Carraro Crema Espresso - tökéletes bárkeverék

Nyomtatás

carraro crema espresso szemeskávé tesztA Caffe Carraro Crema Espresso keveréke, mindent tud, amit egy 80-20-as,klasszikus espresso keveréktől elvárhatunk. Nem gondolnám azonban, hogy túl kellene dimenzionálni és mögé magyarázni, vagy képzelni nem létező dolgokat. Válogatott, minőségi feldolgozást tükröző alapanyag, kellemesen "fűszeres", sima espresso jegyek, amiben igen is, jól mutat az a kis robusta. A kategória rajongóinak büszkén és bátran ajánlom- tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Carraro kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé dal 1927 Kft. (A Caffe Carraro Magyarországi képviselete) +36-70-9300-955-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Carraro Crema Espresso

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012.07.19, Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
7.250 .- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 carraro crema espresso szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
8
5
7
25
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
4
7
4
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
5
7
5
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
5
6
22
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
8
4
6
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A kávé lefolyása szép, egyenletes, a végén kis szőküléssel. A krémje vastag, színe sötét mogyoró mintás. Kevergetésre záródik, olajossága megfelelő, a fogyasztás végéig tart. Elég egységes keverék, a különböző hőfokokon minimális a változás, a fő vonal megmarad. A vezér íz étcsokoládés kis citrussal és egy egész csipetnyi afrikai kávékra jellemző fűszerességgel. Hőfoktól és csapolási időtől függően mandula, mogyoró, és pici édeskés rumos aroma is felfedezhető benne. Az édesség inkább visszafogott, nem sok, de nem is kevés. A kávé mindvégig megfelelően jó testességű. Reggel, délben és este is bátran fogyaszthatjuk amolyan igazi mindenes. Tejjel, és kapucsínónak is finom.

Monyesz

A minta pörkölése hasonló az 1927-éhez, picivel sötétebb a közepesnél. A szemek között már találni robusztát, de az arabica szemek vannak nagy többségben. A csomag bontáskor alig érezhetően füstös, szotyis illatú. A daráló állítással eleinte meggyűlt a bajom, mert ez a blend finomabb darálást igényelt az előzőnél, illetve a végén emelni kellett a szűrőbe adagolt mennyiséget. A crema így persze átlagon felüli, bár nem nagyon akart mintázódni. Keverés után is maradt annyi, hogy a fogyasztás végéig kitartson. A lefolyást érdemes az elején csepegősre, aztán egérfarkasba átmenőbe beállítani, ugyanakkor a hőmérséklet emelése nem tanácsos. A kávé határozott kakaós,pörkölt olajos magvas, szotyis, malátás, karamellás jellege ekkor átfordul, és tonikosan keserű lesz. Ezzel együtt elveszik a halvány, lágy gyümölcsös jelleg is, ami az utóízben kellemesen cseng le. A blend megfelelő testességet csak magas kávédózis mellett adott, 17-17.5 grammot kellett ehhez a szűrőbe tenni. A robusztás vonal visszafogott maradt, egy édeskés-malátás ízben jelentkezett. A rövidebb, risztrettó jellegű ital elkészítésével a crema olajossága javul, szinte tejszínes lesz. Az ízek összesűrűsödnek a szájban, ezáltal sokkal élvezhetőbb lesz. Rosszat tejes italként sem lehet elmondani a blendről, ezáltal egy általános, bár jellegű kávénak minősíteném.

Blaze

A tesztre kapott kávébab normál, egyenletes pörkölésű, hasonló az előzőleg kapott Carraro mintához. Ránézésre 20-25% robuszta tartalmat sejtek. A babok illata őrléskor mokkás-kakaós jellegű. A kávé krémje példásan vastag, mintázódásra hajlamos. A cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik. A készítés a középső hőtartomány felett egy picikével ideális, nálam így viselkedett a legjobban. A keverék fő íze egy kakaós-csokoládés vonal, mellette érezhető a korábbi mintában tapasztalt sárgabarack mag aroma is, de itt a csokoládé hangsúlyosabb, elnyomja ezt az aromát. Lefolyáskor szirupos, olajos, testes italt kapunk : az ízvilág harmonikus, egy korrekt bár keverékkel van dolgunk. Tejes italok alapjának sem rossz választás, de szerintem risztrettó, eszpresszó italokban a legjobb. Egy újabb finom Carraro kávét ismertem meg ebben a keverékben, kevésbé szofisztikált mint az 1927.

