KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Malawi Pamwamba egy kávé a Nyasza tó partjáról

Kapucziner Malawi Pamwamba kávétesztAz ünnepi napokra egy különleges egzotikus helyről származó kávét pörköltem. Ezt a kávékülönlegességet bátran ajánljuk az ünnepi asztalra! Ez a kávé a Nyasza tó partja mentén lévő fennsíkon terem 1650 méter magasságban. Ez a terület a régió legkifinomultabb kávéjának a lelőhelye. Az általunk vásárolt Arabica kávé lágy, gazdag, nagyon telt aromájú ízekkel kápráztatja el fogyasztóit - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Malawi Pamwamba

Pörkölés ideje: 2011.11.15., Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélkülicsomagolás
Ár:
8000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
3
5
18
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
3
7
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
3
5
17
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
6
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
3
7
4
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Nagyobb, osztályzott, matt fényű szemek közepesre pörkölve, olajkiválást nem látok rajtuk. A kávé lefolyása kicsit hígas, enyhe fáradtság jelei láthatók rajta, de még nem vészesen. A végén szőkül, akkor érdemes leállítani a csapolást. A kávé krémje mogyoróbarna, mintázódásra nálam nem volt hajlamos. A krém nem vastag, keverésre záródik, de nagyon elvékonyodik, döntésre néha kilátszik alóla a kávé. A hőmérsékletet a középmagas tartományban érdemes tartani, a kávé íze ekkor a legjobb. Íze lesimult, kerek tiszta arabika. Gyümölcsös, a tesztperiódus alatt sokat tisztult, és egyre savasabb irányba húzott. Az elején a gyümölcs citrusok héjára és grapefruitra emlékeztetett, a korty végén mandulás aromákkal, egy hét elteltével a grapefruit íz tűnt ki és az utóízében lévő füstös kesernyésség párhuzamosan csökkent, de nem múlt el. Sajnos az idő múlása a testességre is rányomta a bélyegét, az elején még erősebb test a végére már csak a gyümölcsösségben nyílvánult meg. Tejjel kapucsínónak nem éreztem elég erősnek a tej túlságosan lesimította, inkább eszpresszónak ajánlom annak, aki betekintést szeretne látni a termőhely szelektált kávék világába.
Monyesz

Egyenletes, közepes pörkölésű, fénytelen, közepes szemű babok érkeztek a mintában. A hőfokot és a darálást az előző mintánál beállított értékeken hagytam, és jó alapnak bizonyultak, csak a darálót kellett egy picivel durvábbra, nagyjából a nullpont közelébe állítani. A tesztidőszak végére kevés finomítás vált szükségessé. A hőfoknál megfigyeltem, hogy ha a crema a közepesnél sötétebb volt, akkor már jelentkezett az megégettségre utaló keserűség és ízvesztés. Jól eltalálva elég jellegzetes ízeket mutatott a kávé: minimálisan csokis, közepesen édeskés, és erőteljesen citrusos lett az ital. A citrus itt kifejezetten citromos, és abból nem csak a savanyúságot idézte fel, hanem a citrom illóolajának érzését is szépen visszaadta. Ehhez nagyon kellemesen kapcsolódott az édeskés íz, ami cukorral nektáros-mézesbe váltott át. Utóízében az enyhe savasság dominált, de ez gyorsan – talán túlságosan is – lecsengett. Összességében nekem nagyon ízlett, és kapucsínónak is kellemes volt.

Blaze

A második Kapucziner SO minta is ezüst zacskóban érkezett, későbbi pörkölés. A kávébabok világosabb pörkölésűek mint az előző minta, szép, ép szemek. Őrléskor kissé fanyarkás-mokkás illatot éreztem. Hőfok igénye megegyező  az előző mintáéval, de nem kíván olyan finom őrlést. A crema itt már vékonyabb, és a cukrot is csak tompítja, olajossága megfelelő, mintázódásra is hajlamos. A kávé jelentős savassággal bír, fő vonala egy citrusos, grapefruitos gyümölcsösségben körvonalazódik, mellette egy kis étcsokis zöngével. Egy pici cukorral mézes-citrusos jelleg erősödik, és egy enyhén fanyarkás, alig keserű utóíz jön elő. Én nem vagyok a savak embere, így nekem ez az SO tejjel volt igazán élvezhető, megfelelő macchiato alapanyag. Valahogyan nekem itt nem volt meg a harmónia, az összhang – ez simán betudható annak, hogy egy bizonyos savasság már zavar a kávéban.    

