KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Carraro Don Cortez Grandi Arabica újratöltve

carraro don cortez grandi arabica kávétesztAz elmúlt néhány esztendő és a temérdek elkészített Don Cortez espresso mindannyiunknak jót tett. Kiismertük a kávé erős és gyenge pontjait, így kétséget kizárólag kijelenthetjük, hogy a Don Cortez Grandi Arabica méltó résztvevője a csészénknek. A válogatott, nagy arabica fajtákból készülő blend megfelelő adagolás és elkészítés mellett, lágy savakkal, hatalmas testtel és markáns étcsokoládés jegyekkel örvendeztet bennünket. Büszkén és bátran merjük kijelenteni, hogy a jelenlegi kereskedelmi standard kínálatban a felső prémium kategóriát képviseli. Különlegessége, hogy az ínyenc és átlag fogyasztói körben is tökéletesen állja meg a helyét. Bázisa a Brazil Santos Alta Mogiana N.Y.2 17/18, melyhez Costaricai Tarrazu, Etióp Yrga Cheffe, Columbiai Medellin Supremo, Kenyai Washed "AA Plus", Guatemalai "S.H.B." Geniune Antigua és Indiai Monsooned Malabar "AA" arabica-kat használunk. A 2 crack-es pörkölésnek köszönhetően savai és koffeintartalma relatív alacsony, azonban a keserű jegyek nem jelennek meg az italban. Elsősorban ristretto és espresso alapú italokban szerez maradandó élményt, tejes italokban magasabb adagolás mellett képes nagyot mutatni. Reméljük, hogy a tesztelők is megtalálták a sok-sok szépséget a Don Cortez Grandi Arabica keverékben - tudtuk meg Tóth Sándor forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Carraro kávét Tóth Sándor-tól kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Carraro Don Cortez Grandi Arabica

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.08.10 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
12000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 carraro don cortez grandi arabica kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
9
4
6
24
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
8
4
6
22
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
8
4
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
8
4
6
23
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
9
4
6
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek viszonylag sötétre pörköltek, a felületük fényes, olajkiválás viszont alig látható rajtuk. Bontva azonnal érződik az illatán a frissessége. Ezt a kávé lefolyása is bizonyítja, sűrűn, végig krémesen érkezik a csészébe, szőkülésre kevésbé hajlamos. A krém vastag, állaga tejszínes, lágy, színe vöröses-mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos, keverés után zár. Érdemes a lassabb lefolyás felé menni, 2-2,5 cl-es mennyiségre, ekkor a legfinomabb. Íze viszonylag egyszerű, de harmonikus kerek egész. Magas kakaótartalmú étcsokoládéra emlékeztet, pici gyümölcsös savassággal. A kávé cukor nélkül is élvezhetően édes, kis rumos (sportszeletes) aroma is felfedezhető benne. A tesztidőszak alatt végig jókat csapoltam belőle, öregedés nyomait nem vettem észre rajta. Tejjel kapucsínónak is finom, de elsősorban rövid espressonak ajánlanám reggel duplán, ebéd után vagy este.

Monyesz

A mintát megbontva csillogóan olajos, egyenletes, a közepesnél sötétebb színű, de egyáltalán nem égett pörkölést találtam. Illata érdekes módon csak közelről volt érezhető, enyhén füstös, pörkölt magvas beütéssel. Először az egyszemélyes La Marzocco szűrővel és 9.5g-mal kezdtem a vallatást, hogy a megfelelő hőfokot és darálást beállítsam. Nem okozott gondot, hamar sikerült egy átlagos finomságú darálásnál, és jó meleg gépnél megtalálni az ideális értékeket. Bár a testességgel semmi gond nem volt, mégis azonnal érezhető volt, hogy ez egy finomkodó, nagyon kiegyensúlyozott ízekre menő kávé, igyekeztek elérni, hogy semmi ne lógjon ki, de mindenből legyen egy kicsi. Én még picivel több gyümölcsösséget vártam, de a kellemes csokis, grillázsos, mandulás, enyhén füstös-pörköltes ízek mögött azért abból is volt. Az ízek cukorral jobban összeálltak, talán a vezető csokis íz miatt, ami így egy kicsit tompult, míg a többi feljebb jött. A dupla szűrővel és 17-17.5g-mal próbálkozva tovább javultak az ízek, dupla risztrettónak készítve szinte sziruposan sűrű, krémes italt kaptam. A crema meglepően jól tartotta magát, kevergetés után kicsit vékonyodott, de megfelelően olajos, és sűrű volt. A színe az átlagosnál kicsivel sötétebb, mintázódásra hajlamos. A tejes italként a több gyümölcsösség előnyére vált volna, de ez csak a kapucsínó fanoknak fog hiányozni, mert egy átlagos, jó szintet ebben a kategóriában is tud ez a blend. Tehát egy bármikor fogyasztható, harmonikus, kellemes ízvilágú kávé ez, és ajánlom is kóstolásra!

