Bemutatkozik a kaposvári Stühmer Kávéház

Nyomtatás
stühmer kávéház bemutató címerA kávékorzó 2011-es év Top 10 kávézója közé beválasztották a STÜHMER Kávéházat is, amely Kaposváron, a Fő u. 4. szám alatt található. A tulajdonossal beszélgettünk, hogy olvasóinknak részletesen bemutathassuk a méltán híres STÜHMER kávéházat.

A múlt században, 1928-ban Stühmer Frigyes által alapított és megnyitott édesség-bolt, majd kávézó a műemlékileg védett pultjával ma is a századelőt idézi, természetesen mai felfogásban. Igyekszünk a nosztalgiázó vendégeink igényeinek legmagasabb szintű kielégítésére. A minőség minden termékünkre nézve kötelezően magas színvonalú, a kávékultúra terén pedig a legnagyobb alázattal vállaltuk és teljesítjük a fogyasztói szokások minőség irányába történő formálást. A kávézó helyiségcsoportja adta lehetőségekkel élve a szivarozás szenvedélyeinek is hódoló kávérajongóknak szivarklubot alakítottunk ki. Hitvallásunk, hogy nem állhatunk meg a jónál, ha jobbat is lehet készíteni, nem gondolhatjuk, hogy a szükséges tudás maradéktalan birtokában vagyunk, ahhoz folyamatosan újat lehet és kell hozzárendelnünk a minőségre vágyó és igényes vendég kiszolgálása, megtartása érdekében.


stühmer kávéház bemutató belső térMilyen márkájú kávét kínálnak a vendégeknek?

Forgalmunk jelentős részét az Év Kávéja 2011 címet elnyert Don Cortez Grandi Arabica keverékből állítjuk elő. Kellett idő, mire tökéletesen kiismertük. Kényes kislánynak is szoktuk nevezni, mivel különös módon igényli a megfelelő hőmérsékletet és adagolást, cserébe viszont csodálatos eszpresszóval, risztrettóval örvendeztet. Leginkább a desszert kávé kategóriába soroljuk. Arabikától szokatlanul gazdag krém jellemzi, vastag, szirupos testtel és őrjítően finom, étcsokoládés lecsengéssel. Cseppet sem kéri elfogyasztása után a vizet. Sötétebb, olaszos pörköltségű kávé, azonban szinte teljesen mentes a keserű ízjegyektől.

A Single Origin kávéinkat, AeroPress technológiához használjuk, mivel tapasztalatunk és véleményünk alapján lényegesen élvezhetőbb hosszúkávé készíthető belőlük, mint az eszpresszó technológiával elkészített americano. Koffeinmentes kávénk mentes minden mellékíztől, néhány vendégünk előszeretettel fogyasztja, ők visszajárók lettek a minősége miatt.

stühmer kávéház bemutató pultMeséljen kicsit a technikai felszerelésről. Milyen típusú kávégépet, kávédarálót használnak?

Eszpresszóhoz egy La Scala Eroica kétkaros kávégépet, egy Quamar M80 electronic adagonkénti kávédarálóval kiegészítve. Ezen kívül használjuk az AeroPress-t hosszúkávéhoz. A minőség érdekében a gépek rendszeres karbantartáson esnek át, és a darálóban is 200kg-ként cseréljük a késeket. A kávéitalokhoz használt vizet egy magas színvonalú vízkezelővel állítjuk elő, mely nem csupán szűri és lágyítja a vizet, hanem egy speciális visszasózó rendszernek köszönhetően a kávékészítéshez optimális szintre állítja be a víz összetételét. Bár az eszköz és annak üzemeltetése költséges, azonban a minőség oldalán érezhető eredményt produkál.

stühmer kávéház bemutató hangulatGyakori a mai vendéglátásban, hogy kevés a jól képzett barista. Hogy állnak Önök szakképzett személyzettel?


A nálunk dolgozó 3 fős személyzet elvégezte a Kávé Háza Barista képző (Szekszárd) eszpresszó tanfolyamát, amit követett ugyan itt egy Coffee Brewing tanfolyam, és igyekszünk részt venni minden szakmai rendezvényeken. Ki merem mondani, hogy mindannyian üzembiztosan kezeljük a technológiákat, és büszkék vagyunk a munkánkra, no és arra a szakmai együttműködésre, amit a szekszárdi partnereinkkel végzünk.

stühmer kávéház bemutató hátsó falMilyen kávékínálattal találkozhatnak az ide betérő vendégek? Vannak saját specialitások is?

Természetesen a hozzánk betérő látogatók széles kávékínálattal találkozhatnak: Caffé Nut, Pisztáciás kávé, Caffé Geszti, Szicíliai kávé, Milánói kávé, Dohány kávé, Karibi kávé, Azték kávé, Macadámia diós kávé, Shakerato, 10 féle alkoholos kávé, Árkádia kávé található meg a megszokott eszpresszón és kapucsínón kívül.

stühmer kávéház bemutató fotelA megszerzett elismerésnek (Top 10 Kávézó) érzik hatását? Vannak visszajelzések ennek kapcsán?


Nézze! A díj megszerzése előtt sem volt okunk panaszra. A munkánk, elkötelezettségünk és termékeink minősége folyamatosan gyarapította visszatérő vendégeink számát. Az elismerés azonban gyökeresen átformálta az életünket. Először is könnyet csalt mindegyikünk szemébe, hatalmas „borravalónak” éltük meg! Nagyon hamar megéreztük a forgalmunkban is, hogy erre odafigyelnek az emberek, kíváncsian jöttek új és új vendégek, akiknek jelentős része azóta is vissza-visszatér. A város büszke lett ránk, nekünk pedig újabb felelősséget adott. A címnek meg kell feleljünk! Innen csak előre vezet az út. Hisz ez a cím, ma, a Magyar kávéházi életben a legrangosabb.

Mit rejt a jövő?

A jövő nagy lehetőségeket és sok munkát rejt. Körvonalazódott egy forradalmian új kávéházi koncepció, melyben a kezdetektől aktívan fogunk részt venni. Titkokat még nem szeretnék elárulni, de érdemes ízlelni a nevét – Lucky Cup.