Sajttorta és cappuccino… Egymás után? Isteni gondolat! Mindezt azonban sikerült egy szerencsés baleset folytán kissé továbbfejlesztenem úgy, hogy ne csak egymás után, hanem együtt is kiválóak legyenek.
A sztori a következő: a sajttorta alapja már a sütőben, a krém is kész. Gondoltam, hogy gyorsban elpakolok a konyhapultról (rend a lelke mindennek, anno anya is megmondta…), az utolsó korty kávét még felhörpintem, s ekkor sikerült a kávéscsésze teljes tartalmát a szám mellé önteni. (Na igen, az már kérdés, hogy mindezt mi okozta… pedig nem alkoholizáltam, eskü.)
Szóval minden mellément, egyenesen a sajttorta kész krémjébe. Ha már így alakult, nem baj, megoldjuk. Minden félre sikerült ételt meg lehet menteni. Vagy így, vagy úgy.
Ezen felbuzdulva, a normál alapreceptet egy kissé felturbózva, ez lett a végeredmény:
Hozzávalók:
(24 cm-es átmérőjű tortaformához)
Az alaphoz:
- 2 csomag teljes kiőrlésű, zabfalatok keksz
- 1,5 csomag vaj
A krémhez:
- 2 kis doboz marcarpone krémsajt (kb 50 dkg)
- kb 15 dkg jó minőségű étcsoki (csokitartalom 50% feletti - én 53%-os Callebout csokipasztillát használtam)
- 1,5 dl friss kávé
- 3 egész tojás
- 4 kanál teljes kiőrlésű liszt (fehér liszttel is elkészíthető, de nem annyira egészséges…:))
- 2 kanál méz (cukor helyett)
A sütőt 175 fokra előmelegítjük, egy kis edényben odateszünk vizet melegedni, majd főzünk egy kis kávét.
A kekszes alaphoz összetörjük (vagy ledaráljuk turmixgépben) a két csomag kekszet, majd összekeverjük az olvasztott vajjal (a vajból hagyunk pár cseppet). A tortaforma alját és szélét az olvasztott vajjal bekenjük, hogy jobban ragadjon, s kibéleljük minden részét sütőpapírral. Beleöntjük a formába a kekszes masszát és vizes kézzel először a szélére nyomkodjunk – lentről felfelé irányuló mozdulatokkal -, majd a végén az aljára. Betesszük a 175 fokos sütőbe kb 10 percre. Amíg sül, elkészítjük a krémet.
Az összetört csokit egy edényben a forró gőz felett megolvasztjuk (az edény ne érjen bele a vízbe, mert a csoki csomós lesz…). A két doboz sajtot egy keverőtálban összekeverjük, apránként adagolva a már felvert tojásokkal, a liszttel és a mézzel. A felolvadt csokiba a kávét is belekeverjük, s az egészet apránként a sajtos-tojásos részhez adjuk. (Kóstoljuk meg a krémet… szerintem így jó, nem szeretem a túl édeset… de ha valaki igen, akkor még utánízesíthető!)
Kivesszük a kekszes alapot, ráöntjük a krémet, és visszatesszük a sütőbe kb 30-35 percre. Akkor van kész a süti, amikor már kapott egy kis színt a teteje, s ha kicsit jobbra-balra megmozgatjuk, akkor ez egész torta kocsonyásan remeg. Kihűlés után is puha marad teteje, pont ez a lényeg. Az alja és a széle ropogós, míg a többi része krémes. Szerintem isteni.
Elkészítési idő: 20 perc + készre sütés
Forrás: Edo's Gusto Blogja