KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Vescovi Grani D'Oro - támad a marcipán

vescovi grani d'oro szemeskávé tesztA kávékészítés művészet. Igazán kimagasló minőségű kávét csak azok tudnak kínálni, akik legalább akkora múltra tekintenek vissza, mint a Vescovi. A generációról generációra szálló tudás mellett kávémestereink elkötelezettsége a kiváló minőségű kávé iránt biztosítja, hogy csak a legjobb minőségű kávészemek kerülhetnek az egyedi, kíméletes pörkölés után az Ön csészéjébe. A Vescovi önmaga importálja a kávébabot a legrangosabb ültetvényekről, így biztosítva, hogy csak a legkiemelkedőbb minőségű Arabica kávészemekből készülhessen kávé. Büszkék vagyunk arra, hogy néhány kivételes kávébab fajtát csak mi importálunk és forgalmazunk Európában. Csak abban az esetben kezdünk el egy kávé fajával dolgozni, amikor megtaláljuk benne azt az íz világot, karaktert, amely kiállja az idő próbáját – hiszen ez az alapja a tökéletes eszpresszónak. A kávé kiválasztásánál mindig a kiváló minőség az elsődleges szempont, nem engedjük, hogy az aktuális trendek befolyásolják a íz harmóniát. A Grani D'Oro a Vescovi legexkluzívabb keveréke, amely 7 különböző extra minőségű arabica kávéból áll össze. Tökéletes harmóniában van benne a testesség és a lágyság, gazdag, időtálló aroma jellemzi. Utánozhatatlan illat öleli körül az alacsony koffein tartalmú keveréket. Az 1933-as Londoni Nemzetközi Vásáron megnyerte az aranyérmet és a Grand Prix kitüntetést - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Vescovi kávé hivatalos forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Vescovi Grani D'Oro

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.10 hó, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10990.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 vescovi grani d'oro szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
8
4
6
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
9
4
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
8
4
6
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
3
5
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávé nyitásakor érezni a fiatal pörkölés illatát, az első pár hónapban lehet. Ezt igazolni látszik a lefolyása is, az elejétől a végéig szép és egyenletes, eltáncolás és szőkülésmentes. A kávé krémje mintaszerű, vastag kellően olajos, szépen megfesti a csésze oldalát. Színe mogyoróbarna, nálam kevésbé mintázódott, döntögetésre, kevergetésre is szépen kitart. Nálam emeltebb hőfokon vékony lefolyással adta a legjobb eredményt, de igazából bárhogy készítettem mindig finom volt. Az íze nem túl bonyolult, érezhetően a kerek letisztult ízvilágot célozza meg, sarkokat vagy nagyon kiugró ízt nem éreztem benne. Jellemzően étcsokoládé egy kis gyümölcsös savassággal, mogyoró aromával. Magasabb hőfokon a mogyoró enyhe mandulássá alakult, ekkor a gyümölcs is sokat szelídült. Utóízében sült magvas, és arabikákra jellemző enyhe fanyarsággal zár. Tejjel és kapucsínónak is finom, azonban kár vele elrontani, elsősorban a jó testes eszpresszó kedvelőinek ajánlom, ők nem fognak csalódni.
Monyesz

A minta egyenletes, közepes pörkölésű, illata a bontás után erőteljesen füstös illatú. Az egyszemélyes La Marzocco szűrővel, 9.5g töltettel az átlagosnál kicsivel durvább darálást találtam megfelelőnek. Az egy hetes teszt végére ezen finomítani kellett, de nem vészesen. A minta illata és az első lefőzések is nagyon friss mintára utaltak. Arabikásan magas hőfokot igényel a kávé, ekkor a közepesnél kicsit sötétebb cremát mutat, mintázódik. Gyakorlatilag a 4/5 rész cremaként mutatkozik a pohárban. Megkeverve érezhetően sűrű, olajos konzisztenciájú, a cukrot jól állta. Cukor nélkül az íze nekem túlságosan kakaós volt, amit csak erősített az illatnál említett kesernyés-füstösség íz. Cukorral szelidült, és jól  érezhető mandulás jelleget is mutatott. Lassabb lefolyásnál enyhén fűszeres, picit csípős ízjegy is belépett. A gyümölcsös vonal csak gyengén, az utóízében volt érezhető. A dupla szűrővel és 17-17.5g-mal erősebb testességet mutatott. A vezéríz végig egy nagyon kellemes, finom, telt kakaós íz, mintha valódi holland kakaóporból kevertek volna a kávéba. A tejes italként ez a kakaós vonal összesimul a tejjel, és egy nem hagyományos, de  nagyon finom italt fogyaszthatunk.

