Molinari Cinque Stelle Platino - a hagyományos ízek kedvelőinek

Nyomtatás

molinari cinque stelle platino kávétesztA Fratelli Molinari (Molinari Testvérek) Élelmiszeripari Vállalat 1800-ban Modenában jött létre. Az Alapító Giuseppe Molinari születése óta a vállalat öt generációt élt meg, a hatodik pedig most lépett be a harmadik évezredben. A MOLINARI név a kezdetektől fogva minőségi garanciát és technikai ráfordításokat jelent olyan innovatív termékeket eredményezve, mint a Molinari Cinque Stelle fémdoboz, a Mokadose rendszer (jelenleg a legfejlettebb csomagolási rendszer, melyet a modenai Egyetem vegyipari karával közösen fejlesztettek ki) vagy a kávéfőző gépek kávépatronja. A Cinque Stelle Platino szemes kávé, egy békebeli Molinari keverék azoknak a vevőinknek akik a hagyományos kávéban a hagyományos ízeket keresik - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, a Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Cinque Stelle Platino

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.03.09 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
7500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 molinari cinque stelle platino kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
6
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
7
4
6
22
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
7
4
5
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
7
4
5
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
5
4
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Viszonyag sötét, egyenletes pörkölésű szemeket találok a csomagolásban, a babok felületén olajkiválás található. Az átlagtól egy kicsit finomabb őrlést kíván. Lefolyása egyenletes, az elejétől a végéig bő krémes. Szőkülés minimális. A krém vastag, szépen felül a csésze oldalára. Színe mély mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos. A készítési hőmérsékletre figyeljünk oda, körülbelül közepes hőmérsékleten készítsük normál vagy szűkre vett lefolyással. Már az enyhén fortyogós vizet sem szerette nálam, ekkor túl keserűbe fordult, de még nem égett meg, ugyanakkor ha alacsonyra vesszük, lapos és testetlen italt kapunk. Jól elkészítve markánsan étcsokoládés, mogyorós és enyhe mandulás aromák fedezhetők fel. Édessége jó, karamellizált cukorra emlékeztet. A kávéban érezhető robuszta tartalom van, azonban szépen egybesimul. Jól eltalált keverék. Elsősorban rövid eszpresszónak ajánlom akár reggeli ébresztőnek, akár ebéd után.
Monyesz

A minta pörkölése a szemek nagy többségénél az átlagosnál sötétebb, még olajkicsapódást nem mutat, de illatán már érződik a füstösség. Daráláskor az illata már annyira jellegzetes. A babok között ugyanakkor találhatók voltak világos pörkölésű szemek is, és több törött szemet is találtam. Viszonylag könnyen beállítottam a darálást, az átlagos, „joker” fokozaton. Az elkészítési hőfokot a közepesnél kicsit magasabban találtam ideálisnak, ekkor a crema kicsit sötétebbre állt be a megszokotthoz képest. Alacsonyabb hőfokon, világosabb crema esetén kellemetlenül túlsúlyba került a füstös íz. Ha ezt sikerült elkerülni, akkor egy alapvetően mogyorós ízű, kellően testes italt kaptam, ami jobban ízlett cukorral, mert ezzel egyensúlyba került a főíz melletti füstös, enyhén kesernyés jellegű ízvonal, és egyben a grillázsos-karamelles íz is megjelent. A gyümölcsös-savas ízvonal viszont teljesen hiányzik a kávéból. Ha üvegpohárba készítjük, akkor nagyon jól látható, hogy egyetlen cremaként jön le a kávé, feltisztulás után is tisztességes mennyiség marad még, és ez ki is tart a fogyasztás végéig. Tejes italként ízre nem túl ütős, viszont nagyon alkalmas mintaöntésre. Bátran ajánlom fogyasztásra ezt a blendet!

Blaze

A kávébab viszonylag sötét, dél-olasz pörkölésű. Felületükön olajkicsapódás még nem igen látható, épek a szemek. Ránézésre látszik, hogy a fajták külön lettek pörkölve, őrléskor a babok illata friss, klasszikus mokkás. Az ideális elkészítés a közepes hőtartományban van, ne menjünk túl le a hőfokkal, mert a keverék ilyenkor kiüresedik.Az ital krémje igen jó vastag és sötétebb, picit rozsda barna tónusú. A cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze. A keverék kellemes kakaós-csokoládés íz kombinációval nyit, melyet egy pici mogyoró, mandula íz is kísér. Gyümölcsösség nem jellemzi, inkább egy klasszikus bár keverék érzése volt. Tejes italokban megfelelően szerepel véleményem szerint, de én inkább tej nélkül ajánlom a kávét : nagyon finom risztrettó és eszpresszó készíthető belőle. Az egy hetes teszt periódus alatt a kávé érezhetően öregedett, mindenképpen figyeljünk oda a helyes tárolásra, hogy végig jó formáját mutathassa a kávé. Összességében azt kell mondjam egy korrekt, jó bárkeveréket kóstolhattam, egy újabb jó Molinari keveréket ismerhettem meg.

