
Amit fontos még tudni, hogy a Doubleshot nagy hangsúlyt fektet az ún. méltányos kereskedelemre (fair trade), mely náluk a partnerségi kávé (relationship coffee) nevet kapta. Ahogy megtudtam, ők a kávét termelőket, partnereiket nem egyszerűen üzletfélnek, hanem már-már családtagnak is tekintik, révén legtöbbel együtt már az ültetvényeken is dolgoztak. Yara elmondta, hogy hamarosan Etiópiába utaznak, az év vége felé (novemberben talán) pedig Kolumbia lesz a következő úticél. Itt újabb partnereket keresnek, bevonva őket az említett programba.


Látogatásom az üzem bejárásával, a nyers kávék tanulmányozásával kezdődött, majd az oktató teremben folytatódott. Itt már egy előkészített cupping-gal vártak, mely az alábbi kávékból állt :
Panama Finca Hartmann (vizes eljárás), Panama Finca Emporium (száraz eljárás), El Salvador Abel Recinos Honey Pacamara, Ethiopia Kebado (vizes eljárás), Ethiopia Yirgacheffe Grade 1 (TAF pörkölő Görögország)

A kóstolt kávék egytől-egyig nagyon érdekes, különleges kávék voltak. Nekem személy szerint a vendég kávé (az Ethiopia Yirgacheffe), és a Panama Finca Hartmann volt a kedvencem.
Mint megtudtam cuppingolás nagyon gyakran van, mivel a pörkölést, kávéik állapotát így analizálják, vizsgálják.
A Doubleshot éves szinten kb. 45 tonna kávét pörköl, ebben a saját értékesítés és a bérpörkölés is értendő. A cég forgalma főként az single origin-ok eladásából megy, meglepetésemre az eszpresszó keverék kisebb mértékben fogy, mint az SO-k.

Az eszpresszó blend 50/50 arányban áll a cupping alkalmával kóstolt Panama Finca Los Lajones és Panama Finca Hartmann kávékból.
Az eddig itthon elkészített eszpresszó keverék nagyon meggyőző, vibrálóan gyümölcsös és nagyon szép savtartalmú keverék, egy kicsit a Coffee Collective korábban tesztelt szintén eszpresszó keverékét juttatta eszembe. Összességében azt kell mondjam, hogy egy nagyon szimpatikus, igen profi és nagyon elhivatott társaságot ismertem meg a Doubleshot személyében, és biztos vagyok benne, hogy ígéretes jövő előtt állnak nemzetközi szinten is (jelenleg termékeik hazájukban és Lengyelországban kaphatóak, nálunk rendelésre a Printa-tól szerezhető be). Másnap Prágában járva pedig Yara ajánlására betértem egyik partnerükhöz, a Café Lounge Hunger Wall nevű kávézóba, ahol meggyőződhettem, hogy a srácok tényleg nagyon figyelnek a minőségre: a kávézóban kétféle Doubleshot kávé is kóstolható volt, én az összehasonlítás miatt a Panama Finca Hartmann-t kértem risztrettóként.
A kávéhoz külön őrlőt tartanak (Eureka Mignon), melyből - talán mondanom sem kell - frissen a rendeléskor kimérve és őrölve került a kávé a két fejes La Marzocco gépbe. A végeredmény tökéletes volt! Kísérőm meg is jegyezte, hogy olyan volt az ital, mint amit előző nap kaptunk az üzemben. Mindenkinek, aki Prágában jár, és igényes helyen, egy jó kávét szeretne inni, csak ajánlani tudom a kávézót, csakúgy mint a Doubleshot termékeket kóstolásra.
Rengeteg érdekes videó található a Doubleshot oldalán.