Blaze

A kávébab sötét, egyenletes pörkölésű. Felületük enyhén fényes, olaj kicsapódás nem látható rajta még. A babok illata daráláskor friss, klasszikus arabikás illatot árasztanak. Az arabika túlsúlyú, vagy netán 100% arabika keverék érzete az első próbáknál igazolódni látszik : a magas hőtartományban jó a kávé. A krémje megfelelően vastag, a cukrot tartja, nagyon szép tigris mintás textúrájú. Láthatóan igen friss a minta : nagyon szép a lefolyása, nem táncol el. A keverék egy nagyon letisztult kakaós-étcsokoládés mandulás ízt hordoz, a mandula aromája nagyon tiszta. A gyártótól kapott cukorral az ízek tompulnak, és egy kis gyümölcsös vonal is előbukkan. Cukor nélkül olyan mint egy étcsokoládés marcipán szelet, nagyon kellemes. Az utóíze közepesen hosszan tart, keserű kakaós, enyhén pipadohányra emlékeztető. Koffein tartalmát igen alacsonynak éreztem, ehhez képest a kávé testességére nem lehet panasz. Tejjel is kellemes, de nálam risztrettóként vitte a pálmát. Egy minőségi, desszert kávé jellegű kávénak érzem ezt a Vescovi mintát, érezhetően minőségi alapanyagokból lett keverve. Figyeljünk a tárolásra, mert gyorsan öregszik – ne hagyjuk levegőzni ezt a kiváló alapanyagot!

Lorien

Eheti tesztünk szereplője közepesen sötét pörkölésű, selymes fényű, ép szemekből  áll, kezdeti olajkicsapódás nyomai csak néhány kávébabon láthatók. Gyanúm szerint tisztán arabika keverék lehet. Illata számomra –  kissé furcsán – leginkább egy szárított erdei gombakeverékre emlékeztet. A próbák során megközelítőleg joker beállításnál leltem meg az ideális őrlési finomságot, amely nem volt triviális feladat. Úgy tapasztaltam, hogy nagyon apró lépésekben volt érdemes a finomhangolást elvégezni, mert ettől függően gyorsan változó ízprofilt mutatott, és csak nagyon precíz beállításnál hozta a legjobb formáját. Hőmérséklet tekintetében már-már extrém, szinte sárkányos forróságot igényelt. Lefolyása alapján látszott, hogy a minta nagyon friss. Az optimális csapolás szűk eszpresszónyi mennyiségű, amely az elején néha meg-megszakadó, majd bébiegérfarok-szerű egyenletes lefolyással érkezett a csészébe. A krémje szépen mintázódik, noha nem feltétlenül kell erre törekednünk, nekem akkor ízlett a legjobban, amikor kicsit homogénebb, a mogyoróbarna sötét árnyalatát mutató színe volt. E tekintetben más változás egyébként ilyenkor sem volt, hiszen ekkor is bőséges mennyiséget adott, arabikához mérten különösen, állaga és olajossága is jó volt, a csésze felára szépen feltapadt. Ízeiben harmonikusan megkomponált, vérbeli desszertkávét alkottak a pörkölőmesterek. Csokoládés alapon, tömény mandulás, marcipános dominancia jellemzi, némi pörkölt mogyoróval, enyhe bogyósgyümölcsös tónussal, kakaós lecsengéssel. A mandulás vonal adja az egész kávé gerincét, hiszen az illatában is jelen van, és még az utóízében is a mandulalikőr köszön vissza. Tejes italokban jól teljesít, talán macchiátóban a legjobban, de számomra mégis inkább magában, cukor nélkül, az eszpresszó és a risztrettó mennyisének határán elkészítve tetszett igazán. 

SiD

A kávé arabica blendnek tűnik, a kávészemek épek, a pörkölés olaszos, de nem túl sötét, olajkicsapódás csak nyomokban észlelhető, de a babok illatában már megmutatkozik az olajosság. A kávé lefolyása szép, a krémesség átlagosnak mondható, mely egy arabica blendnek teljesen megfelelő. A krém színe középbarna, vöröses mintázatra hajlamos, viszkozitása jó, nem bőrösödik, a csésze falára szépen tapad. Az ital illata nugátos, mandulás. Az ízekben is hangsúlyos ez a nugátos, mandulás, néha már-már marcipános vonal, enyhe fanyar, bogyós gyümölcsösséggel kísérve. Az utóíz picit fanyar és füstös, de ez egyáltalán nem kellemetlen. Próbáltam édesítve is, de a cukor jelen esetben nem tesz hozzá az ízekhez, ezért inkább édesítés nélkül fogyasztottam. A délutáni desszert kávék közé sorolnám ezt a Vescovi keveréket, mely eszpresszónak és tejes italok alapjának is egyaránt alkalmas.


vescovi grani d'oro szemeskávé teszt kávébabokvescovi grani d'oro szemeskávé teszt shotvescovi grani d'oro szemeskávé teszt csapolás
vescovi grani d'oro szemeskávé teszt kifolyásvescovi grani d'oro szemeskávé teszt shot gaggiavescovi grani d'oro szemeskávé teszt eszpresszó
vescovi grani d'oro szemeskávé teszt krém vescovi grani d'oro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Szép, közepesen sötét pörkölésű kávébabok, felületükön selymes fénnyel. A szemek épek, illatuk kellemes. A minta frisseségét bizonyítja az eltáncolás mentes, egyenletes lefolyás. A kávé magas hőfokot igényel. Készítéskor a lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, olajossága, konzisztenciája nagyon jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot tartja, nem bőrősödik, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága nagyon harmonikus, igazi desszertkávé jellegű. Csokoládés, erőteljes mandulás-marcipános, mogyorós aromákkal, és bogyós gyümölcsös lecsengéssel. Szépen megkomponált, kiegyensúlyozott, szerethető blend. Elsősorban risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de nagyon kellemes tejes italok alapjaként is.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!