Lorien

A második Carraro minta közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű,  ép, viaszos fényű szemekből áll. Arabika túlsúlyos keveréknek tűnik, 10-20% robuszta tartalommal. Illata friss, intenzív, őrléskor szintúgy, némiképp a szárított vargányára emlékeztet. A sok arabika ellenére a felsőbb hőtartományt érdemes kerülni vele, mert megég, valahol az átlagnál épp egy kicsit melegebb gépet igényel. Őrlés tekintetében a referenciapontnál finomabb beállítást kér. Eleinte, míg nagyon friss volt, tetszett a megszokottnál gyorsabban, 23-24 másodperc körül csapolva, ám pár nap után már érdemes volt átállni a vékony, bébiegérfarok-szerű lefolyásra. Krémje megfelelő mennyiségű, arabikás jellegű, csak tökéletesen eltalált paraméterek esetén mintásodik. Állaga, olajossága jó, keverésre záródik, a cukrot süppedősen tartja meg, fogyasztás végéig épp kitart. Ízvilága étcsokoládés alapon nyugszik, mogyorós, marcipános jegyek mellett van egy kis rusztikus, füstös fűszeressége is, amelyből talán a fekete kardamom jön át a legtisztábban. Gyümölcsös ízek tekintetében az aszalt meggy és a bográcsban főtt szilvalekvár egyaránt megjelenik, kissé karamelles lecsengéssel. Utóíze határozott, közepesen hosszan tartó, kissé mokkás jellegű. Tejes italokban általában jól használható, kapucsínó alapjául talán csak átlagos, ennél sokkal jobban tetszett machiátóként. De ha mégis választani kell, magában, eszpresszóként ízlett a legjobban. Leginkább azoknak javaslom, akik kedvelik a férfias, karakteres, jól megkomponált keverékeket. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem. 

SiD

Ez a kávé is, akárcsak a korábban tesztelt Carraro 1927 blend, szép, egyenletes, közepesen sötét, olasz pörkölés. A minta kellőképpen friss, de már stabilizálódott, nem mutatja a pár napos, frissen pörkölt kávé jegyeit, mint a fém hordóból bontott csúcs keverék, ami kiszámíthatóbbá teszi ezt a kávét. Tapasztalataim szerint ez a blend közepes vízhőmérsékletet és átlagos lefolyási időt igényel, tehát most ne ragaszkodjunk a Carraro arabica keverékeinél ajánlott csöpögősen induló, lassú lefolyáshoz! Ha eltaláljuk ezeket a paramétereket, akkor a saccra 20% körüli robuszta tartalomnak köszönhetően nagyon szép, sűrű, krémes kávét kapunk sárgásbarna, enyhén mintázatos cremával. A krém jól záródik, kevergetés után is megmarad, az ital konzisztenciája kitűnő, selymes, krémes érzetű. A kávé íze alapvetően csokoládés, mandulás, melyet a vízhőmérséklettől függően különböző gyümölcsös jegyekkel tudunk fűszerezni. Alacsony hőmérsékleten elkapva egészen komoly savassággal jelentkező citrusosságot kapunk, mely a vízhőfok emelésével átmegy az 1927-es blendből ismert aszalt sárgabarackos, barackmagos irányba és ilyenkor a savasság is szelídül. A túl magas vízhőfokot a kávéban alkalmazott robuszta nem tolerálja és kesernyés ízek ütik fel a fejüket. A crema jellemzően ilyenkor sem ég meg, talán kicsit habosabb szerkezetű lesz. Ha ezeket a jeleket észleljük, akkor mindenképpen menjünk alacsonyabb vízhőmérséklet irányába: kis gépek esetén pl. próbáljunk meg egy kevés vízet kiengedni közvetlenül csapolás előtt vagy egyszerűen csak kevesebb ideig melegítsük a gépet! Úgy hozta a sors, hogy ezt a kávét most elég sok gépen el tudtam készíteni és azt kell mondanom, hogy egy átlagos kis Gaggiával is hibátlant tudtam belőle húzni minden hókuszpókusz nélkül, ergo ez nem egy kényes blend, amolyan tipikus sikerélmény kávé. Azt hiszem, ez jó is végszónak, szóval ez a Carraro blend egy igazi mindenes bár-kávé, mely kitűnő testes eszpresszót ad, de a kellő savasságnak, gyümölcsösségnek köszönhetően alkalmas tejes italokhoz is.


carraro crema espresso szemeskávé teszt kávébabokcarraro crema espresso szemeskávé teszt kifolyás caravelcarraro crema espresso szemeskávé teszt csapolás
carraro crema espresso szemeskávé teszt shotcarraro crema espresso szemeskávé teszt krémcarraro crema espresso szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. Krémje szép vastag, krémes, a cukrot süppedősen tartja, kevergetés után tökéletesen záródik, mintázódásra hajlamos. A megfelelő eredmény eléréséhez közepes hőmérséklet ajánlott. Törekedjünk a lehetőleg szép vékony, egérfarkas lefolyásra. Ízében a csokoládé dominál, de felbukkan mellette a sárgabarck (akárcsak az 1927-es blendben), mogyoró, marcipán is, némi fűszerességgel karöltve. Kellemes, harmonikus blend, melyből minden bűvészkedés nélkül tökéletes eszpresszót készíthetünk. Testessége jó. Utóíze közepesen hosszú, mokkás jellegű. Egy újabb finom Carraro keveréket ismerhettünk meg, ami egy tökéletes bar-blend, melyből kiváló eszpresszót készíthetünk, de tejes italokban sem vall szégyent.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!