KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Orphanespresso Pharos, a kompromisszummentes "kézihajtány"

Orphanespresso Pharos kávédarálóTalán csak egy ártatlan kérdésnek indult - mi lenne, ha kibeleznénk egy közismerten csúcsminőséget nyújtó ipari darálót, majd minimális anyagköltséggel építenénk köré egy funkcionális vázat, közben pedig csak a precizitásra koncentrálnánk a kényelemmel szemben? Nos, az Orphanespresso családi vállalkozása tréfálkozás helyett alkotott, így 2011 április elsején megszületett a Pharos első prototípusa.



Orphanespresso Pharos kávédaráló őrlőműA konstrukció egyszerű, de nagyszerű: a 68mm-es tiszteletet parancsoló méretű rozsdamentes acél őrlőkúp (ami egyébként Rossi gyártmány) fixen tengelyéhez rögzített, forgását alul és felül is egy-egy bronz persely teszi stabillá. A kar és a fokozatmentes beállításért felelős"kontraanya" a tengelyen kialakított meneten kapott helyet, a tengely így fel-le irányban szabadon mozog, alsó fix pontját pedig abeállítócsavar határolja. A váz felépítése miatt az őrlőmű két tagja egymáshoz képest stabil marad, az őrlés közben fellépő oldalirányú erők ellenére is. A végeredmény ugyanaz, mint a "donor" ipari darálók esetén: nagyon kis szórású szemcseméret-eloszlás, ami a tökéletes kioldódás egyik alapfeltétele.

Orphanespresso Pharos kávédaráló kézihajtányA Pharos gyakorlatilag tetszőleges finomságú (vagy durvaságú) őrlemény előállítására képes, de púder finomságnál már nagy izomerőt kíván, főleg világos pörkölésű kávék esetén. Ilyenkor némi gyakorlat - szó szerint - elengedhetetlen az asztalra szorításához is. Hiába, ezt az őrlőművet nem kézimunkára tervezték! Nem kell azért nagyon megijedni,
átlag eszpresszó felhasználáshoz a reggeli bemelegítő torna után nem fogjuk megerőltetni magunkat. Beállítástól függően nagyjából 30 fordulatot (fél percet sem) igényel 14g kávé ledarálása, amivel a legtöbb kézihajtányt nevetségesen lassúvá teszi.

Orphanespresso Pharos kávédarálóEszpresszó esetén rendkívül fontos a szemcseméret precíz beállítása. A teljes eszpresszó skála a beállítócsavart tekintve nagyjából egy 90-120 fokos tartományon belülre esik, így az apró kis utánállítások elég nehézkesek (a kar - beállítócsavar - tengely hármast kell egymáshoz képest 5-10 fokot elforgatni). Ez az a terület, ahol a Pharos komoly tapasztalatot és kiismerést igényel. Szerencsére az őrlőmű rendkívül stabil és reprodukálható lefolyást tesz lehetővé, egy tizedgrammos mérleggel kiegészítve a legtöbb kávé maximum 3-4 utánállítással már elég jól "elkapható".

Orphanespresso Pharos kávédaráló őrleményA daráló eszpresszónál durvább (filter, french press) őrleményt igénylő kávékészítési módszereknél is jól szerepel, a precíz központosítás kevés apró szemcsét eredményez. A forgatáshoz szükséges erő ilyenkor már szinte elhanyagolható.

Szerintem nagy előny, hogy a Pharos egy megfelelő méretű imbuszkulccsal fél perc alatt darabjaira szedhető, így az esetleg megrekedt kávészemcsék könnyen eltávolíthatók belőle. Az összeszerelés sem sokkal bonyolultabb, mindössze az őrlőmű külső tagjának központosítására kell figyelni, ehhez a művelethez egy Orphanespresso bemutató videó (youtube) nagy segítséget nyújt.

Végül néhány szót a piszkos anyagiakról. Mivel a daráló szállítással együtt jóval drágább, mint egy Iberital daráló, ezért elgondolkodtató, hogy megéri-e a beruházást...

Orphanespresso Pharos kávédaráló szétszerelveKinek lehet jó tehát a Pharos? Nos, csak néhány szempont:

+ az őrlemény minősége valóban csúcskategóriás, nem rögösödik, nem igényel semmilyen speciális eszpresszó előkészítési technikát (WDT)
+ egyaránt alkalmas török, eszpresszó, press, filter elkészítési módokhoz is, könnyen oda-vissza állítható
+ remek "single-dosing" daráló, az őrlemény szinte maradéktalanul kipofozható belőle - főleg a hasonló minőséget produkáló ipari őrlőkhöz képest
+ elpusztíthatatlan és nagyon egyszerű konstrukció
+ karbantartáshoz könnyen szétszerelhető
+ az őrlőműve bármikor nagy precizitással újraközpontosítható

Orphanespresso Pharos kávédaráló logo- eszpresszó beállításhoz sok türelem és tapasztalat kell, mivel nincs semmilyen számszerűsített fokozatvisszajelzés
- világos pörkölések finomra darálásához nagy erőt igényel
- kézidarálóhoz képest elég nagy és nehéz (2 kg körül)

Lantos Ádám