GRAEF CM90 kávéőrlő - az új játékos

Nyomtatás
graef CM 90 kávédaráló bemutatóMindig is előkelő helyen álló téma, de most Karácsony előtt különösen aktuális és sokszor vetődik fel a kérdés a fórumokon: mely őrlők azok, amelyek az 50 ezer forint alatti kategóriában otthoni vagy esetleg titkársági (kis irodai) használatra ajánlottak? Egy kedves fórumtárs jóvoltából jutott el hozzám a GRAEF CM90 kávédaráló, mely az e-bolt-ról bruttó 41.485 forintért vásárolható, és a forgalmazója a Dunartis Kft. A tengerentúlon a készülék Sunbeam márkanéven fut.


 

graef CM 90 kávédaráló bemutatóSajnos a graef.hu weboldal tartalommal nincsen feltöltve, így az őrlő specifikációit a német gyártó oldaláról tudtam beszerezni:


A daráló 2 év garanciával vásárolható meg, a dobozban az alábbiakat találjuk:

Ezen felül magyar, angol és német nyelvű használati utasítást kapunk a géphez.

graef CM 90 kávédaráló bemutató kiegészítőkgraef CM 90 kávédaráló bemutató talpAhogy látható, az őrlő igen sok kiegészítővel érkezik, az ún. „előkészítő alap” gyakorlatilag egy gumi munkalap. Maga az egész őrlő fémből van (alumínium), és nem olcsó ABS műanyag. Csak a szűrőtartó fogantyúk, a kávétartó és a babtartály műanyag (a babtartály fedele is fémből van, mely kellemes fogást ad neki, és esztétikus is egyben).

A CM90-es modell - csakúgy, mint a többi GRAEF daráló - karbaőrlős, a 90-es típusszám a programozható egy- és kétcsészés őrlemény adagolást hivatott jelezni. Hasonlóan az árkategóriában fellelhető versenytársaihoz (Iberital, Ascaso, Nemox ) ez is kúpos őrlőművel van felszerelve, azonban ez nem fokozatmentes állíthatóságú, hanem egy 0-24 közötti skálán fokozatonként állítható be. A skálázás jól használható, könnyen leolvasható, így pillanatok alatt lehet igény esetén váltani az elkészítési módok között (eszpresszó, french press, stb.).

A dobozból kivéve pillanatok alatt harcra fogható az új szerzemény, amely két állásban üzemeltethető: AUTO és MANUAL. AUTO módban az adagoló vezérlőpaneljáról vezérelhető, MANUAL módban pedig lekapcsolásig darál. A vezérlőpanelen 3 gomb található: egy-, kétcsészés és a P „program”. Gyárilag az egycsészés 12, a kétcsészés pedig 20 másodperces őrlési idővel érkezik, de ezt könnyen átállíthatjuk egészen 40 másodpercig kitolva a folyamatos őrlési időt.

graef CM 90 kávédaráló bemutató oldalkapcsológraef CM 90 kávédaráló bemutató adagoló panelgraef CM 90 kávédaráló bemutató garat

graef CM 90 kávédaráló bemutató kávéőrlőÉs most magáról az őrlésről: a gép üresjáratban nem visít, a motort járatva egyenletesen, normál hangon teszi a dolgát. Sokaknak fontos infó lehet ez, mivel az Iberital őrlőkre sokan panaszkodtak jellegzetes, visító hangja miatt. Az őrlési sebesség jó, az Iberitalhoz viszonyítva (azt korábban egy évig használtam) talán egy picit gyorsabban dolgozik, de ezt készpénznek ne vegyük, emlékezetből írom csak. Kávébab őrlésekor is halkabb, mint az Iberital – az Ascaso, Nemox darálók hasonló hangúak, szintén csak emlékezetből. A GRAEF CM90 sajnos az őrleményt szórja, így a kapott műanyag darálótölcsér nagyon hasznosnak bizonyult. De talán ennél is szerencsésebb egy shot-os pohárba darálni, melyet az adagoló kiömlő alá tudunk tenni, a kisebb méretű szűrőtartó ezt éppen meg is fogja. Ezen felül úgy tapasztaltam, hogy a többi, kategóriájához tartozó őrlőhöz hasonlóan ez is rögösít, illetve bizonyos kávéknál igen sztatikus lett az őrlemény. Ezen az őrlemény elkeverésével, az ún. WDT eljárással segíthetünk.

graef CM 90 kávédaráló bemutató őrleményMost pedig jöjjön a feketeleves: a nálam járt őrlő sajnos nem mindegyik próbált kávé esetében tudta megfelelő eszpresszó finomságúra őrölni a kávét, a végállásban nem volt maradéktalanul eszpresszó képes.
Egy kis utánjárás után kiderült, hogy ezen darálók más-más gyári kalibrálással érkeznek, így nem minden esetben képesek az eszpresszó finomságú őrlemény produkálására. Ehhez a készüléket újra tudjuk kalibrálni, egy alátét segítségével, mely betétele esetén a gyártó infója szerint 7 egységnyit finomodik az őrlési képesség. Pontos leírás itt olvasható angolul.

Érdekesnek, és egyben furcsának tartom, hogy az őrlőket adott esetben után kell kalibrálni, és hogy mindezt ilyen módon lehet megtenni. Nem biztos, hogy szerencsés egy otthoni végfelhasználótól elvárni, hogy az őrlőművet szétszedje, alátéteket helyezzen alá, vagy vegyen ki. Az általam használt Mahlkönig Vario őrlőnek is van egy utánkalibrálási képessége (nekem sosem kellett használnom), de ott nagyon kényelmesen, egyszerűen, egy csavar állításával tudjuk az őrlőkéseket egymáshoz közelebb helyezni.

Meg kell említeni, hogy a CM90 elődje, a CM80 modell a programozható adagolás nélkül már bruttó 36 ezer forint alatt beszerezhető itthon.

Összességében úgy érzem, hogy a GRAEF őrlő jó alternatívája lehet árban, tudásban a már említett, és sokak által használt Iberital – Ascaso – Nemox triumvirátusnak, azonban csak olyanoknak ajánljuk a megvételét, akik szükség esetén nem riadnak vissza a fent említett (után) kalibrálástól.