KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci Golden Sack - Az új receptúra

pascucci golden sack szemeskávé tesztA Pascucci története az 1800-as években kezdődött. A cég jellegzetes logója „csak” 50 éves - ám a különleges kávét ismerők és kedvelők számára a minőség szimbóluma. Nem véletlenül: a Pascucci szakemberei jól tudják, hogy a nyersanyag - vagyis a kávébab - kiválogatása az alapja az igazán jó kávék alkotásának. Az osztályozást követi a kávékeverékek készítése - majd az egész folyamat egyik legkényesebb része, a pörkölés! A pörkölés nem egyszerű munkafázis: komoly szakértelmet igénylő művészet, mely olyan szakértelmet igényel, mely ötvözi a többgenerációs tapasztalatot, és napjaink komputerizált technológiáját. A Pascucci itt is saját útját járja: hagyományaik szerint a megpörkölt szemeket hallgatni kell. A kávé a pörkölés alatt állandó pattogó hangokat ad, melyek időtől és színtől függően változnak, ezek megfigyelésével érhető el a legjobb minőség.

A pörkölés után a kávé tárolósilókba kerül, majd a termék frissességének megőrzése szempontjából alapvető fontosságú csomagolás következik. Ezt követően indul végső útjára, a kávészerető fogyasztókhoz. Mint a fentiekből is látható, egy minőségi kávékeverék elkészítése rengeteg munkát, törődést, sok tapasztalatot, s persze, a tökéletességre való folytonos törekvést követel - mindezt garantálja a Pascucci márkanév. A Golden Sack a Pascucci bestsellere. Majd' 100% arabica (94-6%), ennek ellenére - amennyiben semmi sem hibádzik az elkészítés során - dús cremával, testességgel örvendezteti meg a kávé-ínyenceket. Összetett ízvilágára kiegyensúlyozott savasság, édesség jellemző, de „beköszön” az érett szilva, méz, kardamom és bors a végén - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pascucci Golden Sack

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.06.14, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
8880.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

pascucci golden sack szemeskávé teszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
6
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
5
4
5
18
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
6
4
5
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
5
5
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
6
4
5
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávét kibontva egyenletesen sötétre pörkölt egész nagy szemeket látok. Illata kesernyés, enyhén fűszeres illatú. Az őrlési finomságot az átlagosra állítva adta a helyes lefolyást. Erre nem is lehet panasz, az elejétől a végéig jól beállítható, egyenletesen krémes, minimális szőküléssel. A lefolyása alapján viszonylag friss pörkölés lehet. A krém vastag, sűrű, olajos, jó konziszteciájú. Festékszerű mintázódással, keverés után záródik, szépen tapad a csésze oldalára, és bőségesen marad is. Az íze egyszerű, de harmónikus és kiegyensúlyozott, az olaszos vonal kedvelőinek nem fog csalódást okozni. Az alapvetően étcsokládés vonalat egy minimális savasság kísér amit leginkább egy enyhe citrushéj olaj aromának írnék le. Édessége átlagos, egy kicsit az utóízében túlkaramelizálódott cukrot érzek, testessége jó, leginkább a csokoládéban dominál. Lecsengésében, mint az előbb írtam érezni a sötét pörkölést, az utóíze kesernyés, fűszeres-herbás jellegű, hosszú fanyarkás nyomot hagy. Elsősorban rövid olaszos espressonak elkészítve ajánlanám, tejjel a kesernyéssége túlságosan elüt, így nem biztos, hogy harmónikus lesz mindenkinek.
Monyesz

A mintában enyhén olajos, viszonylag sötét pörkölésű szemek vannak, az erőteljes pörkölésre a füstös illat is egyértelműen utal. A pörkölés amúgy gondos, egyenletes, nem törmelékes a zacskó tartalma. A joker beállítás megfelelőnek bizonyult, és a duplákat 16.5g-ból szépen lehetett készíteni. A crema az átlagosnál jobb, bár keverésre kissé vékonyodott, konzisztenciája csak átlagos. Szép mintázódást lehetett előállítani, ha a tigrisek nem jöttek elő, akkor apró sötét pöttyök jelentek meg. A crema színét figyelve a hőfokot felülről kezdve próbáltam belőni, és végül az átlagosnál alacsonyabban találtam meg az ideális értéket. Ennél a kávénál erre érdemes nagyon odafigyelni, mert könnyen megég, és visszaüt a pörkölés füstös-fanyar illata, ami minden mást elnyom. Ideális esetben a kávé nem mutat nagyon bonyolult ízeket, pörkölt malátás, visszafogottan kakaós, mandulás, utóízében egy kis dohányos fanyarsággal. Ezt stabilan tudja, sokkal jobbat és rosszabbat sem sikerült belőle kihozni. Kapucsínónak ez az ízvilág nem annyira kedvező, inkább csak a kakaós jelleg jön át a tejen.

