KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Sandalj : a trieszti eszpresszó misszió

sandal trading company s.p.aEgy verőfényes péntek reggel érkeztünk Trieszt belvárosába, hogy néhány perc alatt átsétálhassunk az impozáns épületbe, mely a Sandalj Trading Company S.p.A. irodájának ad helyet. A vállalat nyers kávé kereskedőként kezdte 60 éve, az itáliai kávé kultúra kezdetének hajnalán. Ma az alapító fia, Vincenzo Sandalj vezeti a céget, és kávé kereskedőből meghatározó szereplővé vált az eszpresszó kutatás, forgalmazás terén is. Ahogyan azt megtudtuk közel 40 országból importálnak válogatott nyers kávét, évente 200.000 zsák mennyiségben, (60 kg per zsák) 800 ügyfelüknek.

a cégvezető - VincenzoÉrkezésünkkor maga a cégvezető, Vincenzo köszönt minket az irodában és látogatásunk alatt végig kitüntetett figyelemben részesülünk. Bemutatkozás után rögtön a laboratorio irányába vesszük utunkat, ahol elfogyasztunk kezdésnek egy kitűnő eszpresszót a Donizetti keverékből.

Vincenzó a laboratorio-banA teljes iroda, majd Vincenzo szobájának megtekintése után megtudjuk, hogy a cégvezető régi kávés eszközök gyűjtésének hódol, így néhány igen szép és érdekes relikviát is megtekinthettünk, sajnos messze nem az összeset, mivel a gyűjtemény nagy része éppen a ljubljanai „The Century of Italian Espresso The 1901-2011 Enrico Maltoni Collection and Trieste – the city of coffee” kiállításon van kiállítva.

Beszélgetésünk során megtudjuk, hogy kétféle Sandalj eszpresszó blend cuppingolásával fogjuk folytatni a látogatást. Igen! Jól olvasta a kedves olvasó : eszpresszó cupping. Sokat látott társaságunk egyik tagja sem cuppingolt még eszpresszót (klasszikusan cupping kanállal történő kóstolás), így ezt meglepődve halljuk, de a magyarázat sem várat sokat magára : a cég eszpresszó keverékek előállításában jeleskedik, kis és nagy kávé pörkölő cégek részére, így magától értendő számukra, hogy a kóstolás (cupping) eszpresszó végtermék formájában történik, nem pedig a hagyományos módon. Vincenzo elmondta, hogy kísérleteik és véleményük szerint az eszpresszó végterméknek szánt keverékek esetében, az eszpresszó cupping során jobban detektálhatóak a hibák, mint azt mások hiszik.

kávépörkölőkTovábbi beszélgetésünk során elmondta, hogy egyedi igényeket kielégítve is készítenek úgynevezett „bér” blendeket, minden esetben a vevő igényét szem előtt tartva, de természetesen saját tapasztalatukat, véleményüket is felvonultatva, érvényesítve. Ilyen esetben megbízójuk komplett képzést, tanácsadást kap. Képzéseikről szót ejtve meg kell említsük a közel 10 éve folyó „Italian Coffee Academy” képzést is, mely szintén az iroda egy külön erre elkülönített részében kapott helyet. Az akadémia képzéseit, rendezvényeit főként pörkölők látogatják, az említett 10 év alatt megközelítőleg 1000 személy végezte ezt már el (köztük hazánkfiai is, mint megtudtuk).

Vincenzo Sandalj egy 14 kötetes könyvet is jegyez, „Coffee : A celebration of Diversity” néven. Ebből egy angol példányt dedikálva megkaptunk, melyet utólag is nagyon köszönünk. Az említett könyv igen sok nyelven megjelent már, a teljesség igénye nélkül : japán, kóreai, héber, francia, stb.

