KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kóstoló

Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávétesztEgy újabb direkt kereskedelemből származó kávét szeretnénk bemutatni nektek, név szerint az El Salvador San Rafael Bourbont (2011-2012) a Has Beantől! A Farmot 1950-ben kezdte megművelni a jelenlegi tulajdonos apja, Don Francisco Alberto Pacas Figueroa. A farm San Rafael területén fekszik. A farm magasságban 4400 láb magasságban van a Palo De Campana tetején, melynek közelében található egy kis városka is, Santa Ana. A tulajdonos sokféle fajtával kísérletezett faiskolájában, mire megállapította, hogy a Bourbon fajta San Rafael folyamatosan legjobb kávéját eredményezi az eltelt évek alatt. Fia továbbra is kísérletezik, új fajtákat keres a mai napig. A gazdaságban találhatók papaya fák, banán fák is, melyek ugyan kisebb részét képezik gazdaságuk bevételének, de nem elhanyagolható a megélhetésükhöz. A környezet igen színes a farmon, mivel különböző helyi növény és állatvilág zöme megtalálható a farmon, beleértve a híres Balsamo fákat. A kávékat árnyékos területen termesztik, és az összes munkálat kézzel történik (pl. a gyomlálás), nem használnak vegyszereket a farmon. Amennyire lehetséges, megpróbálják visszaforgatni a szerves hulladékot, például trágyázzák velük a növényeket. A kávé kézzel szedett, majd a többi munkafolyamat is szintén kézzel történik, a nem kívánt terméseket feldolgozás előtt kiválogatják. Ezzel biztosítanak nagyszerű minőséget, és elegendő munkát a családtagoknak és a környéken élő embereknek, főleg a szüreti szezonban.



Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt térkép"Nagyon izgatott vagyok személy szerint, hogy ez a nagyszerű el salvadori kávé miképp nyeri el a  kávékedvelők ízlését." A csészében várhatóan (elkészítés és eszköz függő) az alábbi jegyek jelennek majd meg: tej- és étcsokoládé bázis, mogyoró és egy nagy adag olvasztott vajjal teli érzés. Az utóbbi nagyon erősen megfigyelhető kapucsínóban. További észrevételünk, hogy hideg kávé alapnak remek. Ha AeroPress-szel készíted, és vársz míg visszahűl, akkor szebb savakat találsz, és brutális mennyiségű vajkaramella illatot. Érdemes a víz hőmérsékletére figyelni annak, aki eszpresszógépen készíti, mert két profil között játszhat: ha rövid flusht enged a fejen és magasabb adaggal dolgozik, vagy hosszú flusht és kisebb adagot. Azért választottuk ezt a kávét, mert nagyon új és meglepő bourbon volt. Emlékszem, mikor Stephen Leightonnál kóstolgattuk még a pörkölőben. Meglepett, nem ezt vártam egy bourbontól. Épp ez volt az az ok, ami miatt szeretném, ha ti is megkóstolnátok, és segítenétek véleményetekkel a munkánkat! Jó tesztelést és kávézást kíván a Doggee Barista Box a Has Bean kávé forgalmazója és imádója!- tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Has Bean kávék hazai forgalmazójától, a Doggee Barista Box -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon

Pörkölés ideje: 2011.12.07 ., Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10780.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
4
6
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
4
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
4
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
7
4
7
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
6
4
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot bontva világos pörkölésű, egyenletes méretű szemeket látok. Az ideális lefolyás eléréséhez nagyon finomra kellett őrőlnöm. Az őrlemény illata gyümölcsös, jól definiálható tejcsokoládés-mogyoró aromával. A kávé lefolyása nem a legfrissebb benyomást kelti, szépen indul, de híg érzetű, és világosodik. Krémje világos, és mogyoróbarna a lefolyástól függően. Nehéz stílusú kávé, nekem nem a kedvencem, nem találtam összhangot vele a tesztperiódus alatt. Ízre a vastagabb lefolyással ízlett a legjobban, de sajnos hiányzott a kávé teste. Vékonyabb lefolyást adva a test rendben lett, de az ízekbe túlságosan beleszólt egy nehezen definiálható fás-kesernyés vonal ami valószínűleg szubjektív de én nem kedveltem, kilógott az összképből. A kávé savassága nem túl erős, teljesen rendben van, leginkább száraz gyümölcsös ízeken nyugszik. Aromája édeskés és csak úgy mint az őrlemény illatán, érezni lehet a nugátos mogyorót. Nekem espressonak nem volt egyben annyira, viszont tejes italok alapjául jó választás, remekül egybesimul a tejjel. Érdekes felfedezés, hogy kihűlve a melegen nekem nem tetsző kesernyésség teljesen egybesimult a kávéval, így kitünő és semmivel sem összehasonlítható shakerato alapot szolgálhat.
Monyesz