Blaze

A kávébab egyenletes, csillogó felületű – már majdnem a dél-olasz szintű pörkölés.  Illata kellemes, enyhén csokis, mely az őrléskor is érezhető még, egy pici dohányfüstös aromával spékelve.   Őrlési igénye a normálnál egy picit talán durvább, de semmi extra.  Nem úgy, mint a hőfok : ezt a keveréket magas hőfokon készítsük, úgy hozza ki a legtöbbet magából.  100% arabica, vagy 95/5 a tippem.  A kávé krémje könnyen mintázódik, a cukrot „arabikásan” tompítja, a fogyasztás végéig kitart, a csésze falát szépen megfesti, arra felkúszik.  A tapasztalatom az, hogy ennek a kávénak jót tesz, ha lassú, szakadozó kioldódásra törekészünk, majd vékony egérfarkas legyen a lefolyás. Ez a Carraro kávé egy csokis vonalon ül, mellette diszkréten megbúvik egy gyümölcsös vonal is, melyet még egy halovány dió aroma kisér. Semmi tolakodó, kiugró íz : remekül, harmonikusan egybesimul a keverék. Már-már finomkodónak mondanám, egy igazi desszertkávé.   Én egy cukrászdában tudnám elképzelni ezt a keveréket, vagy esetleg egy késő esti mediterrán vacsora után, mivel koffein tartalmát igen alacsonynak éreztem.  Testesnek nem mondható, én legszívesebben risztrettónak fogyasztottam, de jó páros a tejjel is.  Kellemes, jó kávé – ne reggeli ébresztőnek gondoljuk, ez egy ínyencség.

Lorien

A keverék egyenletesen sötét pörkölésű, zsíros fényű, étcsokoládéra emlékeztető színű és illatú, ép arabika szemekből áll. Az átlagosnál egy árnyalatnyival finomabb őrlési beállítást kell keresnünk. Közepesen magas hőtartományban, eleinte cseppekre szakadó, 26-28 másodperces, folyamatosan vastagodó, a végére olajfestékszerű lefolyással adta a legjobb eredményt. A minta igen friss volt, mindazonáltal úgy tűnt, nem érdemes sokáig tárolni, a bontás utáni első néhány napban adta a legjobb ízélményt. A krémje arabikához mérten hihetetlenül bőséges, mintázódik, olajossága és állaga is kifogástalan, a cukrot megtartja, a csésze falára feltapad a krémgyűrű. Ízvilágát masszív étcsokoládés dominancia jellemzi, mogyorós, pirított kenyeres, pörkölt diós jegyekkel, a háttérben enyhén virágos, mandulás-marcipános, füstös-fűszeres lecsengéssel. Mindezt kellemes, enyhe citrusos gyümölcsösség ellenpontozza. Igazán finom, jól megkomponált kávékeverék, leginkább talán klasszikus desszertkávénak jellemezhető. Tejes italok alapjául jól használható, de mégis eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlom. Úgy éreztem, koffeintartalma mérsékelt, így a nap bármely szakában fogyasztható. 

SiD

A babok selyemfényűek, tipikus olaszos pörkölés, illatuk olajos, enyhén füstös. Átlagos őrleményfinomsággal indítottam és szinte nem is kellett állítanom az őrlőn, elsőre szép lefolyást kaptam. Látni, hogy friss kávéval van dolgunk: nagyon szépen és gyorsan krémesedik, az ital úgy csorog a csészénkbe, mint egy sűrű, aranyszínű motorolaj, ha szabad ilyen hasonlattal élnem. A krémesség arabica blendhez képest nagyon jó, a crema színe ideális esetben a sötétebb sárgásbarna és a világosabb mogyoróbarna között van valahol. A kávé mintapéldája az arabikás olasz eszpresszónak: kerek, nem túl savas, egyik irányban sem túl kiugró íz-élmény. Száraz kakaós, étcsokoládés ízek szolgáltatják az alapot enyhe bogyós, mazsolás gyümölcsösségnek és csemegepaprikás fűszerességnek. Az édes fűszerpaprika számomra nagyon ott van, az utóízben is jól megfogható. A sötét pörkölés ellenére nem éreztem füstösséget vagy égett ízeket a kávéban, és a frissességét is jól megőrizte az egy hetes tesztperiódus alatt. Ez a Carraro blend egy tipikus desszert kávé, alacsony koffein tartalma miatt bármelyik napszakban fogyasztható. Nekem annyira ízlett, hogy jellemzően kettesével fogyasztottam. Elsősorban eszpresszónak és risztrettónak ajánlom.


carraro don cortez grandi arabica kávéteszt kávébabokcarraro don cortez grandi arabica kávéteszt csapoláscarraro don cortez grandi arabica kávéteszt latte art
carraro don cortez grandi arabica kávéteszt shotcarraro don cortez grandi arabica kávéteszt krémcarraro don cortez grandi arabica kávéteszt kapucsínó 

Összegzés: Tipikus olasz pörkölésű kávébabok, felületük selyemfényű, csillogó. Szép egyenletes pörkölés, töredezett szemek nélkül. Átlagos őrlési finomsággal, és magas vízhőmérséklettel érdemes elkészíteni. Lefolyása sűrű, krémes, szinte olajfestékszerű. A krémesség 100% arabika létére bőséges, olajossága, állaga nagyon jó. A cukrot tartja és szépen feltapad a csésze falára. Ízében érezni, hogy nagyon törekedtek a harmóniára. Minden szépen egyensúlyban van, semmi kiugrás. Ízvilágát egy erőteljes csokoládés vonal uralja, amibe szépen simulnak bele a mogyorós, pörkölt diós, marcipános-mandulás aromák. Az egészet a háttérben megbúvó gyümölcsösség, és halovány fűszeresség teszi kerekké. Nagyon szépen megkomponált keverék. Igazi desszertkávé kategória, amely egy akár egy édesség helyettesítője is lehet. Leginkább eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is kiválóan szerepelt. Húzós ára ellenére is mindenképpen érdemes megkóstolni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!