A világ legdrágább kávéja

Nyomtatás

cibet macska a kávébab fogyasztóGondolta volna, hogy a világ legdrágább kávéja 16-20000 Ft-ba kerül csészénként, És ha tudná, hogy mibõl és hogyan készül ez a kávé… Cikkünkben megismerheti ezt a különleges és bizarr kávékülönlegességet.

A világ legdrágább kávéja kb. 16-20000 Ft-ba kerül csészénként, talán pont emiatt nem túlismert nálunk, de még külföldön sem árulják minden kávézóan. Ha arra gondol kedves olvasó, hogy ez biztos egy igen különleges kávéfajta, ami csak néhány országban terem meg igaza van, de nem ez a titka.

A Kopi Luwak vagy más néven civet coffee tényleg a világ legritkább és legdrágább kávéja, amely Indonéziából származik az ottani kávéültetvényekrõl. És mi a titok? Nos, a kávébab egy ott élõ cibet macskán megy keresztül szó szerint, mielõtt mi emberek elfogyasztjuk.

Ezt a kávét a cibet macska fogyasztja elõször, majd amikor távozik belõle a kávébab, az ültetvény dolgozói összeszedik, lemossák, enyhén megpörkölik, és kilóját nagyjából ezer amerikai dollárért dobják piacra. Így már érthetõ hogy miért szüretelnek belõle igen keveset és miért olyan drága ez a kávé. A kávészemekre igen nehéz rábukkanni, mert a szemeket a pálmasodró cibet macska székletébõl válogatják ki.

Az állatok nyersen fogyasztják el a kávébabot, amikor az még vörös színû. Csak a termés puha héját emésztik meg, a többi áthalad a bélrendszerükön, majd távozik a szervezetükbõl. Akik fõzték és fogyasztották ezt a különleges kávét azt mondják, hogy attól kapja egyedi aromáját, hogy az állat gyomrában levõ emésztõnedvek megváltoztatják a kávészemeket, de nem oldják fel. A kávészemeken nagyító alatt látni a savak nyomát is.

kopi luvak kávé

Ebbõl a kávéból csak néhány száz kiló készül, és Amerikában vagy Japánban, de már Angliában is kapható. Az ültetvényesek ennek a kávénak kilóját akár ezer dollárért is el tudják adni. Egy biztos ma már egyre többen keresik és élvezik ennek a nem mindennapi bizarr kávénak az élvezetét, a kávékereskedõk pedig egyre többet vásárolnak belõle.