KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lumen Barna kávékóstoló

lumen barna kávétesztA Lumen eredetileg egy fotóművészeti alapítvány, amelyet 2002-ben alapítottak fiatal fotóművészek (www.photolumen.hu). A Lumen Galéria és Kávézót 2008. elején nyitottuk, ahol az alapítvány által szervezett kiállításokat mutatjuk be egy kávézó könnyed hangulatú környezetében. A kávéval való munka gyorsan a szenvedélyünkké vált, egyre inkább elmélyedtünk a témában. Pörköléssel és saját keverékek összeállításával 2009. végén kezdtünk el foglalkozni, először csak saját kávézónk részére, majd 2010. végétől - egy nagyobb, 2 kg kapacitású Has Garanti pörkölő beszerzése után - keverékeink kimérve is megvásárolhatók. Minden adag kávét szeretettel és odafigyeléssel pörkölünk, igyekszünk kihozni a legjobbat a babból. Figyelemmel kísérjük a nemzetközi "speciality coffee" trendeket, ugyanakkor saját stílus kialakítására törekszünk. Küldetésünknek érezzük, hogy hozzájáruljunk a hazai kávékultúra fejlődéséhez, de tekintettel vagyunk a már kialakult szokásokra és a helyi ízlésre is. Hiszünk a fejlődésben, folyamatosan keressük a perspektívát: egyre jobb és érdekesebb kávékat próbálunk beszerezni és tovább finomítjuk pörkölési technikánkat. Termékeinket otthoni vagy irodai használatra, ill. más kávézók számára is kínáljuk. A küldött keverékek összetétele: India-Mexico-Etiópia - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lumen kávé hivatalos forgalmazójától, a László Péter -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lumen Barna

Pörkölés ideje: 2011.10.22., Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélkülicsomagolás
Ár:
6800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 lumen barna kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
4
7
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
4
7
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
6
3
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
6
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
6
3
6
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot kibontva frissen pörkölt kávéillatot érzek. A szemek közepesen sötétre pörköltek, kis olajossággal a felületükön. Átlagos őrlési fokozaton és hőmérsékleten adja a jó lefolyást. Az első napokban egy kissé még érzékeny volt a keverék, túlságosan buborékosodott és összeesett a krémje, az ízében erős keserűség volt jelen egy finom citrusos-gyümölcsös vonal mellett, amire sajnos kevésbé figyeltem oda. Ahogy teltek a napok, a keverék egyre szebb krémet adott, és az ízek is egyre inkább összeolvadtak. A krém áltlagos vastagságú, és nagyon oszlékony volt. A kapucsínós csészében annyira elvékonyodott, hogy a kávé is kikandikált alóla. A gyümölcsösség enyhült,  és a kesernyéség is, de az utóbbi sajnos nem eléggé, az utóízében benne marad. A végére egy enyhe mandulás aromát is éreztem és a természetes édesség is kezdte megmutatni magát. Azt kell írjam eről a Lumen keverékről, hogy nagyon jó úton van, de a zavaró kesernyés ízek nélkül lényegesen finomabb lenne.
Monyesz

A kávé csomagolását felnyitva elsőként friss pörkölés illata csapott meg, aztán egy kis vörös hús illatát véltem benne felfedezni. Pörkölésre a szemeket közepes árnyalatúnak mondanám, de érdekes módon csillogó  olajat is felfedeztem rajtuk. A keverék jól elkülöníthetően tartalmaz egész kicsi, közepes és nagy szemeket. A minta frissességét igazolták az első próbálkozások, amelyeknél hömpölygő lefolyást, a csészében erős pezsgést, és ennek megfelelően gyorsan összeeső cremát tapasztaltam. A kávé szinte a felére esett össze! A darálást az átlagosnál durvábbra kellett állítani. Az ízek nem álltak össze, diszharmonikusan vad keserű ízt hagyott a számban, ami erősen zavarta az alapvetően mandulás, lecsengésében grapefruitos ízvonalat. Végül sikerült a vízhőfok közepes szintre csökkentésével megszüntetni ezt a zavaró keserűséget, és helyette egy pörkölt mogyorós vonal lépett némi füstösséggel keveredve. A La Marzocco szűrővel, a szokásos 9.5g töltettel jó testességet mutatott a kávé, sikerült pár napi várakozás után kiszellőznie, és szép, kissé talán világos mogyoró színű cremát produkálnia. A cukrot még így is viszonylag gyorsan nyelte el, viszont kitartott a fogyasztás végéig. Tejes italként nem találtam kiugrónak, én inkább eszpresszó-risztrettó vonalon ajánlom fogyasztásra.

