1. oldal / 3
Egy újabb nagyszerű kávékészítési eszközt szeretnék bemutatni aminek a neve AeroPress, ezúton is köszönet az Aerobie cégnek a tesztkészülékért. Az Aerobie cég sokaknak nagyszerű frizbijeiről és bumerángjairól lehet ismerős, de mi köze a frizbinek a kávékészítéshez? Csupán annyi, hogy az Aerobie cég, melynek nevéhez sok találmány és szabadalom is fűződik, újragondolta a kávékészítést, és kitalálta az AeroPress -t, egy forradalmian egyszerű eszközt, ami mostanság már tőlünk nyugatabbra óriási karriert futott be. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sorra rendezik a különböző versenyeket, és világbajnokságokat. http://worldaeropresschampionship.wordpress.com/
A dobozban mindent megkapunk ami az induláshoz szükséges. Maga a készülék zseniálisan egyszerű, mint ahogy a képen is látszik. Egy törhetetlen műanyag henger, melynek aljára kell rácsavarni a szűrőt, amibe egy papírfiltert kell elhelyeznünk. Miután ezt rátekertük beleöntjük a ledarált kávét, a kellő hőmérsékletű vizet, megkeverjük. A dugattyú behelyezésével, és a lenyomásával keltett légnyomás segítségével, a forróvizet átpréseljük a papírfilteren, ezzel is javítva a kioldódás hatékonyságát. Gyakorlatilag a kávégépek magasnyomású technológiáját ötvözték a filteres (áztatásos) technológiával.
A használati utasítás szerint az egész folyamat amíg a víz a kávéval érintkezik nagyjából 30 másodperc (10 másodperc kevergetés, és kb. 20 másodperc amíg lenyomjuk a dugattyút). Ezzel a módszerrel egy sima, gazdag aromákkal rendelkező kávét kapunk, lényegesen kevesebb keserűséggel, mint más eljárásokkal. A gyártó 80 Celsius fok körüli vízhőmérsékletet ajánl, hogy a kapott eredmény mellőzze a keserű ízeket (a későbbiekben majd látjuk, hogy a felhasználók 75-95 Celsius fokig szinte minden hőmérsékletű vizet használnak).