A kávék mellett kézműves csokoládék, édességek, forrócsokik, illetve komoly teaválaszték is várja a vendéget. Visszatérve a kávés vonalra azonnal szembetűnik a kis kínáló edényekben sorakozó kávéválaszték, amelyből lehet következtetni a Semiramis franchise-ra. A baristával történő beszélgetés, ezt gyorsan igazolta is. A jelenlegi kínálat 16 -féle SO (single origin) kávéból állt, a bécsitől, az olasz pörkölési szintig. Az eszpresszó, és egyéb kávés italok alapját mindenki tetszés szerint választhatja ki, illetve a barista is szívesen ad tanácsot ezzel kapcsolatban.
A pultban egy kétkaros Ottima kávégép, és két kávédaráló dolgozik. Egy Mazzer Super Jolly (ezen darálják adagonként az SO-kat), míg a másik daráló a Semiramis Broadway elnevezésű blendjével volt feltöltve.
Én az eszpreszót egy közepesen sötét olaszos pörkölésű Kenyából kértem. A barista a választott kávét a kínáló edényekből veszi, amelyekben sajnos szabadon szellőznek a kávébabok. A jó hír, hogy adagonként frissen darálnak. A kávékészítési folyamat teljesen rendben volt, a karok szépen a gépen melegedtek, és a tömörítés is szakszerűen zajlott. A lefolyás jó, talán az adag mennyiség egy picit hosszabb a kelleténél, de alapvetően megfelelő volt.
A szervírozásnál az alapvető dolgok megvoltak (szalvéta, cukor), egyedül a kis pohár víz hiányát lehet megemlíteni. A kapott eszpresszó krémje elég vékony volt, a cukrot csak rövid ideig tartotta, de kevergetés után is záródott. Ízre kellemes volt, elég jól átjöttek a Kenya ízjegyei, csak a testesség volt egy picit gyenge. A vékony cremát, és a gyenge testességet egyértelműen a kávé tárolásának tudom be, amit az üzletnek hibaként felróni nem lehet, mivel őket köti a Semiramis féle franchise, amelynél nagyon látványos és vevőcsalogató, hogy ott vannak a különféle kávék a vendég szeme előtt, de sajnos ez a frissességre kevésbé van jó hatással.
Kapucsínónak egy világos pörkölésű Costa Rica-ra esett a választásom, amely nagyon finomra sikeredett. Szépen harmonizált a tejjel, és a végeredmény is egészen jó lett. Az ital hőmérséklete tökéletes volt. Az egyedüli negatívum talán, hogy a tejhab picit levegős lett, de soha rosszabbat. Ugye nem kell bemutatnom, hogy hány hely van még az országban, ahol rányomják tejszínhabot, és a végén jól megszórják fahéjjal? Sajnos. Brrrrrr.
Mindent összevetve az összhatás igen pozitív, az apró hiányosságok ellenére is (amiről részben nem ők tehetnek). Látszott az, hogy odafigyelnek a kávékészítésre, és törekednek a lehető legjobb minőség elérésére. A személyzet kedves, tisztaság, és kellemes légkör uralkodik, és az árak sincsenek elszállva. Az eszpresszóért 270 Ft-ot, a kapucsínóért pedig 380 Ft-ot kérnek. Érdemes őket felkeresni, és beülni egy csésze finom kávéra, teára, vagy egy forró csokoládéra.
Pontozás:
1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! ) 2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája
Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Értékelés:
Tesztelő
|
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
|
Íz harmónia
|
Ital hőmérséklete
|
Általános képzettség
|
Hely hangulata, személyzet
|
Összesen
|
Józsa János
|
5 | 4 | 5 | 4 | 4,5 | 22,5 |
Nosztalgia Csokibár és Kávézó
5000 Szolnok, Szapáry út 15.
Nyitva tartás: H-P: 7:00-20:00
SZ: 9:00-19:00
V: 13:00-19:00