Blaze

A kapott mintánál a babok pörkölése vegyes, szinte biztosra vehető, hogy külön lettek pörkölve. Van közöttük viszonylag világos, és egész sötét is. A zacskót nyitva nagyon kellemes, friss pörkölés illata érezhető, őrléskor is nagyon jó az őrlemény illata. Az első pár eszpresszó meglepett, mert magasabb hőfokon kezdtem a készítést, és így megégtek. Közepes hőfok kell a kávénak, itt egy viszonylag világosabb krémet kapunk, ne törekedjünk sötét krémre. Maga a krém megfelelő vastagságú, a cukrot szépen tartja, és a csészét is megfesti. Az első 1-2 napban igen hamar összeesett, de ez a nagyon friss pörkölésnek tudható be, kicsit pihentetni kellett a mintát. A kávé egy keserű kakaós ízzel nyit, mellette még enyhe mandulás aroma van, és a korty végén egy grapefruitra emlékeztető íz sejlik fel. Akit ez zavar, annak a keserűség a hőfok csökkentésével redukálható – az utóíz is hordozza a keserű, grapefruit aromát. Tejjel szelidül, akik a fenti ízeket nem kedvelik fogyasszák tejjel a keveréket, jó macchiato készíthető belőle. Összességében szerintem egy izgalmas keverék lehetne ez a Lumen termék, de szerény véleményem szerint az egyik komponens túl lett pörkölve, és ez adja a keserű tónusát.

Lorien

A minta ránézésre kb. három, jól elkülöníthető fajtájú szemekből  áll. Pörkölése nem egyenletes, az átlag a közepesen sötét, franciás felé húz, a kávébabok egy kisebb részén olajkicsapódás látható. Az átlagosnál egy kissé finomabb őrlést kíván. Elég széles hőmérsékleti spektrumban kaptam használható eredményt, valahol a középmagas tartomány környékén tetszett a legjobban. Feltétlenül érdemes vigyázni rá, hogy ne égessük meg. A lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatosan vastagodó, egyébként szép, egyenletes. Látszik, hogy nagyon friss, a krém még néhány napos szellőztetés után is teli volt apró buborékokkal, sőt eleinte hajlamos volt hamar összeesni. Mennyisége egyébként jó, mintázódik, az állaga, olajossága is jó, feltapad a csésze falára. A cukrot süppedősen tartja, a fogyasztás végéig kitart. Ízeiben nincs túlbonyolítva, de mégis egyben van, és nekem tetszett. Erősen csokoládés, már-már kakaós alapon megjelenik a pirított gabona, mandula, illetve némi dohányos fűszeresség. Gyümölcsösség csak nagyon szolidan van jelen, azonban a lecsengése egyértelműen és hosszan fanyarkás, grépfrútos. Jól esik utána egy pohár szóda, de nem azért, hogy eltüntessük az utóízét, hanem így harmonikusabb. Tejes italokban is jól vizsgázott, finom kapucsínó készíthető belőle. 

SiD

A kávé nagyon friss, illatos, klasszikus olasz-kávés illata van, ami nem egy gyümölcsös arabica blendet sejttet. A pörkölés közepesen sötét, észak olasz stílusú, a kávészemeken itt-ott olajkicsapódás látható (a pörkölés után két héttel az olajok kicsapódása tovább fokozódik). A kávé a pörkölést követő 1-2 hétben szinte kezelhetetlen: a lefolyás bugyogós, a crema pezsgős, buborékos, majd összeesős.
Érdemes ezt a kávét a pörkölés napjától számított 2-3 hétig pihentetni! A lefolyás két hét pihenés után már megfelelő, a crema bőséges, nem bőrösödik, színe középbarna, enyhe vöröses textúrával. A krémes lefolyás ellenére maga az ital nem túl sűrű, a konzisztencia lehetne jobb. Az ízek terén a fás, földes ízjegyek uralkodnak, de találtam benne egy kis mandulát és néha egy kis narancshéj ízt. Sajnos a masszívan keserű, jódos-fertőtlenítős utóíz ráül az egészre. Mindenképpen innom kell valamit utána, hogy lemossa a nyelvem tövére telepedett keserűséget. A karcos olasz kávék rajongóinak javaslom ezt a Lumen keveréket, minél rövidebbre csapolva.


lumen barna kávéteszt kávébaboklumen barna kávéteszt shotlumen barna kávéteszt csapolás
lumen barna kávéteszt krémlumen barna kávéteszt gaggialumen barna kávéteszt eszpresszó

Összegzés: A pörkölés sötét, a szemek egy részén olajkicsapodás látható, valószínűleg külön lettek pörkölve, mivel a színük észrevehetően különbözik. Mivel a minta nagyon friss volt, így pici pihenésre volt szükség, hogy tesztelni lehessen. Ezt a krémen jól látható apró buborékok is jelzik. Az átlagosnál durvább őrlés, és közepesen magas hőmérséklet szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. A krém mennyisége, olajossága, állaga jó, mintázódásra hajlamos, a cukrot süppedősen megtartja, és szépen megfesti a csésze falát. Ízek terén kakaós, étcsokoládés, mandulás aromák dominálnak, enyhe gyümölcsösséggel, és grapefruitos lecsengéssel. Sajnos egy jól érezhető keserűség jelen van a kávéban, amit a hőfok csökkentésével némileg korrigálni lehet. Ettől eltekintve egy egészen kellemes blend. Tejes italokban is jól vizsgázott, de elsősorban eszpresszónak ajánlanánk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!