KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Több tonna melaminnal szennyezett kávéfehérítő került Magyarországra

melaminnal szennyezett a coffee mate kávéfehérítőMelaminnal szennyezett kávéfehérítőt találtak idehaza a hatóságok egy olyan ellenőrzésen, amelyet az érintett cég kért. A Nestlé Coffee Mattében volt a megengedettnél több a vesekövet okozó mérgező anyagból.

Határérték feletti melamint regisztráltak egy önellenőrzés során benyújtott kávéfehérítő mintában, a Bangkokból származó 5 grammos tasakokban kiszerelt áru kereskedelmi forgalomba még nem került - mondta el Süth Miklós országos főállatorvos az MTI-nek. Amennyiben a hatósági mintavétel is igazolja a határérték feletti melamin jelenlétét, a raktáron lévő, 5,5 tonna mennyiségű árut megsemmisítik.

A tej és tejtermékekben, így a tejporban is kilogrammonként 2,5 milligramm melamin engedélyezett. A megvizsgált kávéfehérítőben, a Nestlé Coffee Matte termékében a határértéket némileg meghaladó mennyiséget, kilogrammonként 2,7 milligrammot mutattak ki a vizsgálatok, így a termék nem hozható forgalomba.

A melaminnal szennyezett terméket Gyálon az ipartelepen találták az élelmiszerlánc biztonsági ellenőrök. Az esetnek az ad különös jelentőséget, hogy két héttel ezelőtt, amikor az Ázsiában kipattant a melaminbotrány, a Nestlé Magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója elmondta, teljességgel kizárható, hogy Magyarországra Kínában előállított Nestlé termék kerüljön.

Szeptember közepén kezdődött

A vesekövet okozó mérgező anyagot szeptember közepe táján mutatták ki tejtermékekben Kínában. A világ legnépesebb országában rövid idő alatt 13 ezer gyerek került kórházba, közülük négy meghalt és 54 ezer fertőzöttről tudtak a hatóságok szeptember 20-a körül.

A botrány kirobbanása után a környező országokban is találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól.

Néhány napja Magyarországon is véget ért egy vizsgálat, amely kiderítette, hogy kis mennyiségben tartalmazott melamint az itthon is kapható Fehér Nyúl cukorka. A hatóságok által egy országos ellenőrzés során lefoglalt cukorkákban jóval az unió által megállapított határérték alatt volt a melamin aránya. Akkor azt mondták, hogy az ellenőrzéseket folytatják, mert még előfordulhat, hogy boltokban vagy raktárakban még van a cukorkából, amit már a kis mennyiségű melamin tartalom miatt is tilos lenne forgalmazni.

A kereskedőnek is van felelőssége, minden olyan terméket ki kell vonni a piacról, mely 15 százaléknál több kínai tejport tartalmaz.

Forrás: MTI