Scoperto Favorito - az olasz sportszelet

Nyomtatás

scoperto favorito szemeskávé tesztScoperto kávét az Expolygon Kft. saját receptúra alapján gyárttatja olaszországban. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek, kizárólag a legjobb fajtákból gondosan válogatva. A 2011-es piaci változások hatására az Expolygon Kft. megteremtette az új piac támasztotta igényekre a választ, mindig szem előtt tartva a legkiválóbb olasz tradíciót, ezért a Scoperto kávé tökéletes választás, vendéglátó helyekre, irodákba, és otthonra. A Scoperto Favorito csokoládés, rumos, mandulás aromája magasabb koffeintartalommal párosul, így ideális azoknak akik egy finom felfrissülésre vágynak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Scoperto kávé hivatalos forgalmazójától, a Expolygon Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Scoperto Favorito

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.03.08 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
3750.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
7
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
6
5
8
23
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
7
5
7
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
6
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
5
8
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A keveréket viszonyag finomra kellett őrölnöm, pár adagot elhasználtam mire sikerült jó vékony lefolyást adni neki. Egy robusztás keverékkel van dolgunk, vigyázni kell a hőmérséklettel, mert a krém és az íz is bánhatja. Krémje vastag, de sajnos gyorsan öszeesik, állaga a süppedős, levegős. Színe sötétmogyoró barna, enyhe mintázódással. Keverésre vékonyodik, de szinte a fogyasztás végéig kitart. Nálam akkor mutatta a legfinomabb ízjegyeket amikor lassan, vékony sugárban csapoltam. A normál, vagy túl gyors lefolyást kevés testtel és kellemetlen ízzel jutalmazza. Íze testes, markáns étcsokoládé, viszonylag egyszerű erősebb robusztás keverékekre jellemző ízvilággal. Valószínűnek tartom, hogy sokaknak nagyon ízlene, talán még a kedvencük is lehet. A korty vége és az utóíze picit gyógyszeresen kesernyés, majd szép lassan füstösbe vált. Édes, aromája inkább mogyorós, néha mandulás. Néhány csapolásnál előfordult egy enyhe borsos vonal is. Kapucsínónak nagyon eltűnt a testessége, nálam túl egyszerű volt, ezért inkább eszpresszó alapanyagának ajánlom. Ez a robusztás keverék azonban nem csak reggeli ébresztőnek jó, fogyaszthatjuk étkezések után is.
Monyesz

A minta pörkölése közepes, egyenletesnek mondható, a szemek fénytelenek. A zacskó nyitásakor az illat egyértelműen egy robusztás keverékre utalt. Ennek megfelelően a jó elkészítéshez a hőfokot alacsonyan kell tartani. Erre kényes a kávé ! Kevésbé számít a darálás, legalábbis azzal nem tudunk annyit rontani rajta, hogy ihatatlan legyen. Viszont magasabb hőfoknál büntet a robuszta, előjönnek a gyógyszeres ízek, amit aztán nehéz lenyelni ! Egyébként sok cifrázást nem tartalmaz a blend, finoman kakaós, malátás, pörkölt napraforgómagos és egy kis mandulára is számíthatunk, ugyanakkor a gyümölcsösség ennél a kávénál a fán maradt. Az első kóstolást cukor nélkül ejtettem meg, aztán mikor kóstoltam cukorral, onnantól nem volt kérdés, hogy sokkal jobban adja magát a kávé egy kis (barna)cukorral. Nem egy klasszikus kapucsínó alap, tejjel egy forrócsokis hatást lehet elérni, így annak is bátran ajánlom. A crema bőséges, sikerült mintázódást is elérni, ugyanakkor lefolyáskor sokszor bebuggyant. A darálásra nem kényes, igazából kicsit gyorsabb lefolyást is elvisel, de túlzásba ne essünk, mert az ízek rovására megy, az amúgy jó testességből nem sok marad. Összességében egy jó robusztás keverék ez, ami jól elkészítve ízletes italt kapunk.

Blaze

A kávébab a normál olaszos szinthez van pörkölve, nagyon enyhe olajosság, zsírosság  látható a babok felületén.  Az előző Scoperto mintához képest ebben igen sok a nagyon apró szem, a babok ránézésre is meg vannak szórva robuszta szemekkel – az előző minta 100% arabica volt, mint megtudtuk. Őrléskor egy kakaós, enyhén robusztás illatot éreztem. Apropó őrlés : igen finomra kellett venni az őrlését a szép lefolyáshoz. A kávé hőfok igénye az alsó tartományban van, ezzel is bizonyítva, hogy ebben a keverékben véleményem szerint legalább 30-35% robuszta lehet. A kávé frissnek tűnik, lefolyása szép, hömpölygő-bugyogó crema jön ki a kifolyóból a csapolás második felétől szinte. A krémre nem lehet panasz : bőséges, vastag, olajos és természetesen kitart a fogyasztás végéig.  A cukrot valósággal úgy kell rajta átlökni.  Az ízek terén egy viszonylag egyszerű kávéval van dolgunk : egy csokoládés, kakós vonal az alap, mellé van egy kis olajos, pörkölt magvas aroma, egy nagyon halovány karamella érzettel. Utóízben felbukkan egy piciny kakaós keserűség, némi dohányos aroma. (tobacco) Tejes italok alapjának nálam ez nem vált be annyira, ez a keverék önmagában fogyasztandó, egy jó reggeli ébresztőnek például.  Ebben a Scoperto blendben egy tipikus bár keveréket ismertem meg, robuszta kedvelők bizonyára nem fognak benne csalódni, és az ára is igen kedvező, ismerve az Expolygon Kft. árképzését. 