Blaze

A tesztre érkezett minta bontáskor enyhén fanyar illatú, a babok sötét, átlag olaszos szinten vannak,  szépen, egyenletesen pörköltek. Az őrlemény illata nem különösebben érdekes, őrlési beállítás teljesen átlagosnak mondható. Nem úgy a készítési hőfok, ott az átlagosnál picit alacsonyabb beállítással dolgozzunk, mert hajlamos a keverék megégni. Tippem egy 15-20% robuszta arány, ezt a hőfokra, illetve az íz profilra alapozom. A kávé krémje megfelelő, a cukrot süppedősen tartja, olajossága jó, és hajlamos mintázódni. A heti mintánk ízeiben nem túl bonyolult, én egy átlagos bárkeveréknek éreztem. Az étcsokis ízek dominálnak, mellé egy kis fűszeresség és némi mandula társul. Pici cukorral előcsalható egy enyhe savasság, nagyon halovány gyümölcsösség. Nekem főleg risztrettónak ízlett, tejes italokban nálam nem hozott kiemelkedő eredményt. Találkoztam már érdkesebb Pascucci keverékkel, ez egy olyan átlagos, normál bárkeverék szintje nálam.    

Lorien

A heti tesztre küldött keverék többnyire ép, egyenletesen sötét, olyan szép csillogóan fényes szemekből áll, mintha egyenként kiboxolták volna őket. Nagyon könnyű megtalálni az optimális elkészítés körülményeit, nagyjából átlagos őrlési finomságot és átlagos, azaz közepesen magas hőmérsékletet kell alkalmaznunk. A minta frissnek tűnik, lefolyása egyenletes, olajfestékszerűen sűrűn hömpölyög a csészébe. Nagyon könnyen csapolható kávé ez, egy dologra kell csak vigyázni, hogy ne égessük meg, amit a kesernyés ízek erősödése határozottan jelez. A krém mennyisége jó, szépen mintázódik, állaga és olajossága rendben van, szépen megtartja a cukrot, és a csésze falára is feltapad. Kóstoláskor nem ér meglepetés, ahogy a lefolyás alapján vártam, igazán testes, karakteres az elkészült kávéital. Karamellás, földimogyorós, étcsokoládés alapon mandula, ánizsos-köményes fűszeresesség és enyhe füstösség bújik meg, és főként a kissé gyorsabb csapolások esetén felfedezhető egy kis virágos-parfümös beütés is. Utóízében is jól megmarad a karamella, mellé egy kis kakaó is feljöhet. Bár kellőképpen savas, de gyümölcsösség még nem jellemzi. Tejes italokban hozza az elvárható szintet, noha különlegeset ne várjunk tőle, azért macchiátónak kifejezetten tetszett. 

SiD

A tesztre kapott minta sötét, olaszos pörkölés, jócskán olajos és füstös illatú. A kávészemek vizsgálata alapján arabica túlsúlyos keverékkel van dolgunk. Az őlemény illata füstös, de nem kellemetlen, émelyítő robusztás illat nem érezhető. A kávé átlagos őrleményfinomságot és vízhőmérsékletet kíván, de szinte bármilyen körülmény mellett szépen csapolható, egyenesen folyik, szépen krémesedik, de nem bugyog. A kávé krémje mogyoróbarna, cirmos mintázódásra hajlamos. A crema nem bőrösödik, állaga megfelelő, szépen megfesti a csésze oldalát és lágyan süpped benne a cukor. Tipikus olasz bar blend mivoltja miatt nálam egy kevés cukorral teljesített a legjobban. A cukrot azért teszem az olaszos kávékba, hogy tompítsa a sötét pörkölés okozta keserűséget, illetve előhozzon némi savasságot az arabica blendekből. Vigyázat, a látszólag szépen csapolható kávénk már középmagas vízhőmérséklet mellett is megéghet: ez masszív keserű ízben jelentkezik, ami rátelepedik az egész íz-élményre. A kávé akár egy egyszerű Gaggia Baby-vel is megégethető, szóval csak óvatosan! Az alacsony vízhőmérséklet + lassú, vékony lefolyás kombinációja működött a legjobban. Ilyenkor a kávé íze száraz kakaós, mandulás és a pörkölt karakter hozzáad egy ánizsos ízjegyet is. A kávé savassága alacsony, de ez cukorral némiképpen fokozható. Egy átlagos, közepes minőségű, arabica domináns, olasz bar keverék benyomását keltette ez a Pascucci kávé. Elsősorban risztrettónak, eszpresszónak ajánlom.


pascucci golden sack szemeskávé teszt kávébabokpascucci golden sack szemeskávé teszt csapoláspascucci golden sack szemeskávé teszt kifolyás
pascucci golden sack szemeskávé teszt csészepascucci golden sack szemeskávé teszt csapolás 2pascucci golden sack szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Egyenletes, olaszos pörkölésű , csillogóan fényes kávébabok. A legjobb beállításhoz átlagos hőmérséklet, és átlagos őrlési finomság szükséges. A kávé krémje jó, olajossága, és konzisztenciája is teljesen rendben van. Lefolyása szép, mintázódásra hajlamos, a cukrot tartja, és szépen feltapad a csésze falára. Könnyen szépen csapolható, de a hőmérsékletre figyelni kell, mivel magasabb hőtartományban könnyen megéghet. Ízében étcsokoládés, mandulás, mogyorós, fűszeres jegyek fedezhetők fel, halvány füstösség kíséretében. Kellemes, kiegyensúlyozott blend, az olaszos vonal kedvelőinek. Testessége jó. Elsősorban risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
96% 4%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!