A kávé kereskedelem, beszerzésről folytatott diskurzus után újból a laboratorio felé vettük az irányt, hogy a már említett két féle Sandalj blend kóstolását megejtsük. A kávét kis 100 gramm kapacítású Probat próba pörkölőkön végzik, mellettük egy nagyobb (1.5 kilós) Petroncini is szolgál.

espresso cuppingVincenzo kóstolAz eszpresszó cuppingolás Sandaljnál az alábbi módon fest : személyenkét kettő csészében kapjuk az italt : az egyik a hagyományos lapos csészében, a másik pedig egy vékony, hosszúkás csészében érkezik. A hosszúkás csészét hívják a „keserű” csészének, mivel abba nem kerül cukor kóstoláskor, a másik pedig az „édes” csésze.

A keserű csészével kell kezdeni, az illat mintavételezése után az ízlelés következik, majd rögtön ugrás a cukrozott csészére, melybe egy teljes tasak fehér cukor kerül. A kóstolás lényege, hogy a cupper érezhesse a különbséget a keserű, és az édes csészében érezhető aromák között. Mint köztudott a cukor a kávéban a cukrozás nélküli kóstolással ellentétben több, másféle aromákat hoz elő, nyit meg. Itt ez nagyon kézzelfogható volt : a Stradivari blendben a cukorral egyszerűen megnyíltak, szinte kipattantak az addig rejtett aromák. A két 100% arabica blend lekóstolása, és hosszas közös elemzése után Vincenzo úr vélhetően látható érdeklődésünk és szaktudásunk :) alapján úgy határozott, kóstoljunk egy harmadikat is, melyről semmit nem mondott. A harmadik minta már érezhetően tartalmazott robusztát is, melyet olyan 10-20%-ra saccoltunk. A kóstolás végén megtudtuk, hogy egy 85/15 keverékhez volt szerencsénk. Az általunk egyértelműen kedvencnek kihozott Stradivari blend 13 összetevőből áll és ez a cég top blendje.

készül az espresso a cuppinghozA cég szakemberei a saját és a megbízóiknak kreált keveréket lekóstolják a szolgáltatot teljesítő két karos Elektra gépen, illetve a sarokban szerényen megbúvó Jura szuperautomata gépen is. Ez is bizonyítja alaposságukat, elhivatottságukat, hogy még egy szuperautomata gépet is csatasorba állítottak, hogy az eszpresszó keverékeket minden aspektusból megvizsgálhassák.

sandalj kávéhegyekIrodai látogatásunk befejeztével a kikötőbe vettük az irányt Vincenzo irányításával, hogy Olaszország, és a mediterrán régió legnagyobb kávé elosztó portját megnézzük. A Sandalj (és a többi cég) kávéinak tárolását, válogatását, keverését a világ legnagyobbá nőtt kávés logisztikai cége a Pacorini végzi. Méreteiről annyit, hogy a trieszti kikötőben folyamatosan 2 millió zsák kávé van jelen, mely Vincenzo szerint 1.5 millió alá még sosem csökkent. A cég a megrendelőitől kapott megbízás alapján osztályozza, tisztítja és keveri a keverékeket, továbbá teljes logisztikát biztosít (csomagolás, felhasználási helyre való kiszállítás).

a cégvezető megmutatta a raktáratTermészetesen a blendek keverésére szigorú titoktartási szerződés szól, a legtöbb kávés cég éppen azért foglalkoztat külső céget erre a munkára, hogy még saját munkatársai előtt is titok maradhasson adott blendjeik pontos aránya. A Sandalj raktárban jellemzően 100 féle kávé van készleten, 50.000 zsáknyi mennyiségben. (ezek zöme 30 és 60 kilós zsákban van)
Mint megtudtuk az utóbbi időben elterjedt a hagyományos, régi jutazsák mellett, egy új, 600 kilógrammot befogadó nagy fehér színű tároló zsák is. (ez a hagyományos zsákok mellett elég hervasztónak tűnt, és Vincenzo is bevallotta, hogy nem kedveli).

A trieszti kikötő impozáns méreteivel, infrastruktúrájával lenyűgőzően hatott, méltó helyszíne volt látogatásunk befejezésének.

Szerző: Blaze / Fotók: Datee, paljoc