A minta feltűnően világos pörkölésű szemekből áll, szemrevételezés alapján csak arabikát tartalmazó keverék. A joker beállításnál nagyon gyors lefolyású volt, és végül olyan finomságúra kellett darálni, amire nem is emlékszem, hogy valamikor szükséges lett volna. Illata daráláskor kellemes, a frissen sült kenyeret idézte, de eléggé rögösödött a garatban, ami nem is csoda a darálás finomságát tekintve. Nem akármilyen kálvária volt a megfelelő hőfok eltalálása! A Baby termosztátját a legmagasabb hőfokra tolva is hőhiányosnak tűnt a crema, ízében elég erős savas jegyek jelentkeztek, nem kímélve az ízlelőbimbókat és a gyomrot. Végül a felfűtési csúcs utáni ráfűtés a gőzgombbal segített. A savas íz visszaszorult, fanyar gyümölcsös és a pirított cukorra jellemző édeskés íz keveredett, utóízében a fanyarság enyhe citrusosságba fordult. A kávéban étcsokis vagy kakaós vonal egyáltalán nem volt megtalálható. Érezhetően nem egy kommersz ízvilágot céloztak meg ezzel a blenddel, nem is biztos, hogy ez mindenkinek ízlik. De feltétlenül érdemes kipróbálni! A lefolyást az elején csepegősre érdemes venni, a crema viszont így is csak átlagos, a cukrot lassítva nyelte el, keverés után elvékonyodott. Kapucsínónak talán az egyik legjobb anyag, amit valaha ittam! A teszt egy hete alatt már érezhető volt az öregedés, közel sem volt olyan szép a lefolyás, mint az elején, ezért egy-két heti mennyiségnél többet nem érdemes vásárolni belőle, és minél frissebb pörkölést.

Blaze

A kávébab igen világos szintre van pörkölve, már-már azt mondanám, filterhez való pörkölés első ránézésre. A babok szépek, egészségesek, nincsen töredezett szem benne.  A zacskó bontásakor egy igen kellemes, édeskés-karamell illatot éreztem, melyet pár napig tartott.  Őrléskor a babok illata tovaszáll, és egy átlagos mokkás illatot éreztem.  Apropó őrlés : igen finom őrlést kíván ez a Has Bean  anyag, erre figyeljünk, mert a lassú, vékony egérfarkas lefolyásra kell törekedni, vagy a szakadozó, szaggatottra.  A kávé igen kényes az őrlésen kívül a hőfokra is: extrém magas hőt kedvel, ezt jól el kell találni, erre álljunk be, egyébként a citrusok uralkodnak, és egy lapos, kellemetlenbe is hajló kávéval lehet dolgunk. A crema közepes, arabikás jellegű, a cukrot éppen csak tompítja. Ha a magas hőfok adott, a lefolyás lassú vagy szaggatott, akkor az ízeiben egy nagyon enyhe csokoládé mellett az édeskés vajkaramella köszön vissza a pörkölt babok illatából, és mellé egy szintén édeskés narancs szirup, narancs dzsem van még.  Utóízében is a vajkaramella dominál.  A savassága magas, a koffein szintje alacsony ennek a kávénak, és nálam a savasság miatt inkább tejes italok alapjának volt jó, de az igazsághoz meg kell említenem, hogy én old school eszpresszós vagyok, azaz a nagyobb savakkal nem barátkoztam meg, ezt vegyék figyelembe a pontjaimnál.  Egy érdekes, különleges kávét ismerhetünk meg a Has Bean jóvoltából, a savat preferálók mindenképpen próbálják ki.  A tradicionális olasz vonalat kedvelők nem biztos megtalálják számításukat ebben az SO-ban.    

