


A termőterület északi részén, Veracruz környékén, a központi hegység öböl felőli oldalán javarészt mélyföldi kávékat termesztenek, amit egy közeli városkáról, Altura Coatepecről neveztek el, és igen nagy hírnévnek örvend. A Veracruzban termelt kávé közül még az Altura Orizba és Altura Huatusco nevűeket érdemes megemlíteni. Szintén nagyon kedveltek a délen fekvő Oaxaca-ból származó kávék is, amelyek Oaxaca vagy Oaxaca Pluma néven kerülnek a piacra. A legjobb kávékat azonban Mexikó legdélkeletibb csücskében, a guatemalai határ mellett, Chiapazban termelik. Az innen származó kávék Tapachula néven kerültek forgalomban, de ma már általában az eladók Chiapaz néven címkézik őket.

A legjobb mexikói kávék legnagyobb felvásárlója Európa, innen is leginkább Németország, de nagyon sok megjelenik az amerikai piacokon is. Igen keresett és híres fajta az innen származó maragogype (elefántbab) és az egyes itt termelt SHG (Strictly High Grown) kávébabok.
Az Egyesült Államokba történő kávéexportra kedvező hatással volt az Észak-amerikai Szabad Kereskedelmi Egyezmény (NAFTA). A kereskedelmi megállapodás, az USA kávés felvevőpiacának közelsége és finom szegmentációja elősegítette a mexikói kávé minőségének növekedését, elterjedt a legtöbb ismert kávéminősítési rendszer.
Mexikó az egyik legnagyobb biokávé előállító ország, különböző független ügynökségek ellenőrzik, hogy a termelés féregirtók, gombaölők, gyomirtók, vagy más, káros vegyszerek használata nélkül történjen. Az ország ezen kívül sokféle etikai mozgalomnak is részese: UTZ, Rainforest Alliance és Fair Traide kávék egyaránt megtalálhatók az országban.
Forrás: Kávéházak.hu