Sack elnevezésű blend volt, ehhez fogok most viszonyítani. A második minta valamelyest világosabb pörkölés, de még így is az olaszos, olajkicsapódásig pörkölt vonalon mozog. A pörkölés egyenletesen sötét, a töredezett kávészemek száma alacsony. A kávé átlagos beállítások mellett etalon lefolyást produkál, a krémesség jó, szépen, egyenes egérfarokban folyik, a viselkedése alapján frissnek mondható és az 1 hetes teszt időszak alatt nem is igazán öregedett. Egy igazán toleráns és hálás olasz kávé, jól lehet vele dolgozni. A crema állaga megfelelő, nálam nem bőrösödött, a színe a sötétebb sárgásbarnától a mogyoróbarnáig változhat a vízhőfok alapján. Alacsony vízhőmérséklet mellett egy kellemes savasság is van a kávéban, mely narancshéjra emlékeztet. A kávé alapja a korábban tesztelt Pasucci mintához hasonlóan egy száraz kakaós íz és ezt fűszerezi a narancshéjra emlékeztető aroma, illetve magasabb hőmérséklet mellett egy fűszeres, köményes íz. Ez a minta kevésbé hajlamos a keseredésre, sőt igazán keserűre egyszer sem sikerült csapolnom, cukor nélkül is szívesen fogyasztottam. Összességében egy klassz, lekerekedett és kiegyensúlyozott olasz bár keverékkel van dolgunk, amolyan igazi mindenes blend.


pascucci mild szemes kávé teszt kávébabokpascucci mild szemes kávé teszt csapoláspascucci mild szemes kávé teszt maximatic
pascucci mild szemes kávé teszt shotpascucci mild szemes kávé teszt kifolyáspascucci mild szemes kávé teszt eszpresszópascucci mild szemes kávé teszt krém

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, többnyire ép kávészemek, felületükön zsíros fénnyel. Az átlagosnál picit finomabb őrlés, és nagyjából átlagos hőmérséklet az ideális a Pascucci ezen blendjéhez. Nagyon toleráns kávé, viszonylag nehéz elrontani az elkészítést. Öregedésre nem hajlamos. A krém állaga, olajossága jó, mintázódásra hajlamos, és a cukrot is szépen tartja.Ízében a tipikus olasz bárkeverékeket idézi. Étcsokoládés, kakaós alapokon, fűszeres, mogyorós, mandulás-marcipános. Elsősorban risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk. Tejes italokban is kellemes. Szépen összerakott, kiegyensúlyozott igazi bárkeverék, amit az olaszos stílus kedvelőinek ajánlunk.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
75% 25%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!