Lorien

Eheti tesztmintánk szokatlanul világos, talán még a bécsinél is valamivel enyhébb pörkölésű. A kávészemek épek, egységesek, szemmel látható a gondos válogatás. Őrlés tekintetében az átlagnál finomabb beállításoknál találtam meg az optimumot. A Mazzerban a szokottnál jóval nagyobb mértékben volt hajlamos rögösödni, erre adott esetben érdemes odafigyelni. Mivel arabika kávéról van szó, eleve a magas tartományban keresgéltem az ideális hőfokot, de ez még nem elég, szinte extrém módom befűtött, már-már fortyogó géppel kell csapolni. Úgy tapasztaltam, hogy egészen vékony, bébiegérfarok-szerű lefolyás mellett hozza a legjobb formáját. A világos pörkölés miatt egészen a végletekig lehet feszegetni a készítés paraméterek határait nemcsak hőfok, hanem az idő szerint is: az első próbák során 50 másodperc feletti lefolyással sikerült risztrettónyi mennyiséget kapnom. Próba-szerencse alapon megkóstoltam, és magam is meglepődtem, hogy még ekkor is finom volt a végeredmény, sűrű, szirupos, aszalt szilvás, vagy talán enyhén füstös szilvalekváros ízek jelentek meg. Visszatérve a normál ügymenethez, a krém mennyisége szűkös, csak a legjobban sikerült csapolások esetén tartott ki a fogyasztás végéig. Színe a mogyoró világosabb árnyalatát mutatta, homogén, állaga és olajossága jó, a cukrot gyorsan süppedve tartja. Mivel nagyon széles a készítési lehetőségek tárháza, ezért az ízek tekintetében is igen nagy változatosság érhető el. Átlagos vagy kissé gyorsabb lefolyások esetében a vibrálóan savas, gyümölcsös vonal szinte minden mást elnyomott, narancsot, ananászt, trópusi gyümölcsöket fedeztem fel benne. Persze ha valaki inkább a hagyományos olasz eszpresszót kedveli, erre már joggal mondhatja, hogy túlzás, de megtalálható az arany középút azzal, hogy vékonyabbra vesszük a lefolyást. Ilyenkor kissé eltolódik a hangsúly, jól kivehető a mogyoró, a lágy, bársonyos csokoládé, egy kis mandulás, vajkaramellás, valamint sóban eltett citromot idéző lecsengéssel, amit jól ellenpontoz a határozott gyümölcsösség. Ahogy előzetesen számítottam rá, hamar beigazolódott, hogy tejes italokban sem okoz csalódást. Zseniálisan jó kapucsínó és macchiátó készíthető belőle. Sajnos kevés volt a tesztre kapott minta ahhoz, hogy minden arcát megmutassa, szívesen kísérleteztem volna tovább. Annyit még érdemes megjegyeznem, hogy tapasztalatom szerint a minta igen hamar öregedett, majdhogynem naponta kellett kb. fél jelölésnyit állítani a darálón. Hiába volt a gondos tárolás, a csomag felnyitása után 4-5 nappal már érezhetően tompultak a savak, és egy halvány kakaós utóíz feljövetelét is éreztem benne, ami nem feltétlenül illett az összképbe. Ne tároljuk sokáig, minél frissebb, annál jobb! 

SiD

A kávénk egy SO arabica, szép egyenletes méretű, egészséges kávészemekkel. Extrém világos pörkölés, azt gondolhatnánk, hogy eszpresszónak teljességgel alkalmatlan, de vajon ez tényleg így is van?
Nos, a siker nem jött könnyen. Az egekbe kellett menni a vízhőmérséklettel, az őrleményt pedig a végén már olyan finomra vettem, amire eddig csak néhány példa volt a tesztelő pályafutásom alatt.
Ha minden jól be van állítva, akkor amit kapunk a csészénkbe, az egy szinte már sós hatású savassággal bíró ital, mely piros grapefruitra vagy az édes-savanykás piros idared almára emlékeztető gyümölcsöket kínál. Kellően magas vízhőfok és lassú, vékony lefolyás mellett előjön az étcsokoládé is, és az utóízben jól érezhető édesség, mely néha mazsolás, néha vajkaramellás ízeket hagy a szánkban.
Az ital krémje nem túl vastag, de megfelelőnek mondható, homogén sárgásbarna színű, a csésze oldalára feltapad. Az ital sűrűsége közepes. Eszpresszónak egy kissé szélsőséges élmény, de tejjel kitűnően párosítható, jól szelídül. A tejes italok szerelmesei bátran kényeztethetik magukat ezzel a Has Bean kávéval!


Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt kávébabokHas Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt kifolyásHas Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt shotHas Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt csapolás
Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt kávékészítésHas Bean El Salvador San Rafael Bourbon kávéteszt eszpresszó 

Összegzés: Egyenletes, világos pörkölésű kávébabok, szemmel láthatóan gondos válogatásúak. Extrém finomságű őrlést, és nagyon magas vízhőfokot kíván. Alap kategóriás eszpresszó gépeken az elkészítése komoly nehézségekbe ütközhet. A hőfok, és egyéb beállítások révén széles spektrumban készíthető el. Véleményünk szerint nagyon lassú lefolyásnál, és kellően magas vízhőfoknál mutatja meg igazi arcát. A krém mennyisége közepes, és a cukrot csak süppedősen tartja meg, de állaga és olajossága jó. Ízében csokoládés, mogyorós, vajkaramellás ízek keverednek az erőteljes gyümölcsösséggel. A gyümölcsösségben a narancsos aromákon keresztül a szilvalekvárig sok mindent felfedezhetünk. Eszpresszónak sokaknak meghökkentő élmény lehet, viszon tejes italok alapjául tökéletes választás. Érdemes figyelni a frissességre, mert a kávé gyorsan öregszik.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!