Lorien

A tesztre küldött kávé ép, többnyire arabika szemekből áll, kb. 10-20 % lehet a robuszta aránya. Pörkölése sötétbe hajló, majdnem egyenletes. Noha a tapasztalataim alapján igen friss lehet a minta, az egy hetes tesztidőszak alatt sokat változott, szinte minden nap kellett egy keveset állítani finomabb irányba a darálón, az eredeti, átlagosnak mondható joker beállítástól kezdve összesen kb. 3 jelölésnyit. Hőigénye közepesen magas tartományban található, amely könnyen eltalálható volt, hiszen ekkor szépen mintázódott a krém, és az ízeiben is ekkor volt a legjobb. A krémje bőséges, a fogyasztás végén a maradékot szinte kanalazni lehet, színe sötét vöröses-barna, jól mintázódik, állaga és olajossága kiváló, a cukrot tartja, és a csésze falára vastagon feltapad a klasszikus krém-gyűrű. Ízvilága megnyerő, harmonikusan kiegyensúlyozott, mintha egy szelet finom mogyorós étcsokoládéba harapnánk, mandulás lecsengéssel és enyhe, de egyáltalán nem zavaró, zölddiós kesernyésséggel. Néha egy nagyon kis füstösséget is kiéreztem belőle. Gyümölcsösség nem jellemzi. Tejes italokban is felhasználható, de minél kevesebb tejjel fogyasztjuk, annál jobb, leginkább tehát macchiátónak ajánlom a műfaj kedvelőinek, de ha lehet, ragaszkodjunk az eszpresszóhoz vagy a risztrettóhoz. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, így szinte a nap bármely időszakában fogyaszthatjuk. 

SiD

A minta sötét, dél-olasz pörkölés, selyemfényű babokkal és füstös, olajos illattal. A pörkölés nem túl egyenletes, akadnak jócskán világosabb kávészemek is. Ez a kávé az átlagosnál finomabb őrleményt és a sötét pörkölés ellenére közepesen magas vízhőmérsékletet kíván, a kis Gaggia kategóriájú gépeknek ez már a felső hőmérséklet tartományát feszegeti. Megfelelő paraméterek mellett a lefolyás szép, bár a végefelé már kicsit táncolós, jelentős szőkülés nem tapasztalható, csak kb 1 hetes bontás után, mivel a sötét pörkölés gyorsan öregszik. A kávé krémje sötét vörösesbarna, állaga megfelelő, nem bőrösödik, a cukrot süppedősen nyeli, a csészét vastagon megfesti fogyasztás után. A crema színe alapján azt gondolhatnánk, hogy megégettük a kávét, de most kivételesen ne higyjünk a szemünknek, ez a Molinari blend azok közé tartozik, melyek egész egyszerűen így a legfinomabbak. Alacsonyabb hőfok esetén, illetve a kávé öregedésével fanyar-kesernyés ízjegyek jelenhetnek meg, ezeket próbáljuk kizárni lassúra vett lefolyással (25mp-nél hosszabb) és a magas vízhőmérséklettel! A kávé íze egyszerű, de szerethető, kakaós, étcsokoládés, keserűmandulás utóízzel, enyhe természetes édességgel. Émelyítő, robusztás édesség nem tapasztalható, savasság és (a sötét pörkölés ellenére) füstösség szintén nem jellemző. Igazi dél-olasz, risztrettó alapanyag.


molinari cinque stelle platino kávéteszt kávébabokmolinari cinque stelle platino kávéteszt csapolásmolinari cinque stelle platino kávéteszt shotmolinari cinque stelle platino kávéteszt üvegcsésze
molinari cinque stelle platino kávéteszt csapolásmolinari cinque stelle platino kávéteszt eszpresszómolinari cinque stelle platino kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Sötét pörkölésű kávébabok, melyben az összetevőket valószínűleg külön pörkölték. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabbra kell őrölni, és a vízhőfokot a közepes magas tartományban ceélszerű tartani. A kapott minta nagyon friss volt, ezáltal szépen csapolható. A helyes beállításoknál a krémje sötétbe hajló vöröses-barna, nem bőrösödik, és a cukrot szépen süppedősen nyeli el. Állaga és olajossága nagyon jó, szépen feltapad a csésze falára. Ízében a kakaós-étcsokoládés jegyek a meghatározóak, mandulás, mogyorós aromákkal kiegészülve, kellemes édességérzettel. Szépen megkomponált, harmonikus blend, mellyel a "hagyományos" ízvilágot kedvelőket célozta meg a Molinari, ahogy a bevezetőben is olvasható. Gyümölcsös-savas vonalat ne is keressünk ebben a kávéban. Elsősorban risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!