Lorien

A minta sötétbe hajló, egyenletes pörkölésű, láthatólag magas a robuszta aránya. A szemek többnyire épek, némelyiken enyhe mértékű olajkicsapódás látható. Az optimális lefolyáshoz az átlagosnál finomabb őrlési beállítást, illetve szemcseméretet igényel, normál hőmérséklettel. Ha nem is túlzottan precízen, de érdemes odafigyelni a helyes paraméterekre, különben kiszólhat belőle a robuszta, és a krém is kárát láthatja. Ha mindent sikerül eltalálni, egy nem túlbonyolított, de mégis kellemes kávéital a jutalmunk. A csapolás során végig szinte csak krém érkezik a csészébe, amelynek nagyon jó az állaga és a tartása, szépen mintázódik, és nemcsak a cukrot, de még talán a kanalat is megtartja. Az ízek terén a pörkölt magvas, nugátos jegyek a főbb jellemzői, kakaós, mokkás, mandulás és még épp nem gyümölcsösnek nevezhető, lágyan savas háttérrel. Tejes italokban nem győzött meg: míg macchiátónak még egészen élvezhető volt, a belőle készült kapucsínót már kevésbé éreztem harmonikusnak, de mégsem maradt hiányérzetem, mert jó alapja a reggeli ébresztő eszpresszónak, és utazás közben benzinkútnál megállva is szívesen fogyasztanám. 

SiD

A kávé olaszos, sötét pörkölés, a babok felszínén kezdődő olajkicsapódással. Az őrlemény erőteljes illatú, fűszeres, csokoládés és pirított zsemlemorzsás illatok árasztják el a konyhát az őrlés után.
A kávé lefolyása szép, egyenes sugárban folyik, jól krémesedik, nem szőkül. A krém sárgásbarna, enyhe mintázódással, az ital sűrűsége és a crema viszkozitása kitűnő. A vízhőmérséklet terén is igen hálás ez a keverék: elég széles kereten belül lehet jókat csapolni belőle, nehezen ég meg, magas hőmérsékleten kicsit bőrösödik a crema, de az ízek terén nem éreztem problémákat, nem lett kesernyés vagy égett.
Az ital íze egyszerű, de szerethető. Magamban Sportszelet ízű kávéknak szoktam nevezni a rumos-csokis blendeket, ez a Scoperto kávé is pont ilyen. Nagyon határozott kakós, magas kakaótartalmú étcsokoládés íz, mely cukor nélkül is édeskés, de én leginkább cukrozva fogyasztottam. A vízhőmérséklettől függően mogyorós étcsokis vagy rumos trüffeles ízeket kaphatunk. Aki szereti a markáns tejes italokat, az próbálja ki kapucsínónak is, de én elsősorban risztrettónak ajánlom ezt a kitűnő robusztás kávét.


scoperto favorito szemeskávé teszt kávébabokscoperto favorito szemeskávé teszt csapolásscoperto favorito szemeskávé teszt shot
scoperto favorito szemeskávé teszt kifolyásscoperto favorito szemeskávé teszt krémscoperto favorito szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes, olaszos pörkölésű kávébabok, jól látható robuszta hányaddal. Viszonylag finomabb őrlési beállítások szükségesek, viszont hőmérséklet terén jóval elnézőbb a keverék, így széesebb spektrumban is egészen jókat csapolhatunk belőle. Krémje vastag, nem megfelelő hőfokon hajlamos a bőrösödésre. Mintázódásra hajlamos, olajossága és állaga nagyon jó. Cukrot ha kell napokig tartja. Ízében a csokoládés vonal a meghatározó, kiegészülve rumos, mandulás, pörköltmagvas aromákkal, jól kivehető édesség érzettel. Ez egy igazi olasz bárkeverék, amely nem akar többet mutatni, mint ami. Koffeintartalma jelentős, az erre érzékenyek délután már ne fogyasszák. Ára igen barátságos, így mindenképpen ajánljuk kipróbálásra. Nagyszrű risztrettó és eszpresszó készíthető belőle.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!