Lorien

Ezen a héten is egy termőterületről származó mintával van dolgunk. A szemek épek, mattos fényűek, közepesen sötétre pörköltek, az őrlemény a pirított kenyérhéj élénk illatát idézi. A darálót a joker fokozat környékére vagy talán egy picit finomabbra érdemes állítani. Hőigénye közepesen magas. A szépen mintázódó krémje – arabikásan – nem túl vastag, azonban az olajossága és az állaga jó, a csésze falára feltapad, a cukrot süppedősen megtartja, a fogyasztás végéig éppen kitart. Az őrlemény finomságától függően két fő profilt is mutatott a kávé, azonban az idő múlásával a kettő egybemosódni tűnt. Amikor finomabbra daráltam, a kakaós, étcsokoládés és citrusos ízek voltak uralkodóak, nekem ez kevésbé tetszett. Ezért a Mazzeren bő fél ricnit durvábbra állítottam az őrlést, ezzel a tankönyvinél kicsit gyorsabb, kb. 22 másodperces lefolyást értem el. Ekkor egészen más jellegű eszpresszót kaptam, savas-citrusos-grépfrútos alapon jól kivehetően ott voltak a mogyorós, kenyérhéjas ízjegyek, egy kis csokoládéval és a háttérben megbújó mandulával. Ahogy teltek a napok, egyre nehezebben tudtam a gyümölcsös vonal dominanciáját megtartani, helyette inkább megerősödtek a kakaós jegyek, amelyek a korty végén talán kicsit hangsúlyosabbak a kelleténél, és nagyon sokáig megmaradnak az utóízében is. Ahogy az arabika kávéknál nagyon fontos a frissesség, esetünkben még jobban, célszerű kisebb mennyiséget beszerezni, és a kötelező 10-14 napos pihentetés után gyorsan elfogyasztani. Tejes italokban jól vizsgázott, kapucsínó alapanyagként különösen ajánlom. 

SiD

A minta szép, egyenletes méretű és hibátlan Arabica szemekből áll. A pontosan egyforma méretű, szép, hibáktól mentes kávészemek magas minőségű alapanyagot sejttetnek. A pörkölés közepesen sötét, olajkicsapódás nincs. A bontáskor szinte kézzel fogható földimogyorós, étcsokoládés illat csapott meg. A papírzacskóból egy simítózáras zacskóba töltöttem át a mintát, de a papírtasakot nem dobtam ki és többször visszajártam bele-bele szagolgatni. A földimogyorós illat még napokkal később is benne volt a zacskóban. A kávé lefolyása szép egyenes, a krémesség mérsékelt, de jónak mondható, tehát a kávé még friss és él. A crema tökéletesen megfelelő egy közepesen sötétre pöktölt SO arabikához képest. Alsó hőmérséklet tartományban a kávé nagyon savas, de a savasság nem gyümölcsös, inkább sós jellegű. Nekem magas hőmérsékleten ízlett a legjobban, ilyenkor a savasság egy picit a háttérbe szorul és előjönnek a zacskó szagolgatásakor olyan kellemesnek érzett földimogyorós ízek. Lehet, a többiek nem fogják ezt kiemelni, de én annyit szagolgattam, hogy aztán már rámenősen ezt az élményt kerstem az ízekben is. Szóval az általam észlelt íz élmény magas vízhőmérséklet mellett közepesen savas, étcsokoládés, földimogyorós. Durva keserűséget nem találtam a kávéban, de megjegyzem, hogy világosabb pörkölés lehet, hogy élőbb, üdébb, gyümölcsös savakat szedett volna elő az alapanyagból. A kávé egyébként tejes italnak is tisztességesen viselkedett, finom kapucsínókat készítettem belőle.


Kapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt kávébabokKapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt shotKapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt csapolás
Kapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt kifolyásKapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt eszpresszóKapucziner Malawi Pamwamba kávéteszt krém

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, töredezettség nélküli kávébabok, olajkicsapódás nélkül. Ez is egy Single Origin (SO) kávé, amely kizárólag egyetlen fajta kávébabból áll. Az őrlési finomsága átlagos beállítást, vagy picit finomabbat, hőigény tekintetében pedig magas hőmérséklet szükségeltetik ennek a mintának. A lefolyás szép. A krém szépen mintázódik, nem túl vastag, de a minősége, olajossága jó, a cukrot süppedősen tartja. Ízében a kakaós, étcsokoládés, citrusos, grapefruitos aromák dominálnak, de felfedezhetők a mogyorós, mandulás, és kenyeres ízjegyek is. Testessége közepes. Leginkább eszpresszónak, vagy tejes italok alapjaként ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!