Tesztelési módszerünket hosszas egyeztetés után szakmai szempontok alapján állítottuk össze. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy egységes és bárki számára érthető, áttekinthető legyen. Természetesen mint minden érzékszerven alapuló vizsgálat szubjektív, de a közös vizsgálati pontoknak és tesztelési rendszernek köszönhetően igyekeztünk ezt a lehető legkisebb mértékre szorítani. A tesztelők csak egy számozott mintát kapnak, még a kávé árát sem ismerik, csak a teszt után értékelhetik az ár/érték arányt. Reméljük, hogy értékelésünkkel segítünk a látogatóknak a széles kávéválaszték közötti eligazodásban, és hasznos tanácsot kaphatnak, hogy hova érdemes betérni, egy kellemes kávé, vagy kávéspecialitás elfogyasztására. Bízunk abban, hogy tesztjeinket a vendéglátó helyek nem kritikaként, hanem sokkal inkább visszajelzésként kezelik, megtartva a jó, és javítva az esetlegesen felmerült hiányosságokat, a vendégek legjobb kiszolgálása érdekében.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
A kávékeverékeket eszpresszó és eszpresszó alapú tejes italok szempontjából vizsgáljuk! A tesztben gyengén szereplő kávékeverékek ettől függetlenül alkalmasak lehetnek, más kávékészítési eljáráshoz (filteres kávéfőző, kotyogó, ...stb). Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne csak az összpontszámot vegye figyelembe, hanem olvassa el a szóbeli összefoglalókat, mert úgy válik teljesen kerekké az értékelés. Továbbá mindenki elmondhatja a véleményét fórumunkon kultúrált körülmények között.
Kávéteszt esetében:
1, A krém egységessége és tartóssága
mennyire tartós a crema (konkrétan: a kávé fogyasztása során mennyi ideig marad meg)?cukrozás és megkeverés után ismét összezárul egybefüggően?
milyen vastag a crema (pl. megtartja a tetejére szórt cukrot?)
tapad a csésze szélére, képződik-e crema-gyűrű a csésze belső oldalán?
milyen a crema állaga, sűrűsége (olajos, buborékos)
2, íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
mennyire tartós az íz, mennyire marad meg a kávé elfogyasztása után
mennyire harmónikus az ízhatás
3, Testesség (testes, lekerekedett, sima)
4, Ár/érték arány
Szóbeli összefoglalás:
Csomagolás, zacskóbontás utáni illat és a babok szemrevételezéses értékelése,felhasználási javaslat (espresso, ristretto, cappuccino).
Egyéb egyéni vélemények
Kávéházak vagy cukrászdák esetében:
1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája
Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont
Szóbeli összefoglalás és egyéb vélemények.
A kávébabok pörkölésének megállapításához az alábbi színskálát alkalmazzuk:

Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához

A kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.
Tehát mindkét ízkör esketében a kör külső részén elfogadható a különböző vélemény, de a kör közepe felé haladva egyértelműen egyezniük kell az ízdefinicíóknak ahhoz, hogy elfogadható legyen.
Érdemes tanulmányozni ezt a két ízkört, mert ez a kóstolás-ízmeghatározás alapja!!!
1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés.
2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól.
3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet.
4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).
Kávé aromakorong
|
Aromák
|
Enzimatikus |
Virágos |
Virágos |
Jázmin, kávécserje virága |
|
Örökzöld , tearózsa |
||||
|
Illatos |
Kardamon, köménymag |
|||
|
Bazsalikom, ánizs, koriander magok |
||||
|
Gyümölcsös |
Citrusos |
Citrom |
||
|
Mandarin, alma |
||||
|
Bogyós |
Málna, barack |
|||
|
Szeder |
||||
|
Gyógynövény- |
Fokhagymás |
Vöröshagyma |
||
|
Fokhagyma |
||||
|
Zöldséges |
Káposzta, uborka |
|||
|
Lucerna , Zöldborsó |
||||
|
Cukor karamellizálás |
Dió |
Diós |
Földimogyoró, pörkölt földimegyoró |
|
|
Mandula, dió |
||||
|
Malátás |
Gabona (búza, kukorica, rizs) |
|||
|
Árpa, toast, pirított kenyér |
||||
|
Karamell |
Cukorkás |
Tejkaramella, pörkölt mogyoró |
||
|
Pörkölt cukros mandula |
||||
|
Szirupos |
Méz |
|||
|
Melasz, cukornád, juharszirup |
||||
|
Csokoládé |
Csokoládés |
Édes péksütemény |
||
|
Keksz, étcsokoládé |
||||
|
Vaniliás |
Piskóta |
|||
|
Tejsodó (pudding), vaj |
||||
|
Száraz lepárlás |
Gyantás |
Terpentines |
Fenyőgyantás, gyantás |
|
|
Balzsamos, feketeribizli |
||||
|
Gyógyszeres |
Kámforos |
|||
|
Cineolos, eukaliptusz olaj |
||||
|
Fűszeres |
Meleg (tüzes érzetű) |
Szerecsendió, cédrus |
||
|
Bors |
||||
|
Csípős, metsző |
Szegfűszeg |
|||
|
Kakukkfű |
||||
|
Szenes (szén) |
Füstös |
Kátrány |
||
|
Dohány, pipadohány |
||||
|
Hamus |
Égett, megégett |
|||
|
Elszenesedett |
||||
|
Ízek |
Keserű |
Csípős |
Kreozol |
|
|
Fenolos, fenolgyantás |
|
|||
|
Fanyar |
Maró, égető |
|
||
|
Alkálikus |
|
|||
|
Sós |
Erős |
Astringens, fanyar, összehúzó |
|
|
|
Durva, brutális |
|
|||
|
Enyhe |
Semleges, meghatározhatatlan |
|
||
|
Lágy, bársonyos |
|
|||
|
Édes |
Zamatos, lágy |
Kifinomult, csemege |
|
|
|
Enyhe, lágy |
|
|||
|
Savanyú |
Csípős |
|
||
|
Ingerlős, pikánsan csípős |
|
|||
|
Savanyú |
Boros, borszerű |
Csípős, vmire emlékeztető ízű |
|
|
|
Fanyar, kesernyés |
|
|||
|
Savanykás, |
Erős |
|
||
|
Maróan csípős, kesernyés |
|
További "szakirodalom":
www.sweetmarias.com
www.lucidcafe.com
www.coffeeco.com.au

